ZTP a ZTP/P mohou získat i označení auta, parkovací místo atd.

15.02.2011 18:21

Označení aut + výhody s ním spojené


Držitelům průkazů mimořádných výhod II. (s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou) a III. stupně vydávají sociální odbory obcí s rozšířenou působností označení aut (tzv. označení 01), které je opravňuje stát po dobu nezbytně nutnou s autem na místech, kde je zákaz stání , pokud tím nedojde k ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu a je-li to naléhavě nutné (zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, § 67).
Vyhláška č. 30/2001 Sb., § 15, odst. 2 a 3 potom upřesňuje, že takto označená auta mohou vjíždět na místa se zákazovou značkou s dodatkovými tabulkami "Mimo zásobování" nebo "Mimo dopravní obsluhu". V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné lze tolerovat i vjezd za značku s dodatkovou tabulkou "Jen zásobování" nebo "Jen obsluha".
Dále podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, držitelé tohoto označení jsou osvobozeni od poplatku za použití dálnice a rychlostní silnice podle §20a, odst. 1, písm. f). Občané, jimž bylo vydáno označení 01, tedy neplatí dálniční známku.

Tato výhoda platí pouze, je-li v autě přepravována osoba, na základě jejíhož průkazu mimořádných výhod bylo označení 01 vydáno a je-li vlastníkem motorového vozidla postižená osoba sama nebo osoba jí blízká.

Majitel auta s označením 01 si může požádat o vyhrazené parkovací místo v místě bydliště
podle zákona č. 361/2000 Sb. § 67, odst. 8. O to je třeba zažádat na obci s rozšířenou působností - odbor dopravy. K vyhrazenému místu se vztahuje více poplatků - za povolení ke zřízení, za užívání místa a za vyznačení (namalování místa).

Žadatel je podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, osvobozen od poplatku za povolení ke zřízení takového místa.

Poplatek za užívání veřejného prostranství spočívajícího ve vyhrazení trvalého parkovacího místa podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích neplatí osoby zdravotně postižené (dle §86 zákona č. 100/1998 Sb., o sociálním zabezpečení).

Poplatek za vyznačení místa je žadatel povinen uhradit, vlastní značení provádí odbor dopravy nebo si ho můžete dojednat u soukromé firmy.

Každý rok je třeba žádat o obnovení tohoto místa.

Parkovací karta platná v rámci EU - do roku 2012 by měl být vzhled parkovací karty v rámci EU sjednocen, prozatím je však možno využít kartu, kterou používáte v zemi, ve které bydlíte (v případě českých občanů lze tedy v rámci EU využít označení O1) - bližší podmínky včetně informací pro parkování v jednotlivých zemích EU naleznete na : https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=432&langId=cs.

Výhoda neplacení dálniční známky však platí pouze na území ČR a v zahraničí je tedy třeba si dálniční známku zakoupit.

Právní úprava

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, § 67
Speciální označení vozidel a osob
(1) Označení vozidla přepravujícího osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou (dále jen "označení O 1") nebo označení vozidla řízeného osobou sluchově postiženou (dále jen "označení O 2") nebo označení vozidla praktického lékaře ve službě stanovené prováděcím právním předpisem smějí užívat jen osoby, které toto označení obdrží od příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností nebo od oprávněného orgánu v zahraničí.
(2) Označení O 1 vydá příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností osobě, které byly přiznány mimořádné výhody II. stupně s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou nebo III. stupně podle zvláštního právního předpisu. 24) Označení O 2 vydá příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností vlastníku motorového vozidla, kterému byly přiznány mimořádné výhody II. stupně z důvodu postižení úplnou nebo praktickou hluchotou.
(3) V jednotlivých případech, a je-li to naléhavě nutné, nemusí po dobu nezbytně potřebnou řidiči s označením O 1 dodržovat zákaz stání a zákaz stání vyplývající z dopravní značky "Zákaz stání"; přitom nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.
(4) Označení vozidla O 1 lze použít pouze v případě, řídí-li vozidlo nebo je-li ve vozidle přepravována osoba, která je držitelem označení O 1 vydaného podle odstavce 1. Přepravovaná osoba je povinna prokázat na výzvu policisty nebo strážníka obecní policie, že jí byly přiznány mimořádné výhody podle zvláštního právního předpisu 24) , které ji opravňují k užívání vozidla s označením O 1.
(5) V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, mohou vozidla s označením O 1 vjíždět i tam, kde je značka "Zákaz vjezdu" omezena dodatkovými tabulkami "JEN ZÁSOBOVÁNÍ", "MIMO ZÁSOBOVÁNÍ", "JEN DOPRAVNÍ OBSLUHA" a "MIMO DOPRAVNÍ OBSLUHY".
(6) V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, mohou vozidla s označením O 1 vjíždět i do oblasti označené dopravní značkou "Pěší zóna".
(7) Na vyhrazené parkoviště pro vozidlo označené znakem O 1 je vozidlům bez označení O 1 vjezd zakázán. O odstranění vozidla, které neoprávněně stojí na parkovišti vyhrazeném pro vozidlo označené znakem O 1, rozhoduje policista nebo strážník obecní policie; vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele.
(8) Silniční správní úřad může na základě žádosti osoby, které bylo vydáno označení O 1, vydat rozhodnutí o zřízení vyhrazeného parkoviště v místě bydliště podle zvláštního právního předpisu 25) . Silniční správní úřad vykonává podle zvláštního právního předpisu 1) dohled nad řádným užíváním vyhrazeného parkoviště.
(9) Osoby nevidomé a hluchoslepé používají jako speciálního zařízení hole.
(10) Prováděcí právní předpis stanoví druhy a provedení speciálních označení vozidel a osob.

Zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích, § 20a
(1) Placení poplatku nepodléhá užití dálnice, rychlostní silnice a jejich úseků podle § 20a odst. 1 motorovým vozidlem nebo jízdní soupravou...
.....
f) používanými k dopravě těžce zdravotně postižených občanů, kterým byly podle zvláštního právního předpisu přiznány výhody II. stupně, s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou, nebo III. stupně, pokud držitelem motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká; g) přepravujícími nezaopatřené děti, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastosou, pokud rodiče nebo jim naroveň postavené osoby pobírají příspěvek na provoz motorového vozidla podle zvláštního právního předpisu

Vyhláška č. 30/2001 Sb., §15
(2) Dodatková tabulka č. E 12 s nápisem "JEN ZÁSOBOVÁNÍ" omezuje platnost značky, pod kterou je umístěna, na vozidla zajišťující zásobování nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby pro oblast za značkou a na vozidla s označením č. O 1; pro tato vozidla neplatí značka, pod kterou je umístěna dodatková tabulka s nápisem "MIMO ZÁSOBOVÁNÍ".
(3) Dodatková tabulka č. E 12 s nápisem "JEN DOPRAVNÍ OBSLUHA" omezuje platnost značky, pod kterou je umístěna, na vozidla zajišťující zásobování nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby pro oblast za značkou, na vozidla s označením č. O 1, vozidla taxislužby a na vozidla, jejichž řidiči, popřípadě provozovatelé mají v místech za značkou bydliště, sídlo nebo garáž; pro tato vozidla neplatí značka, pod kterou je umístěna dodatková tabulka s nápisem "MIMO DOPRAVNÍ OBSLUHY".