Pacienta s fibromyalgií trápí několik druhů bolestí

01.08.2020 13:01

Fibromyalgie je klinický syndrom charakterizovaný chronickou plošnou muskuloskeletální bolestí. Tato každodenní a nikdy nekončící bolest pro pacienta představuje chronický stres, ten má za následek poruchu kortizolu a chronický zánět. Fasciální dysfunkce a zánět patrně stojí u FM za centrální senzibilizaci, která je považována mnoha odborníky za klíčový mechanismus fibromyalgie, způsobuje mnoho příznaků tohoto onemocnění a je spojená se silnějším vnímáním bolesti. Díky centrální senzibilizaci nám bolest způsobují podněty, které bolest běžně nevyvolávají. Nejen, že dotek je to pro vás bolestivý, ale i vy když vezmete do dlaně běžný předmět způsobí vám to pro druhé nepochopitelnou bolest. Chronická bolest u FM souvisí se změnami v centrálním nervovém systému (CNS), které mohou způsobovat, že pociťujeme bolest i navzdory absenci akutního poranění. Tyto změny mohou dále zintenzivňovat jednotlivé vjemy – nebolestivé stimuly jsou pak vnímány jako bolestivé (alodynie) a bolestivé stimuly jsou vnímány jako více bolestivé, než bychom předpokládali (hyperalgezie). Hyperalgezie a alodynie jsou základním znakem FM. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemo…/bolest/

Pacienta s fibromyalgií trápí několik druhů bolestí. Léčba jednotlivých se vždy odvíjí od jejich příčiny (toho co jí způsobuje):
1) alodynie
Běžné věci způsobují bolest.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisej…/bolest/alodynie/

2) hyperalgezie
Zvýšená bolestivost https://fibromyalgik.webnode.cz/…/centralni-senzibilizace-…/
Hyperalgezie je také následkem dlouhodobého užívání opioidů. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/opioidy-indukovana-hyper…/

3) chronická myofasciální bolest
Nesprávně označovaná jako bolest svalů celého těla při celoroční chřipce. Ve skutečnosti bolest celého těla se u FM netýká svalů, ale pramení ze zanícené a ,,slepené´´ fascie.
fibromyalgik.webnode.cz/news/myofascialni-uvolnovani/

4) neuropatie malých vláken a parestezie
Pocity pálení, mravenčení, brnění, píchání, pálení, svědění, projíždění elektrického proudu, poruchy citlivosti a pocity chladu.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souv…/neuropaticka-bolest/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-o…/parestezie/

5) překrývající se stavy bolesti (COPC)
Fibromyalgie má velice častý souběh s jinou bolestivou diagnózou, obvykle s mnoha. Jde o zdravotní stavy s překrývajícími se klinickými a patofyziologickými rysy týkající se centrální senzibilizace. Mezi ně spadá ME/CFS, syndrom dráždivého tračníku, onemocnění čelistního kloubu (TMJ), syndrom suchého oka, tenzní bolesti hlavy / migréna, chronická bolest zad, intersticiální cystitida / syndrom bolestí močového měchýře, vulvodynie a endometrióza. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/prekryvajici-se-stavy-bo…/

6) bolest nohou
Patří mezi nejčastější stížnosti pacientů jelikož má vliv na chůzi a na celkovou funkčnost. Může být způsobena různými zdravotními stavy. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souv…/bolest/bolest-nohou/

7) bolest na hrudi
Tato bolest je pro mnoho lidí nejvíce stresující. Může jít pouze o nedostatek hořčíku či vitamínů B. Může být způsobena změnou počasí, úzkostí či jinou diagnózou.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/s…/bolest/bolest-na-hrudi/

Chronickou bolest musíme léčit jinak často přežije své původní příčiny, v průběhu času se zhorší a žije si svůj vlastní záhadný život. Existuje stále více důkazů, že během let neléčená bolest nakonec přepíše centrální nervový systém, což způsobuje patologické změny mozku a míše, a tyto zase způsobují větší bolest. Ještě více je znepokojivé, že dlouhotrvající bolest poškodí části mozku, včetně těch, které se účastní kognitivních funkcí. Léčba dokáže účinně zvrátit tyto strukturální a funkční abnormality a obnovit normální funkci mozku. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-chronicke-bolesti-…/

Léčba fibromyalgického syndromu se skládá:
a) z nefarmakologické části - kombinace psychologického a rehabilitačního přístupu.
b) z farmakologické části.
Nejdůležitější částí léčby je pacient sám, to co doma pravidelně bude dělat pro zlepšení svého zdravotního stavu. Základem léčby je změna životního stylu - změnit ve svém životě vše co negativně ovlivňuje pacientovo zdraví. Pokud pacient nepřistupuje k léčbě aktivně s primárním důrazem na nefarmakologické postupy, tak medikamentózní léčba zřídka dosáhne významného efektu. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.