Malé změny mohou mít velký význam - Tipy pro dům a zahradu

06.02.2023 21:20

Alternativní způsoby práce a předměty, která vám pomohou tyto alternativy rozvíjet, mohou mít dvojí přínos. Mohou okamžitě pomoci předejít zhoršení fibromyalgie (FM) a také položit základy pro to, abyste se cítili lépe v dlouhodobém horizontu.

LIDÉ, KTEŘÍ TRPÍ FM a dalšími chronickými bolestivými stavy, se snadněji unaví při úklidu domácnosti, práci na zahradě a řízení auta, přičemž i ty nejmenší úpravy mohou snížit únavu.

Přechod na dvoulitrové nádoby s nápoji nebo tahání vysavače dozadu místo jeho tlačení šetří energii a zabraňují námaze, radí Allison Green, ergoterapeutka z University of Michigan Health System.

"Lidé trpící chronickou bolestí si nemohou dovolit luxus překračovat své limity."

Dle Green, zdánlivě skromné úpravy ve spojení s obnovením svalové rovnováhy a řešením problémů "obvykle výrazně zlepší způsob, jakým pacienti zvládají své příznaky".

Jakákoli malá změna, která zmírní dopad na organismus, bude mít časem velký význam. Trauma se pak v dané oblasti začne hojit.

Během vyšetření Green pozoruje pohyby pacienta a posuzuje reakci pohybového aparátu. Říká, že například předsunutá poloha ramen, jaká se používá při tlačení nákupního vozíku, vyvíjí tlak na nervy, a v takovém případě bude třeba přeškolit pacientovy vzorce pohybu, díky čemuž se zmírní bolest.

Až půjdete příště do obchodu s potravinami, "pořádně se zamyslete", než začnete tlačit nákupní vozík a zvedat tašku s nákupem, doporučuje. Spíše než ruce se snažte "používat větší oblasti (svalů paže), když to jde. Chráníte tak klouby."

Pokud "pohybové vzorce" pacientů nejsou zdravé, přidání adaptačního zařízení (úpravy/vylepšené výrobky) do jejich rutiny nemusí nutně problém odstranit. "Hledáme [zdravé] reakce, které vydrží po celý život," dodává. "Adaptační zařízení nemohou nahradit dobrou mechaniku těla."

Mohou však pomoci a nemusí být ani "pouze speciální pro zdravotně postižené". "Měkké dotykové nůžky a elektrické otvíráky na konzervy [mohou] znamenat velký rozdíl".

ZAPOMEŇTE NA RČENÍ ŽÁDNÁ BOLEST ŽÁDNÝ ZISK:

Aaron Shaw, ergoterapeut na klinice manuální terapie Harborview Medical System v Seattlu ve státě Washington, zdůrazňuje význam cvičení pro udržení schopnosti vykonávat domácí práce. Říká, že pomalý pohyb všemi klouby v přirozeném rozsahu pohybu vyživuje klouby a udržuje pružnost svalů, vazů a šlach. Zároveň však varuje, že snaha protáhnout se přes bolest, "abychom se "dobře protáhli", pravděpodobně vyvolá bolestivou reakci, která následně zvýší ztuhlost a ztrátu funkce".

Uvádí tři příklady dobré tělesné mechaniky: "Držte předměty při přenášení blízko u těla, snížíte tak zátěž zad a paží. [Stejně tak] pokrčení kolen méně namáhá záda než ohýbání v pase s nataženýma nohama. A když rozkročíte nohy o něco více než je šířka vašich ramen, poskytne to při zvedání dobrou oporu."

Při práci na zahradě Shaw doporučuje sedět místo stát a tlačit místo nosit. "Pokud je třeba něco přemístit, zvažte, zda to lze tlačit na vozíku nebo posouvat po pultu či stole. Začlenění těchto technik úspory energie do co největšího počtu činností sníží fyzickou zátěž, která by mohla vést ke zvýšené bolesti."

Každodenní vedení deníku a zaznamenávání bolesti způsobené různými činnostmi ukáže lidem s FM, které činnosti zvyšují bolest, a proto vyžadují fyzické úpravy, adaptační pomůcky nebo častější přestávky. Shaw dodává, že častý odpočinek během činností "umožní člověku pracovat déle s menší bolestí". fibromyalgik.webnode.cz/news/denik/

Protože lidé s chronickou bolestí mohou dělat jen tolik, aby nedošlo ke zhoršení bolesti, Shaw radí: "Zeptejte se sami sebe, zda potřebujete ušetřit energii na vaření, úklid nebo práci na zahradě, nebo zda potřebujete celý den odpočívat a připravit se na zítřejší povinnosti."

Rona Silverstein, ergoterapeutka, oddělení ambulantní rehabilitace na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, pracuje s dospělými, kteří mají neurologické a revmatologické potíže a problémy se zrakem.

Stejně jako Shaw je i Silverstein velkou zastánkyní taktiky úspory energie a doporučuje čtyři obecné strategie pro údržbu domu a zahrady:

  1. plánování,

  2. rozvržení,

  3. stanovení priorit,

  4. organizaci.

Radí zvážit své rezervy energie a dát si pozor, abyste "příliš neplýtvali". Například "ranní ptáče by si pravděpodobně nemělo plánovat domácí práce na pozdní hodiny. Domácí práce, které vyžadují hodně energie, dělejte v době, kdy máte k dispozici největší zásoby energie."

I NEJMENŠÍ ÚPRAVA MŮŽE POMOCI PŘI ÚNAVĚ:

Lidé s FM by měli dodržovat tempo "střídáním aktivit s odpočinkem a rozdělením velkých úkolů na menší, lépe zvládnutelné," říká. "Úklid kuchyně může být obrovský úkol, ale vyčištění několika poliček ve skříňkách může být zvládnutelnější."

Silverstein radí: "Na začátku každého dne si stanovte priority. Zjistěte, čemu je třeba věnovat pozornost a co lze v případě potřeby odložit na další den."

Organizace pomáhá snížit množství vynaložené energie. "Úklidové prostředky pro kuchyni mějte v kuchyni a čisticí prostředky pro koupelnu v koupelně, tak eliminujete chození a přenášení věcí sem a tam. Nevyžádanou poštu ihned vyhoďte nebo recyklujte, abyste předešli stohům papírů, které mají tendenci se hromadit uvnitř domácnosti."

Silverstein dodává, že při venkovních pracích může bolest zmírnit správná mechanika těla - zejména u zad. Mezi osvědčené způsoby, jak snížit bolest zad, patří: držet těžké předměty u těla, ohýbat se v kolenou a vyhýbat se otáčení.

Ergoterapeuti se na činnosti dívají také z ergonomického hlediska, upozorňuje Silverstein. "Například držení zápěstí v pohodlnějších úchopech je pro klouby a svaly jednodušší a může snížit zátěž těla."

MALÁ A VELKÁ PŘIZPŮSOBENÍ:

Silverstein uvádí, že ergoterapeuti chápou, že lidé s fibromyalgií a chronickou bolestí se musí potýkat jak s fyzickou bolestí, tak s tím, jak fyzická bolest ovlivňuje jejich duševní a emocionální zdraví. Vedle toho, že "musí zvládat své vlastní myšlenky a přesvědčení o svém stavu, se potýkají také s postoji ostatních. Někdy je to obrovská zátěž."

Ergoterapeuti dle ní mohou poskytnout specifickou terapii a cvičení, které pomáhají zmírnit problémy s bolestmi rukou, ramen a krku. Mohou také vytvořit individuální dlahy, které snižují zátěž šlach. "Pokud vaše práce nebo domácí aktivity zvyšují bolest krku, zad nebo rukou, ergoterapeut vás může při práci sledovat a dát vám konkrétní doporučení pro snížení zátěže vašeho těla. " Dodává, že každý, kdo vyhledá služby ergoterapeuta, musí nejprve získat doporučení od lékaře.

Stejně důležité je, že také mohou své pacienty naučit strategiím, jak se vyrovnat se stresem a zvládat bolest. "Čím lepší jsou dovednosti zvládání, tím lepší je přístup," doplňuje Silverstein.

Green dále zdůrazňuje, že se starají i o emocionální zdraví pacienta stejně jako o zdraví fyzické. "Je tu i psychologická část, kdy se ptají: 'Jak se vyrovnává s [bolestí]?," vysvětluje. Na druhou stranu zjišťuje, že pacientům nesmírně prospívá, když se dívají spíše kolem sebe než do sebe, aby odstranili překážky, které mohou přispívat k jejich bolesti. A pokračuje: "A to je ta druhá část: Já to mám na starosti [a] můžu to udělat tak, aby mi to vyhovovalo."

A jak Green opakovaně poznamenává: "Už jen vědomí, že existuje možnost zlepšení, změní způsob, jakým se člověk dívá na bolest."

 

PŘÍSTROJE MOHOU NĚCO ZLEPŠIT

  • Vyzkoušejte výrobky a tipy doporučené ergoterapeuty v domácnosti a na zahradě.

  • Kuchyňské pomůcky a náčiní se zesílenou/zabudovanou rukojetí.

  • Podložky na kolečkách (např. pod květináče) pro posouvání těžkých hrnců nebo nádobí po lince.

  • Kuchyňské/servírovací vozíky na přemisťování předmětů.

  • Stoličky v kuchyni k sezení při vaření.

  • Elektrické otvíráky na sklenice.

  • Podavače na vytahování předmětů nad a pod kuchyňskou linkou (s magnetickými, teleskopickými, otočnými prvky).

  • Držáky a úchyty např. na krabice s mlékem.

  • Lopatky a smetáčky s dlouhou rukojetí, které eliminují ohýbání se.

  • Nákupní vozíky snižují potřebu přenášet balíky.

  • Elektrické otvírače konzerv, mixéry a kuchyňské roboty snižují zátěž rukou a paží.

  • Myčky nádobí snižují námahu spojenou s ručním mytím nádobí.

  • Nádoby na odmočení špinavého nádobí, tak abychom jej nemuseli drhnout.

  • Zařízení pro polohování sedadel, jako je otočná autosedačka nebo bederní opěrka zad, snižují zátěž.

  • Přidáním úchytu na bezpečnostní pás usnadníte zapínání.

  • Obraceče klíčů a uzávěrů benzínu snižují namáhání zápěstí.

  • Malé vozíky snižují bolest a námahu způsobenou zvedáním těžkých předmětů.

  • Polstrování kolen a sedadel na zahradě zajišťující dodatečnou ochranu těla.

  • Zahradní nářadí s ergonomickými rukojeťmi snižuje potřebu úchopu.

  • Stoličky na stejné úrovni jako rostliny/pěstební stoly omezují ohýbání se.

  • Nůžky s dlouhými rukojeťmi zabraňují nadměrnému natahování se.

  • Vozík na kolečkách pro přepravu těžkých předmětů snižuje potřebu zvedání.

  • Pracovní plochy, kde je veškeré nářadí na dosah, šetří chůzi.

Chris Cunningham www.fmaware.org/little-changes-can-make-a-big-difference/

Ergoterapeut je důležitým členem rehabilitačního týmu. Usiluje o zachování a využívání schopností jedince potřebných pro zvládání běžných denních, pracovních, zájmových a rekreačních činností u osob jakéhokoli věku s různým typem postižení (pohybové, psychické, smyslové, mentální, interní). Tyto odborníky můžete nalézt na Klinikách rehabilitačního lékařství, v Centrech či ústavech léčebné rehabilitace, na Rehabilitačních odděleních v nemocnicích, lázních, v Denních rehabilitačních stacionářích či v Agenturách domácí péče. Více zde: fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/rehabilitace/ergoterapie/

Seznam zařízení: ergoterapie.cz/seznam-zarizeni/, praceprozp.cz/rehabilitacni-pracoviste/

Výrobky, které vám mohou zvýšit kvalitu života - zvláště pokud je budete používat pravidelně naleznete v obchodech se zdravotními potřebami, v běžných obchodech např. v LIDL, nebo v internetových obchodech např. na Amazonu po zadání Mobility & Daily Living Aids (Pomůcky pro mobilitu a každodenní život).

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Děkujeme za sdílení Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.

Domácí práce se zdravotním postižením

Tyto stránky ukazují hlubokou kompetenci a schopnosti lidí s postižením a pečovatelů, že se na to dá přijít, že se dá život přizpůsobit a že to miliony lidí dělají každý den. Doufám, že to ostatním dodá nápady a sebevědomí pro jejich vlastní kreativní postupy při budování domácího světa.
www.disabilityathome.org/