Vitamin K

03.09.2019 04:37

 

Pro člověka je důležitý dostatečný přísun minerálů a vitamínů, problém je, že jich ve stravě co jíme není dostatek, zem neobsahuje co má, zvířata nejí co mají, naše tělo je někdy neumí správně vstřebat, stresem si je odbouráme a hlavně nemáme o nich téměř žádné povědomí a tudíž ani potřebu je jakkoliv doplňovat. Přitom nevyvážený poměr a deficit způsobuje nejen fibromyalgikům řadu zdravotních potíží a to i vážných.

Vitální látky spolu různě spolupracují - pomáhají si a pokud na některé zapomeneme může doplňování být neúčinné nebo i škodlivé.
Tak například abychom efektivně vstřebali a zvýšili hladinu vápníku potřebujeme dostatečný přísun vitaminu D, aby se ukládal tam, kam má potřebujeme vitamin K2. Jinak se nadbytečný vápník může usazovat v cévách a na vnějších stranách kostí – což může vést k rozvoji arteriosklerózy cév a deformacím kostí, také se může usazovat v pojivové tkáni a kloubech a způsobovat bolesti svalů. V extrémních případech, kdy se vápník nedokáže ze svalů odbourávat, může dojít až ke smrti svalových buněk. V případě užívání doplňků vápníku či vitamínu D a současném nedostatku vitamínu K2 v organismu hrozí vyšší riziko vzniku srdečního infarktu, mozkové mrtvice a tvorbě ledvinových kamenů.
 https://www.vimcojim.cz/…/Vitamin-K---zasadne-ovlivnuje-zdr…
https://www.receptyprimanapadu.cz/…/lecitel-radi-zazracny-…/

Pacienti fibromyalgickým syndromem mají významně nižší koncentraci intracelulárního (nitrobuněčného) vápníku, důvodem jeho nedostatku u FM je i deficit vitaminu D a hořčíku. 
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nedostatek-vapniku-muze-…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/mnoho-fibromyalgiku-ma-n…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/

 

Vitamin K

Většina lidí v západním světě trpí nedostatkem celé skupiny vitamínů K. Za objevení tohoto vitamínu byla již v roce 1943 udělena Nobelova cena, a přesto běžná populace jeho význam dodnes de facto nezná, tak kde se stala chyba.. 
Vitamín K je skupina vitamínů rozpustných v tucích. Řada studií potvrdila, že jde o vitamin poměrně složitý, protože má několik forem a každá z nich je zodpovědná za různé velmi důležité úkoly ve vašem těle. Má zásadní význam pro dobrou srážlivost krv a hraje významnou úlohu v kostním metabolismu. 
Do mléka matky přechází jen malá část z potravy, takže je zapotřebí kojencům podat vitamin K ve formě farmaceutického preparátu. Krvácení z nedostatku K se může projevovat především v novorozeneckém věku, dále u lidí s některými nemocemi trávicího traktu nebo při užívání některých léků. Jedná se zejména o léky, určené k prevenci nebo léčbě trombo-embolických komplikací. 
Vitamin K je citlivý na kyselé i alkalické prostředí, na světlo a oxidující látky, ale je poměrně stabilní vůči teplu a redukujícím látkám.
Na základě směrnice 2002/46 o doplňcích stravy vydala v červnu 2006 komise EU pro bezpečnost příjmu vitaminů a minerálních látek zprávu, že není riziko při konzumaci vysokých dávek vitaminu K u zdravého člověka a není třeba stanovit maximální hodnotu jeho příjmu. Nezapomeňte jej užít s tukem, jinak nebude absorbován. https://www.vyzivaspol.cz/vitamin-k/

Dvě hlavní formy vitaminu K jsou vitamín K1 (fylochinon), nacházející se v rostlinných potravinách, zejména v listové zelenině a vitamín K2 (menachinon), produkovaný bakteriemi a vyskytující se v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách. Ze střeva se rozptýlí prostřednictvím lymfatického systému do krve. Jeho nevýhodu je, že se velmi špatně vstřebává (15 %). Syntetický je vitamin K3, který se v organismu člověka a některých zvířat může přeměnit na vitamin K2. https://restorativemedicine.org/…/vitamin-k2-preventing-at…/

Vitamín K1 se nachází např. v nati petržele, bazalce, brokolici, špenátu, řeřiše, kapustě, pažitce, zelí, hlávkovém salátu, jarní cibulce https://www.lecba-warfarinem.cz/s…/vitamin-k1-v-potravinach/. Je důležitý pro srážení krve, ovšEm může narušit účinky některých antikoagulačních - protisrážlivých léků - např. walfarinu.

Vitamín K2 je důležitý pro správný vývoj kostí, pomáhá předcházet řídnutí kostí - osteoporóze, podporuje funkci srdce, cév, mozku i imunitního systému. K2 má protizánětlivé a protirakovinné účinky a jeho nedostatek hraje roli u diabetu 2. typu a Alzheimerovy choroby. Většina z nás přijímá ve stravě pouze 10% jelikož jíme především maso, játra, žloutky, tvaroh, sýry a zvířecí tuk ze zvířat jenž pocházejí z velkochovů a nejsou krmená trávou. Největší obsah vitaminu K2 má japonský sýr natto (fermentované sojové boby). Jestliže nemáme možnost mít potraviny od farmáře je vhodné jej doplnit potravinovými doplňky. Ve srovnání s vitaminem K1 má vitamin K2 účinnost přibližně 75%. 

V případě, že trpíte onemocněním srdce, cukrovkou, ledvinovými kameny, osteoporózou patrně vám chybí K2 https://vitaminy.doktorka.cz/vitamin-k2-je-dulezity-v-boji-…

Jeho nedostatek je spojován s vyšším rizikem mozkové mrtvice, srdečního infarktu a nádorových onemocnění. https://www.margit.cz/vitamin-k2/https://academic.oup.com/ajcn/article/77/2/512/4689716

Lidé kteří užívají K2, zejména MK-7 mají méně zmíněných zdravotních potíží a prodlužuje jim život. https://articles.mercola.com/…/what-are-the-benefits-of-vit…
Zvláště důležité je jej užívat během přechodu v menopauze jelikož průměrná žena během této doby ztrácí až 10 % své kostní hmoty a pomáhá snížit riziko vzniku aterosklerózy. https://www.myhdiet.com/…/…/vitamin-ks-different-attributes/ https://vitaminy.doktorka.cz/vitamin-k2-pomah-u-zen-po-meno…

Vitamín K2 má několik forem. MK-8 a MK-9 se nacházejí především v mléčných výrobcích, MK-4 je přítomna ve žloutcích a v kvalitním másle, MK-7 je obsažena v určitých fermentovaných potravinách. Dvě nejčastěji používané biologicky aktivní formy v doplňcích stravy jsou MK 4 a MK 7.

MK 4 (menachinon-4) s krátkým řetězcem v doplňcích stravy je nejčastěji získávaná chemickou syntézou z tabákových listů. Po požití má v těle krátkou dobu využitelnosti. Bakterie přítomné v lidském organizmu vytvářejí MK-4, ale v nedostatečném množství. Tato schopnost vytvářet vitamín MK-4 bývá ještě více narušena užíváním antibiotik či čímkoliv jiným, co negativně ovlivňuje střevní bakterie. MK-4 zapíná některé geny a vypíná ostatní. MK-4 hraje výlučnou roli v ochraně rakoviny a sexuálního zdraví. https://chrismasterjohnphd.com/…/the-ultimate-vitamin-k2-r…/ Některá léčiva jako jsou statiny, které snižují hladinu cholesterolu, a některá léčiva proti osteoporóze inhibují přeměnu vitaminu K na MK-4.

MK 7 (menachinon-7) s dlouhým řetězcem je vyráběn přírodním způsobem za pomocí patentované technologie z fermentované sóji. Doba působení této formy v organismu je až 24 hodin, stačí užívat jednu tabletu denně. Tato forma je doporučována jako doplňková léčba Revmatoidní artritidyhttps://zdravi.doktorka.cz/vitamin-k2-ucinny-pri-revmatoidn… 
Existuje také syntetický vitamín K3 (menadion), který se přidává do zvířecích krmiv. V organizmu se z něj vytváří K2ve formě MK-4. Menadion je v ČR zakázán podávat lidem. 
https://doktorka.cz/node/59535 
https://www.prohealth.com/…/what-are-the-benefits-of-vitami…

Jak testovat deficit K2?
Můžete měřit K1 a K2 v séru, stejně jako můžete měřit D3, ale bohužel to není extrémně přesné, protože K1 je uchováván v játrech a má krátký poločas (asi 4 hodiny). V podstatě, je testované sérum odhalí pouze hladiny vitaminu K od příjmu potravy v posledním dni. K dispozici je pokročilejší test, nazvaný enzymatický imunitní test (ELISA), který testuje přítomnost MGP. První zprávy o tomto testu ukázaly, že téměř 100%testovaných lidí mělo nedostatečné hladiny. Lékař, který vyvinul test, doktor Schurgers naznačuje, že téměř každý by mohly těžit z navýšení dietního a doplňkového příjmu K1 a K2. https://vitaminy.doktorka.cz/vitamin-k2-pouziti-a-vyhody

 

Dosáhnout správné hladiny vitaminů D3 a K2 pouze stravou a pobytem na slunci je v našich podmínkách prakticky nemožné, proto doporučuje MUDr. Jana Čepová, Ph.D. doplňovat pestrou stravu vitaminovými doplňky. Na trhu jsou potravinové doplňky obsahující K jak pod názvy K1, K2, tak pod MK-7, MK-4 apod. Často je K součást různých multivitamínů a v kombinaci K2 + D3 https://vitaminy.doktorka.cz/vetsinu-cechu-trapi-nedostatek….

 
U FM se mimo jiné doporučuje užívat hořčík, vápník, D3 a K2 jenž mezi sebou synergicky spolupracují a je vhodné zachovat doporučené poměry.

https://vitaminy.doktorka.cz/udrzujte-rovnovahu-vaseho-horc…

 

  • Vstřebávání vitamínu K se zvýší při užití těchto látek:

Na, Mg, Mn, Zn, P (rutin), Fe – užití 1,5 hodiny před jídlem

  • Vstřebávání vitamínu K se sníží při užití těchto látek:

D, B12, B10, B1, Ca, Cu, Na

  • Vitamín K zvyšuje vstřebávání těchto látek:

Zn, Cr, P, B6, Mn, E, B3, Se, B2, Fe, Mg, B5

  • Nezvyšuje ani nesnižuje vstřebávání těchto látek:

A, Ca, Na, B1

  • Vitamín K snižuje vstřebávání těchto látek:

B12, D, B10 (para amino kyselina benzoová)

 

Syntézu vitamínu K střevními bakteriemi může snižovat delší používání širokospektrých antibiotik, léků obsahujících kyselinu acetylsalicylovou (Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin), minerální oleje, přebytek vitamínu E nebo alkohol, ale také některé druhy střevních chorob a nedostatečností – např. Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. https://www.receptyprimanapadu.cz/…/lecitel-radi-zazracny-…/