Dobrá komunikace s partnerem

01.02.2022 20:30

 

"Mír začíná, když končí očekávání." - Sri Chinmoy

Při komunikaci o našich cílech se máme vyjadřovat, být vyslyšeni a naslouchat pravdě toho druhého


Komunikace není o vítězství nebo prohře; ale o spolupráci

Vztah není soutěž. Vítězství v hádce je bojovné a neužitečné. Cílem je být v ní společně. Prostřednictvím otevřené, upřímné komunikace a kompromisů vyhrávají všichni. Snažte se pochopit přání, potřeby a hranice toho druhého. Vyhraju, když mi pomůžeš. Vyhraješ tím, že mi pomůžeš.

Nic nepředpokládejte

Problém nastává, když si vytváříme domněnky a předpokládáme, že všichni jsou na stejné vlně. Očekávání a předpoklady se mohou rychle vymknout kontrole. Pokud jdete na večeři neznamená to, že jde o rande. To, že spolu chodíte z vás ještě nedělá partnery. To, že jste ve vztahu automaticky neznamená, že jste monogamní. To, že jste partneři neznamená, že spolu budete žít, vychovávat děti, mít děti, sdílet finance, sdílet náklonnost, být romantičtí, praktikovat sex nebo si být vzájemnou citovou oporou. Možná, že se čas od času budete vzájemně podporovat. Možná budete s partnerem plnit různé role ve vztahu. Neočekávejte, že váš partner uspokojí všechny vaše potřeby, ani se necíťte pod tlakem, abyste byli zodpovědní za všechny jeho potřeby. Některé potřeby možná nejlépe uspokojí kamarád, terapeut, podpůrná skupina, člen rodiny, jiný partner, duchovní průvodce nebo mentor.

Co pro vás znamenají vztahy

Neexistuje jediná forma vztahu, ale lidé se často nechávají strhnout svými vlastními definicemi nebo očekáváními. Téměř každý definuje pojem monogamie jinak. Téměř každý definuje jinak nemonogamii. Pokud existují nějaká pravidla nebo očekávání, uveďte je. Požádejte o to, abyste dostali to, co chcete.

Co chcete
  • Sdělte své potřeby

  • Vyslovte své potřeby

  • Ptejte se partnera a naslouchejte jeho potřebám

Jak píše Terry Real, párový terapeut: Proměňte stížnosti v žádosti. Místo toho, abyste někomu vyčítali, co se vám na něm nelíbí nebo jak něco dělá špatně, objektivně mu vysvětlete, co chcete.
   Tohle by mi pomohlo, když...
(umyješ nádobí, když vařím večeři/ umyješ nádobí, místo abys ho nechal/a hromadit ve dřezu/ zuješ si boty u dveří, místo abys s nimi chodil/a po domě/ naplánuješ nám rande/ přijdeš na naše rande včas/ strávíš se mnou čas bez telefonů a jiných přístrojů/ budeš se mnou mluvit uctivým tónem, nebudeš na mě zvyšovat hlas/ dáš mi osobní prostor, když vstanu, než si uvařím čaj/ zeptáš se mě, jak se po práci mám).
   To je pro mě opravdu důležité. Můžeme na tom prosím zapracovat?

Vyjádřete, jak se cítíte

Vyjádřete, jak na vás působí činy.

  "Cítím se ______, když..."
(nemilovaný/á, neslyšený, odmítnutý, nechtěný, ohrožený, nejistý, nešťastný, smutný, nespokojený, rozrušený, naštvaný, rozzlobený, zničený, nespokojený, zahanbený, provinilý, vystrašený, vyděšený, zdrcený)
  Cítím se zneuctěný/á, když se mi díváš do telefonu. Potřebuji, abys respektoval/a mé soukromí a nesahal/a mi na telefon.
  Připadám si nerespektován/a, když mě oslovujete těmito jmény a zájmeny. Prosím, zdržte se používání pohrdavých pojmenování, jako je "dítě, chlapec, dívka, maličký, panenka, zlatíčko atd."..., protože se kvůli nim cítím... ponížený/ nerespektovaný/ dysforický/ smutný/ jako dítě.
  Cítím se milovaný/á, když mě (masíruješ/ čteš si vedle mě/ pozveš mě na večeři a do kina/ vezmeš mě na dobrodružství/ ukážeš mi svá umělecká díla/ překvapíš mě).

Projevte uznání

Musíme projevovat vděčnost. Pokud nejste vděční za svého partnera nebo naopak, je čas jít dál.
  Miluji, když...
  Oceňuji,
když se mnou mluvíš. Vím, že je pro vás někdy obtížné vést tyto rozhovory.

Oslavte úsilí vynaložené na vyřešení problémů

Komunikace není jen o vyslovení toho, co chcete změnit, ale také o oslavě malých vítězství. Vztahy vyžadují práci. Odměňujte se navzájem za úsilí při naslouchání a provádění změn. Oceňte, pokud si všimnete, že se váš partner snaží. Poděkujte mu.

Zeptejte se sami sebe: Chcete, aby tento vztah fungoval?

Pokud je odpověď ne, je to v pořádku. Není ostuda nechat odejít to, co vám nefunguje. Je nefér vůči všem zabírat si navzájem důležitý prostor v životě, když u toho nechcete být. Ctěte svůj vztah tím, že sdělíte svá přání, potřeby, touhy a hranice. Řekněte si o to, co chcete. Naslouchejte svým požadavkům. Pokud se cítíte zaseknutí, vyhledejte terapii nebo pomoc zvenčí. Pokud vy nebo váš partner nejste ochotni tyto kroky podniknout, je důležité položit si otázku, proč ve vztahu setrváváte.

Uvědomte si, kdy je čas jít dál, když se vyčerpají všechny snahy

V případě, že si svého partnera nevážíte, projevte si vzájemnou úctu tím, že ze vztahu odejdete. Dochází-li k neustálému porušování hranic ze strany jednoho z partnerů, je čas jít dál. Existuje-li neochota komunikovat a pracovat na problémech, neočekávejte zlepšení. Když odpuštění není možné, smiřte se s tím, že vztah skončil. Jestliže je vztah nezdravý, poctěte sami sebe tím, že ze vztahu odejdete. Pokud je vztah zraňující, opusťte ho a vyhledejte pomoc místních organizací a terapii. Pečujte o sebe sama. Ctěte svou duševní, emocionální a duchovní pohodu.

Posilujte svou sílu

Udělejte si chvilku času a zamyslete se nad sebou. Jak se cítíte ve svém vztahu? Jsou vaše potřeby naplněny? Co byste si přáli, aby se ve vztahu stalo?

Promluvte si s partnerem a požádejte ho o to, co chcete. Vznášejte požadavky způsobem, který dává najevo:

  • Co chcete

  • Co může udělat, aby vám pomohl

  • Jak se cítíte

  • Jak byste ocenili jeho pomoc

  • Proč si této činnosti ceníte

Pokud vynaloží úsilí na splnění vaší žádosti, dejte jim najevo, jak moc to pro vás znamená.

Zkontrolujte, zda je váš partner v pořádku. Naslouchejte. Zeptejte se, zda jsou jeho potřeby naplňovány.

Autor: Kayleigh Roberts a Christine Harris

https://ukfibromyalgia.com/blog/communicating-well-with-your-partner
https://www.christineharristherapy.com/blog

Více informací na toto téma:
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/vztahy/
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/
 

Neváhejte se s námi podělit o svůj příběh fibromyalgik@gmail.com

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.