Příspěvek na mobilitu

03.12.2019 06:20

V případě, že vám byl přiznán průkaz OZP (ZTP, ZTP/P ) máte nárok také na příspěvek na mobilitu.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/ziv…/invalidni-duchod/ztp/

Jedná se o opakující dávku, která je určena osobám se zdravotním postižením, aby jim přispěla na dopravu. Výše příspěvku činí 900 Kč za kalendářní měsíc.

Nárok na příspěvek na mobilitu má osoba starší 1 roku, která se opakovaně v kalendářním měsíci za úhradu dopravuje nebo je dopravována a nejsou jí poskytovány pobytové sociální služby v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, v domově se zvláštním režimem nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče. Z důvodů hodných zvláštního zřetele může být příspěvek na mobilitu přiznán i osobě, které jsou poskytovány pobytové sociální služby, pokud splňuje ostatní podmínky.
Podmínky nároku na příspěvek na mobilitu, s výjimkou podmínky opakovaného dopravování za úhradu, musí být splněny po celý kalendářní měsíc. Splnění podmínky opakovaného dopravování za úhradu prokazuje žadatel čestným prohlášením. Nárok na výplatu příspěvku nenáleží za kalendářní měsíc, jestliže je oprávněné osobě po celý tento kalendářní měsíc poskytována zdravotní péče v průběhu hospitalizace.

Nárok na příspěvek na mobilitu má:
a) osoba, která je na území České republiky hlášena k trvalému pobytu podle jiného právního předpisu nebo která má na území České republiky trvalý pobyt,
b) osoba, které byla udělena mezinárodní ochrana formou azylu nebo doplňkové ochrany,
c) cizinec bez trvalého pobytu na území České republiky, kterému tento nárok zaručuje mezinárodní smlouva, která je součástí právního řádu,
d) občan členského státu Evropské unie, pokud je hlášen na území České republiky k pobytu podle jiného právního předpisu po dobu delší než 3 měsíce, nevyplývá-li mu nárok na sociální výhody z přímo použitelného předpisu Evropské unie,
e) rodinný příslušník občana členského státu Evropské unie, pokud je hlášen na území České republiky k pobytu podle jiného právního předpisu po dobu delší než 3 měsíce, nevyplývá-li mu nárok na sociální výhody z přímo použitelného předpisu Evropské unie,
f) cizinec, který je držitelem povolení k trvalému pobytu s přiznaným právním postavením dlouhodobě pobývajícího rezidenta v Evropském společenství na území jiného členského státu Evropské unie, pokud je hlášen na území České republiky k dlouhodobému pobytu podle jiného právního předpisu, a to, pokud má bydliště na území České republiky; co se rozumí bydlištěm, stanoví zákon o pomoci v hmotné nouzi. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-329…

Žádost se podává pomocí tiskopisu: https://www.mpsv.cz/web/cz/-/zadost-o-prispevek-na-mobilitu na kontaktním pracovišti krajské pobočky Úřadu práce v místě trvalého pobytu žadatele.
K žádosti je potřeba průkaz totožnosti a rodný list u dětí do 15 let. Dále rozhodnutí soudu o ustanovení opatrovníka v případě, že osoba toto rozhodnutí vlastní. A čestné prohlášení, kde uvedete četnost a důvod dopravy (doprava do zaměstnání, školy, k lékaři apod.)

Doporučenou a obvyklou praxí bývá podat žádost o příspěvek na mobilitu spolu s žádostí o průkaz OZP. V takovém případě ÚP přeruší řízení o příspěvku na mobilitu na dobu, po kterou bude posuzován nárok na průkaz. Teprve po nabytí právní moci rozhodnutí o průkazu OZP úřad práce rozhodne o příspěvku na mobilitu.
V případě zamítnutí nároku na průkaz OZP nebo přiznání nároku na průkaz TP zamítne úřad práce i žádost o příspěvek na mobilitu. Bude-li přiznán průkaz ZTP nebo ZTP/P, vydá úřad práce rovněž rozhodnutí o přiznání příspěvku na mobilitu a to od měsíce podání žádosti, načež doplatí dávku zpětně za celou dobu, kdy bylo řízení přerušeno. Jestliže nesouhlasíte s výsledkem řízení můžete podat odvolání proti rozhodnutí na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pokud jste si nejprve požádali o průkaz OZP a až následně o mobilitu (nepodali současně), bude vám vyplácena od měsíce, kdy jste požádali, nikoli od měsíce přiznání průkazu ZTP nebo ZTP/P.

Vyplácení příspěvku na mobilitu může být buď 1x měsíčně a to zpětně (za srpen v září apod.) nebo jednou splátkou vždy za 3 kalendářní měsíce zpětně, za které vám příspěvek náležel. Vybranou možnost je třeba zaškrtnout ve formuláři.

Nezapomeňte, že jako vždy je oprávněná osoba nebo jiný příjemce příspěvku na mobilitu, popřípadě zvláštní příjemce povinen písemně ohlásit příslušné krajské pobočce Úřadu práce do 8 dnů změny ve skutečnostech rozhodných pro nárok na příspěvek na mobilitu a jeho výplatu (např. hospitalizace, nedopravování, úmrtí).

Změní-li se skutečnosti rozhodné pro nárok na příspěvek na mobilitu tak, že tento příspěvek nenáleží, odejme se tento příspěvek od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, za který dávka již byla vyplacena. https://www.mpsv.cz/web/cz/-/prispevek-na-mobilitu

Kontakty na jednotlivá kontaktní pracoviště naleznete na adrese: https://www.uradprace.cz/web/cz/krajske-pobocky.