Sinead O'Connor

01.06.2021 13:42

V posledním desetiletí zaznamenáváme stále více celebrit, které se svěřují se svými zkušenostmi s fibromyalgií. Tyto příběhy nejenže poskytují útěchu a návrhy léčby těm, kteří trpí fibromyalgií, ale působí také jako obhajoba. Čím hlasitěji celebrity hovoří o svém boji s fibro, tím více se zvyšuje povědomí o tomto onemocnění.
Patrně pro fibromyalgiky nejtypičtějším životním příběhem je osud Sinead O'Connor, irské zpěvačky a skladatelky. Byla mladá, krásná, úspěšná a pak přišla fibromyalgie. Vzala ji všechno, včetně rodiny.
Její kariéra začala v 80. letech. Na začátku roku 2000 však byla nucena přerušit svou činnost. V té době oznámila, že se potýká s fibromyalgií a že tato nemoc začala dramaticky ovlivňovat její hudební kariéru. V době svého odchodu do důchodu O'Connorová výslovně uvedla, že stres a bolest, které jí fibromyalgie způsobovala, byly příliš velké na to, aby je vedle hudební kariéry zvládala. Pro mnoho lidí, kteří se potýkají s fibromyalgií, je to běžný příběh. Ačkoli člověk mohl být schopen zvládat svou kariéru a rodinný život před fibromyalgií, jakmile toto onemocnění začne dramaticky ovlivňovat váš život, je nemožné tyto věci vyvážit. Často se člověk musí vzdát. V jednom rozhovoru během této pauzy uvedla, že "fibromyalgie není léčitelná, ale je zvládnutelná". Nejvíce ji trápily prvky mozkové mlhy a únavy. Zhoršovala se stresem, bylo pro ni důležité najít rovnováhu mezi kariérou a domácím životem.


Když O'Connorová mluvila o svých zkušenostech s fibro, otevřeně hovořila o změnách, kterými musí projít mnoho lidí trpících fibromyalgií. "Musíte přehodnotit, co děláte, a možná si najít jinou, méně stresující práci". Ačkoli většina z nás není mezinárodním zpěvákem, toto prohlášení platí pro mnoho lidí s fibromyalgií. Při náhlém přílivu únavy nebo silné bolesti je třeba přehodnotit mnoho prvků života. Může to být období truchlení, kdy je třeba opustit věci, které byly kdysi milovány, a najít nové životní náplně, které je nahradí.

Po dvouleté pauze se jí podařilo znovu nastartovat kariéru a najít novou rovnováhu mezi prací a domácím životem. Někdy je přestávka a "resetování" nezbytné. Tato přestávka nemusí být trvalá! Pokud si můžete vzít nějaký čas na to, abyste prověřili věci ve svém životě a provedli změny, které potřebujete pro své zdraví, může to trvat týdny, roky nebo desetiletí. Každý člověk je jiný, stejně jako každý projev fibromyalgie.

Dne 26. července 2023 byla O'Connor nalezena v bezvědomí ve svém bytě v Herne Hill v jižním Londýně a později bylo potvrzeno, že zemřela ve věku 56 let.

ukfibromyalgia.com/blog/kyjq8wfpobaon6zxgly6i7hcqipvcx

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.