Pacienti s FM jsou náchylnější k rozvoji sekundární formy osteoporózy.

02.01.2019 03:06
Lidé s fibromyalgií mají významně nižší hustotou kostních minerálů

Fibromyalgie je chronické onemocnění s nepříznivou prognózou, které nejenže výrazně snižuje kvalitu života, ale nezřídka vede k plné invaliditě. Bolest, únava a další příznaky mají dopad na každodenní život. Lidé se nemohou účastnit aktivit tak, jak je obvyklé. V důsledku snížené pohyblivosti, omezeném pobytu na slunci, nízké hladině vitaminu D, nízké hladině růstového hormonu, úbytku pohlavních hormonů, užívání léků a přidružených zdravotních stavů jsou náchylnější k rozvoji sekundární formy osteoporózy.

K osteoporóze mohou přispívat i tyto faktory: 
  • Výskyt osteoporózy v rodině, věk nad 50 let, bílá rasa, ženské pohlaví.

  • Mentální anorexie, diabetes mellitus 1. a 2. typu, snížená ovariální rezerva nebo primární ovariální insuficience, žaludeční bypass, HIV, hyperparatyreóza, hypokalcémie, předčasná menopauza, porucha funkce ledvin, revmatoidní artritida, Turnerův syndrom, Cushingův syndrom. 

  • Z léků se jedná např. o antiepileptika, antiretrovirotika, inhibitory aromatázy, chemoterapie, depotní medroxyprogesteron-acetát, glukokortikoidy, agonisté nebo antagonisté hormonu uvolňujícího gonadotropin, heparin, antidepresiva. 

  • Dále kouření, alkohol, nadměrná spotřeba soli, více jak čtyři šálky kávy za den, nesnášenlivost mléčných výrobků, strava extrémně chudá nebo naopak bohatá na bílkoviny, zvýšená spotřeba kolových nápojů, nedostatečný přísun vápníku v dětství, dospívání a časné dospělosti.

Osteoporóza je definována jako snížení kostní denzity pod hladinu T-skóre −2,5 směrodatných odchylek. Osteopenie je definována jako předstupeň osteoporózy s hladinou kostní denzity v rozmezí −1 až −2,5 směrodatných odchylek T-skóre. https://www.wikiskripta.eu/w/Osteopor%C3%B3za

Prvním projevem mohou být silné bolesti zad a kloubů. U pacienta může dojít ke zlomenině kosti překvapivě již při malém úrazu nebo pádu nebo při běžné situaci, například při doskoku ze schodů a podobně. Zlomeniny se nejčastěji objevují v zápěstí, v krčku stehenní kosti nebo v páteři. Dalšími klinickými příznaky mohou být kazivost zubů a postupná ztráta tělesné výšky, což provází pomalý vývoj "kulatých" zad.

Včasná diagnóza u osteoporózy je velmi důležitá pro následnou léčbu

Osteoporóza může být odhalena i při rentgenovém vyšetření, kde může být vidět řídnutí kosti.

Vhodné je preventivně podstoupit denzitometrické vyšetření, pomocí kterého se měří hustota kostní tkáně a lze tak u pacientů odhalit osteoporózu včas. To by měl na základě obtíží nebo rizikových faktorů doporučit ošetřující lékař a vyšetření hradí pojišťovna. Odbornosti lékařů, kteří mohou toto vyšetření předepsat: revmatologie, dětská revmatologie, ortopedie, traumatologie, vnitřní lékařství, gynekologie a porodnictví, dětská gynekologie, endokrinologie. Za určitých okolností to může být také praktický lékař. Pacienti si ale mohou vyšetření zaplatit také sami, cena se pohybuje v řádu stokorun.

  1. V první řadě by měl člověk upravit stravu a zaměřit se na dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. Vyhnout se alkoholu a tabákovým výrobkům.

  2. Dle doporučení lékaře by měl člověk zvolit také vhodné cvičení a pohyb. 

  3. Při léčbě osteoporózy pomáhají sezamová a maková semínka, která obsahují vysoké množství vápníku. Doporučuje se i čaj z přesličky rolní a kopřivy dvoudomé dvakrát denně. Vhodné jsou celerové, mrkvové a citronové šťávy. 

  4. V terapii osteoporózy se používají léky, které dokážou zmenšit úbytek kostní hmoty, a dále léky, které podpoří tvorbu nové. Cílem léčby je snížit riziko zlomenin. Předepisovat léčbu může v současné době revmatolog, ortoped, gynekolog, endokrinolog a internista.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36436041/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28536824/

https://www.healthrising.org/blog/2023/05/23/osteoporosis-fibromyalgia-chronic-fatigue/

https://www.mojezdravi.cz/nemoci/osteoporoza-2055.html

 

Video o osteoporóze, na PC lze nastavit české titulky: https://www.youtube.com/watch?v=jUQ_tt_zJDo&t=49s

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Děkujeme za sdílení. Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.