Téměř žádná pozornost zdravotnického systému v pacientech vyvolává pocity beznaděje

02.03.2020 15:31

 
Máme rok 2023 a stále je v České republice minimální povědomí o fibromyalgickém syndromu mezi odbornou veřejností.

Už samotný proces diagnostiky FM je velmi stresující kvůli nedostatečným diagnostickým postupům, přestože už některá přístrojová vyšetření ji dokáží na 100% odlišit od jiné dg. Většina pacientů cítí úlevu, když konečně obdrží diagnózu FM, to však má krátké trvání, jakmile si uvědomí neúčinnost léčby a prognózu nemoci. Také k rychlému rozčarování dojde, když svoji nově získanou diagnózu řeknou u jiného lékaře a ten jim řekne, že FM není nemoc apod. Je velmi stresující mít obavu, že se vás lékař zeptá na diagnózu či zdravotní potíže a vy i po mnoha letech a znalostech faktů o FM netušíte co se bude dít po vyřknutí M79.7. Zase přijde výsměch, nařčení z hypochondrie a psychiatrizování? Jen proto, že lékař nemá dostatečné povědomí o této vyčerpávající diagnóze. Nespokojenost se vztahem mezi pacientem a lékařem je opakujícím se problémem, spolu s frustrací kvůli nejistotě ohledně etiologie a léčby FM.
Z nepochopitelných důvodů se pacienti stále potýkají s nedůvěrou, nedostatkem přijetí a stigmatizací jejich manželem / manželkou, rodinou, kolegy, zdravotnickým systémem a společností. Kromě negativního vlivu na duševní pohodu má to dopad i na fyzické zdraví a sociální vyloučení. Následkem reakce na sociální odmítnutí je obava přiznat zdravotní potíže, izolace od společnosti, nedostatečná zdravotní péče a snížená kvalita života. V dotaznících na kvalitu života dosahují fibromyalgici nejnižších skóre ve srovnání s kontrolními skupinami. Pacienti se navíc obvykle cítí trapně, protože již nejsou schopni plnit denní úkoly jako dříve. Ve skutečnosti mají problémy s plánováním každodenních životních činností a interakcí s rodinou a jejich sociálními kruhy kvůli závažnosti jejich příznaků, takže se stávají více izolovanými. FM narušuje sebevědomí pacientů a jejich identitu. V tomto smyslu trpí pacienti přechodem nebo změnou identity v důsledku nemoci, což je zjevně viditelné pro lidi, kteří je viděli dříve a na základě dnešního vnějšího nebo fyzického vzhledu. Fibromyalgie vyžaduje velké životní změny, změny myšlení což okolí může vnímat negativně a odmítat to přijmout.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgie-predstavuje-znacnou-financni-zatez-pro-pacienta-i-spolecnost/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386210/

Chronický stres a téměř žádná pozornost zdravotnického systému v pacientech vyvolávají pocity beznaděje, které, pokud mají dlouhodobý charakter, stávají se součástí depresivního syndromu. Není většího stresu než nedostatečně léčená chronická bolest doprovázena neurozánětem. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/kortizolova-dysfunkce-a-fm/

Mimo chronického stresu také snížená serotonergní neurotransmise může u fibromyalgiků vyvolat depresivní stav. Tyto potenciální mechanismy, které zvyšují riziko sebevražedného chování, mohou také vysvětlit zvýšené riziko, které jsme pozorovali u pacientů s fibromyalgií.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386210/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/serotonin-5-ht/

VAROVÁNÍ: Dále text obsahuje informace na téma sebevražda a smrt.

FM je spojeno se zvýšeným rizikem sebevražd a pokusů o sebevraždu
Přestože se všude píše, že FM nezkracuje život, nepřijetí lékařskou veřejností a neadekvátní léčba má za následek 10x vyšší riziko úmrtí na sebevraždu než běžná populace, a 3x více jsou ohroženi než ostatní pacienti s chronickou bolestí. Také je u FM vyšší než průměrné riziko úmrtí na onemocnění jater a mrtvice, ale žádný rozdíl v celkové míře úmrtnosti.

https://fibromyalgianewstoday.com/2018/09/13/suicide-risk-lower-fibromyalgia-patients-who-visit-doctor-more-often/
https://www.reuters.com/article/us-fibromyalgia-suicide/fibromyalgia-comes-with-a-suicide-risk-study-idUSTRE66F3JJ20100716


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků pomáháte zvyšovat povědomí nejen o FM.