Proč u FM je problém s hmotností

03.11.2012 10:40

Není neobvyklé během prvního roku s FM přibrat 12 - 15 kg.

Podílí se na tom několik faktorů:

1.Snížený metabolismus.

Hormonální změny mohou zpomalit metabolismus u FM. Studie prokázaly nedostatek nebo hormonální nerovnováhu (kortizolu, štítné žlázy, serotoninu, růstového hormonu). Pravděpodobně může jít také také o ovlivnění inzulínem a dalšími hormony.

Hypoglykemický rollercoaster efekt je dobrým příkladem kombinace hormonální nerovnováhy a endokrinní dysfunkce autonomního nervového systému vedoucí k příznakům hypoglykémie. U žen se často vyvine FM mezi 30 - 40 rokem spolu s předčasnou menopauzou (snížení estrogenu). To zase může dále snížovat metabolismus a zvyšovat pravděpodobnost zvýšení tělesné hmotnosti.

 

2. Hypoglykémie [abnormálně nízká hladina cukru v krvi].

Svaly mají velmi omezenou schopnost ukládat glukózu. Tělo je nuceno do režimu "ukládání tuku", který uloží glukózu do tukových tkání. Na rozdíl od populárního mýtusu, že obezita je výsledkem příliš mnoha tučných jídel, obezita je často výsledkem přílišné spotřeby sacharidů. Strava bohatá na sacharidy způsobí zvýšení hmotnosti, protože převádí další glukózu na tuk a pokud je příčinou FM, činnost a citlivost na glukózu, může hmotnost ještě zvýšit. Dalším mýtem je, že většina lidí s nadváhou jí příliš mnoho. Mohou mít chuť jíst sacharidy, a ty se snadno převedou na tuk. FM usnadňuje tento proces.

3. Léky.

Nežádoucí účinky léků používaných k léčbě fibromyalgie mohou způsobit zvýšení tělesné hmotnosti snížením metabolismu, který mění hormony, způsobuje zadržování tekutin a zvýšená chuť k jídlu. Např. to dělají antidepresiva. Léky, jako je estrogen a prednison také přispívají k nárůstu tělesné hmotnosti. Pokud některé léky způsobují zvýšování tělesné hmotnosti, můžete buď přestat je užívat, nebo upravit dávku.

4. Snížená aktivita kvůli bolesti.

Lidé s FM mají větší bolesti a nejsou tak aktivní, aktivita zvyšuje bolest. Proto je obtížné zvyšovat energetický výdej nebo spalování kalorií a cvičení související činnosti. Méně spálených kalorií může znamenat zvýšení tělesné hmotnosti. Každý léčebný program v fibromyalgie musí zahrnovat pokusy zvýšit celkovou úroveň aktivity.

Z knihy Dr. Mark J. . Pellegrino, MD "Fibromyalgie: zblízka a osobní."

fibromialgiamelilla.wordpress.com/2012/10/31/porque-el-aumento-de-peso-es-un-problema-en-la-fibro-i/