Většině fibromyalgiků amitriptylin nepomáhá

03.08.2022 06:06

I když neexistují kvalitní údaje o prospěšnosti amitriptylinu při léčbě fibromyalgie stále je toto antidepresivum doporučováno jako lék první volby. Možná některým fibromyalgikům uleví od bolesti, ale pouze menšině; u většiny lidí amitriptylin nefunguje.

Amitriptylin je tricyklické antidepresivum původně vyvinuto k léčbě úzkosti a deprese. Při užívání v nízké dávce se také používá k léčbě bolesti, zejména bolesti způsobené poškozením nervů. Předepisuje se lidem, kteří mají artritidu a další související onemocnění, jako je fibromyalgie a bolesti zad. Může být také podáván, pokud máte poškození nervových zakončení v končetinách, známý jako periferní neuropatie. Působí tak, že zvyšuje množství serotoninu, který mozek vytváří. Serotonin je chemická látka, zvaná neurotransmiter, kterou mozek vysílá do nervů v těle. Má se za to, že serotonin zlepšuje náladu, spánek a způsob, jakým tělo reaguje na bolest. Nízká dávka amitriptylinu neléčí depresi, ale měla by snížit bolest, uvolnit svaly a zlepšit spánek. První známky zlepšení mohou být po jednom nebo dvou týdnech. Ale než amitriptylin začne působit jako lék proti bolesti může trvat čtyři až šest týdnů. Užívá se do doby dokud pomáhá. Někteří lidé (dospělí i děti) ho užívají mnoho měsíců, dokonce i let. Stejně jako jiné léky může způsobit nežádoucí účinky, ovlivňovat jiné léky, zhoršit některé zdravotními stavy a není vhodný pro těhotné a kojící ženy. www.versusarthritis.org/about-arthritis/treatments/drugs/amitriptyline/

 
Proč amitriptylin pro léčbu bolesti v malé dávce?
  • 25 mg/den prokazuje terapeutickou odpověď ve srovnání s placebem v oblastech bolesti, spánku, únavy a celkového dojmu pacienta a lékaře. Tento přínos nastává po 6-8 týdnech léčby, ale po 12 týdnech už nemá žádný účinek.

  • 50 mg/den neprokazuje terapeutický účinek ve srovnání s placebem.

Ani jedna z dávek amitriptylinu nedokáže fibromyalgikům snížit počet bolestivých míst.

 
Ačkoli se amitriptylin běžně používá k léčbě fibromyalgie, žádná studie neposkytuje kvalitní důkazy o příznivých nebo škodlivých účincích amitriptylinu.

Chybí studie, které by mohly poskytnout spolehlivou odpověď, protože většina z nich je malá, stará a používá metody nebo uvádí výsledky, o nichž je dnes známo, že nadhodnocují příznivé účinky léčby.

I když to nemůžeme s jistotou tvrdit amitriptylin pravděpodobně některým fibromyalgikům ulevuje od bolesti. Nejlepší odhad je, že amitriptylin přináší dobrou úlevu od bolesti přibližně u 1 ze 4 osob více než placebo (tj. 25 %). Přibližně 1 ze 3 osob více než u placeba (31 %) uvádí jeden nebo více nežádoucích účinků, které obvykle nejsou závažné, ale mohou být obtěžující a narušovat užívání léčby. Ovšem ani na tyto údaje se na základě dostupných informací nemůžeme spolehnout. Konečné klinické doporučení týkající se účinnosti amitriptylinu na symptomy FM nelze vydat.
https://www.cochrane.org/fr/CD011824/SYMPT_lamitriptyline-pour-traiter-la-fibromyalgie-chez-ladulte

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18697829/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.