Chladící ručník

02.06.2020 15:36

 

Vyrovnat se s letními horky a rostoucí vlhkostí není mnohdy jednoduché ani pro zdravé osoby. Pro lidi, co trpí chronickými bolestmi, je to pak skutečná výzva. Hlavně proto, že tito pacienti mají problémy s přizpůsobením se extrémním změnám teplot. Například se mění tekutina obklopující naše klouby, čímž se mohou zhoršovat záněty a bolesti. Vysoké teploty a vlhkost vzduchu mohou ale také vychýlit hladiny ozónu v prostředí. To zase zhoršuje bolesti u jedinců s astmatem, fibromyalgií, roztroušenou sklerózou či s chronickým únavovým syndromem. Jak už bylo řečeno, horká období mohou ztěžovat průběh zánětu. Léky tlumící bolest se pak při takovém stavu stávají méně účinnými a bývá třeba navýšit jejich množství. fibromyalgik.webnode.cz/news/jak-zvladnout-leto-s-chronickou-bolesti/

U FM je přítomna porucha termoregulace - náš organismus nedokáže regulovat tělesné teplo. V létě díky tomu mnozí z nás zažívají mdloby z horka a úpal.

Mdloby z horka se vyznačují malátností, závratí až ztrátou vědomí. Tomuto stavu lze předcházet dostatkem tekutin, správným oblečením, ochlazováním.

Úpal nemusí být způsobený jen sluncem. Příčiny mohou být vnější i vnitřní, obvykle se ale jedná o kombinaci obojího.
Jako vnější příčina je nejčastěji označován pobyt v prostředí se zvýšenou teplotou (zhruba kolem 35 °C a více), často též v kombinaci s vyšší vlhkostí vzduchu. K úpalu může dojít i při masových akcích v prostředí, kde je vydýchaný vzduch, v dopravních prostředcích bez klimatizace, ale rovněž v důsledku nadměrného nebo neprodyšného ošacení, které brání odvodu tepla z těla.
Vnitřní příčinou bývá obvykle nedostatečný příjem tekutin, solí nutných pro tvorbu potu nebo zvýšená tvorba tepla (např. při onemocnění štítné žlázy). Organismus pak není schopen pomocí vlastní termoregulace odvést nahromaděné teplo, které se v těle vytváří. To se šíří všemi orgánovými soustavami, které může vážně poškodit.
Úpalem jsou ohroženi hlavně lidé se zhoršenou termoregulací: kojenci a malé děti, senioři, osoby s onemocněním srdce a cév, diabetici a lidé s nadváhou až obezitou (tuková vrstva zabraňuje ztrátám tepla z organismu). Jako mnoha nepříznivým stavům lze i úpalu předcházet. Dopřejte tělu dostatek vhodných tekutin (vyhýbejte se přeslazeným nápojům a alkoholu), pijte častěji a po malých dávkách. Pro pobyt v horku se vhodně oblečte. Vaše oblečení by mělo být volné, světlé, vzdušné a vyrobené z prodyšných materiálů dobře absorbujících pot (např. bavlna). Prvním příznakem toho, že tělo nemůže pod oblečením správně dýchat, bývají tzv. potničky, drobné puchýřky na kůži.
V případě vysokých teplot ve vašem okolí omezte fyzickou aktivitu (o to víc, je-li současně ještě vysoká vlhkost vzduchu). Jste-li v dopravním prostředku bez klimatizace, otevřete okna pro lepší cirkulaci vzduchu. Přizpůsobte teplu i stravu, volte lehká jídla: hodně ovoce a zeleniny, těstoviny, rýži, bílé maso a ryby. Jezte menší porce, ale častěji. Dávejte si pozor na léky, některé mohou též narušovat termoregulaci. Užíváte-li dlouhodobě nějaký lék, poraďte se o jeho účincích s lékárníkem, nebo s lékařem. https://www.alphega-lekarna.cz/upal-a-uzeh

Prevencí i léčbou je ochlazování těla, především hlavy a tak doporučovaným předmětem fibromyalgika je chladící ručník.

Jedná se o pruh speciální pleteniny u které chladicího efektu se nedosahuje chemickou reakcí, ale pouze technologickým zpracováním textilních vláken. Použití ručníku je velmi snadné – stačí jej namočit do studené vody, vyždímat, protřepat a pak dát kolem krku či hlavy. Ručník je schopný udržovat výrazně nižší teplotu než je teplota těla 2 - 4 hodiny. Poté jej znovu namočíte a opětovně použijete. Díky nízké gramáži jej můžete mít stále při ruce. Lze použít i jako chladící podložka pro zvířata. S běžným ručníkem se efekt nedá srovnat. Neplést si s rychleschnoucím ručníkem.
https://www.sportisimo.cz/…/cooltwl-30x80-chladici-…/172887/
https://rucniky.heureka.cz/f:q:chladící/

Máte k tomuto tématu informace - napište soukromou zprávu.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.