Qigong a FM

03.09.2019 13:25


Několik studií potvrdilo, že pravidelné cvičení Qigong (Čchi-gong) pomáhá pacientům s fibromyalgickým syndromem ulevit od bolesti, zlepšit spánek, s fyzickými a duševními funkcemi. Jedná se o nenáročný relaxační pohyb, vhodnou doplňkovou terapii.

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/379715/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5590073/


Doporučuje se fibromyalgikům i při léčbě závratí a se zlepšením rovnováhy https://fibromyalgik.webnode.cz/news/zavrate-a-fm/.

Cvičení Qigong (Čchi-gong) vzniklo před více než 3000 lety v Číně. Je vedle akupunktury, masáží, bylinného léčitelství a dietetiky, jedním z pěti pilířů tradiční čínské medicíny. Čínský název Qigong je možné přeložit jako:„Práce s životní energií“ nebo „Práce na životní energii„. Tato „práce“ se může provádět v pohybu, ve stoje a také v sedě. Qigong se na rozdíl od Tai chi (Tai-čhi) neřadí mezi bojová umění, protože se zaměřuje výhradně na zdraví a péči o něj.

Qigong podporuje fyzické a emocionální zdraví. Skrze pomalé pohyby, protažení, dech a vedení pozornosti můžeme odstranit blokády v našem těle. Jemné, na energii bohaté pohyby nás dovedou do meditativního stavu, ve kterém nalezneme uvolnění a vnitřní klid. Jsme-li uvolněni, energetické dráhy, akupunkturní body a samoléčebné síly těla se aktivují a životní energie Qi (Čchi) může tělem volně a ve zvětšeném množství protékat. Jestliže Qi tělem protéká, je tělo v rovnováze, cítíme se zdraví. Pokud je proud Qi něčím omezen, například nedostatkem spánku, pohybu, jednostrannou stravou, nebo rozčilováním, starostmi, stresem jak fyzickým tak i duševním, může dojít k energetické nerovnováze. Tělo nám začne dávat nejrůznější upozornění, jako bolest hlavy, různé poruchy, nespavost atd. Pokud tento stav trvá, můžeme se dostat až do stavu, který označujeme jako nemoc. Qi je vitální energie proudící ve všem živém. Je základní představou tradiční čínské medicíny, kde je chápána pouze prostřednictvím svého účinku. Qi protéká tělem v drahách zvané Meridiány. Meridiány jsou cesty, které tvoří síť uvnitř našeho těla a zásobují vnitřní orgány Qi. Část této energie získáme od svých rodičů (prvotní Qi) již při narození, další část přijímáme se vzduchem a s potravou (poporodní Qi).

Qigong působí preventivně, posiluje imunitní systém, napomáhá pohyblivosti, podporuje koncentraci a všeobecný zdravotní stav. Zároveň procvičuje klouby, šlachy a svaly, ale nepřetěžuje je. Pravidelným cvičením po dobu delšího časového období se učíme kontrolovat svůj dech, zlepšovat příjem Qi z okolí a navazovat dialog se sebou samotnými. https://www.cviceniqigong.cz/co-je-qigong
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cchi-kung

Qigong má několik forem. Na západě je nejznámější formou Tai chi. Stejně jako ostatní formy toho, co se nazývá vnitřní qigong, kombinuje dechová cvičení s meditací a pohybem. Jiná forma, zvaná externí qigong, zahrnuje energetickou práci vyškoleného lékaře. Je to podobné Reiki. https://www.verywellhealth.com/qigong-for-fibromyalgia-chro…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5590073/
https://www.prohealth.com/lib…/qigong-and-fibromyalgia-46287

Z videí na YouTube je vidět, že toto cvičení zvládne většina fibromyalgiků např. zde: https://www.youtube.com/watch?v=r2s_LuB2jMI
https://www.youtube.com/watch?v=cZYxUaXJx34

Jaké je vhodné cvičení pro bolest, úzkost, depresi, bolest zad, spánku, zvýšení energie u pacientů s FM https://www.youtube.com/watch?v=8ajznAzYkoE.

Z těchto stránek lze získat videa zdarma aj.
https://osmbrokatu.cz/jak-zacit/
https://spacetorelax.com/qigong-for-fibromyalgia/