Současná a vznikající farmakoterapie fibromyalgie

04.06.2020 18:30

Chronická bolest obecně a zejména FM jsou i nadále neuspokojenou výzvou, zatímco v posledních letech bylo dosaženo velkého pokroku v oblasti revmatologie, v oblasti kontroly širokého spektra zánětlivých a autoimunitních poruch, tedy těch klinických subjektů, jako je FM, které jsou zaměřeny na zesílení bolesti v centrálním nervovém systému (CNS) nadále komplikuje jak kliniky, tak i výzkumníky, kvůli její složitosti. Budoucí průlom v oblasti fibromyalgického syndromu tak bude jasně vyžadovat skutečně eklektický a multidisciplinární přístup. Je pozoruhodné, že i když v budoucnu ještě můžeme vidět nějaký další pokrok ve vývoji nových činidel z rodin, které se v současné době používají, např. nových SNRI nebo gabapentinoidů, nezdá se pravděpodobné, že v těchto drahách budou objeveny významné průlomy.

Nedávný přehled „Současná a vznikající farmakoterapie fibromyalgie“ zkoumal stav lékové terapie. Uvádí, že pouze malá část fibromyalgiků pokračuje v užívání léků pro „spíše skromnou míru úspěchu“ a „nápadně skromný pokrok“. Žádný z dostupných léků není plně účinný proti celému spektru příznaků fibromyalgie. I když neustále probíhají studie na nové léky, zatím se nerýsuje nic co by pokrylo všechny symptomy FM. Stále se potvrzuje, že fibromyalgie je mnohem složitější a naléhavě potřebuje účinnější léky. Navzdory veškerému pokroku v porozumění bolesti co se týče fibromyalgie jsme stále ještě na začátku. Než bude dosaženo skutečně racionálního a účinného farmakologického řešení fibromyalgie (a podobných podmínek), bude zapotřebí mnohem více poznatků. To není snadné slyšet, ale pokrok vždy začíná mluvením pravdy.

Vzhledem k tomu, že u FM je klíčovým prvkem zapojení CNS, je nadměrná nervová senzibilizace (neboli „centrální senzibilizace“ ) považována za hlavní patofyziologickou změnu, což znamená, že CNS interpretuje neškodné podněty jako bolestivé (fibromyalgiky bolí celé tělo, přestože s jejich tělem není fyzicky nic špatného). Tento princip byl prokázán zvýšenou odezvou CNS na stimulaci a sníženou podmíněnou modulací bolesti (CPM). CPM je nervový proces senzitizační modulace, který zahrnuje aktivaci specifických neurotransmiterů včetně serotoninu a noradrenalinu. Léky, které modulují hladiny těchto neurotransmiterů v CNS, tak mají potenciál zlepšit CPM a snížit centrální senzibilizaci. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/centralni-senzibilizace-…/

 

I další neurotransmitery mohou přispívat k centrální senzibilizaci, tudíž se používají léky, které je ovlivňují. U lidí existují dvě sestupné cesty inhibující bolest: dráha zprostředkovaná noradrenalinem / serotoninem a cesta zprostředkovaná opioidy. Pozitronová emisní tomografie (PET) potvrzuje, že dostupnost µ-opioidních receptorů u pacientů s FM je v určitých oblastech mozku snížena. Na základě těchto zjištění byl naltrexon, antagonista opioidních receptorů navržen pro léčbu FM. Studie potvrdili zlepšení příznaků fibromyalgie. Kromě toho má naltrexon také antagonistickou aktivitu vůči jiným nonopioidním receptorům exprimovaným na aktivovaných buňkách mikroglie, což jsou specializované populace makrofágů zapojených do neurozánětlivých procesů. Nadměrná aktivace buněk mikroglie v mozkové kůře pacientů s FM byla nedávno prokázána Albrechtem a kol. pomocí PET. Inhibice mikrogliální aktivace naltrexonem nebo naloxonem má proto protizánětlivý účinek prostřednictvím snížení produkce neurotoxických chemikálií, o kterém se předpokládá, že přispívá k jeho analgetickému účinku. Další pole, ve kterém může léčba FM najít tedy cesty k úspěchu, souvisí s nově vznikajícím oborem neuroinflammation (neurozánět). V době opioidní krize v USA je zřejmé, že nerozvážné užívání opioidů je mnohem větší problémem než řešením chronické bolesti a bude stále důležitější zjistit roli opioidních receptorů (stejně jako endogenních opioidů) při udržování chronické bolesti a při indikaci opioidem vyvolané hyperalgezie, jakož i při souhře s neurozánětem (např. aktivace gliových buněk). Budoucí léčby se mohou zaměřit na tyto cesty, například při vývoji konkrétnějších antagonistů nebo prostřednictvím nových protizánětlivých činidel.
https://www.hindawi.com/journals/prm/2020/6541798/
https://www.healthrising.org/…/beginning-hunt-new-fibromya…/

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/ldn-low-dose-naltrexone1/