Opioidy indukovaná hyperalgézie (OIH) nebo opioidy indukovaná alodynie (OIA)

02.07.2019 18:24


Bez vedlejších účinků dnes už není pomalu nic, je třeba pečlivě zvážit pro jakou dlouhodobou léčbu se rozhodneme a mít dostatek informací.

V prvé řadě vždy volíme pro léčbu chronické bolesti veškeré možné nefarmakologické možnosti, pokud po vyzkoušení mnoha technik a jejich kombinací nedochází k úlevě až teprve pak se obrátíme na algeziologa a přidáme k nefarmakologické léčbě farmakologickou. Musíme počítat s tím, že má vedlejší účinky, může způsobit jiné zdravotní potíže, závislost a také samotný problém i zhoršit. Léky na spaní ještě více poruší spánkové rytmy místo toho, aby je nepravily a opiáty mohou ještě více zhoršit příčinu bolesti. Ovšem to by nás nemělo odradit od toho je vyzkoušet pokud všechna dosavadní léčba selhala.

Hyperalgezie a alodynie jsou základním znakem chronické bolesti u fibromyalgického syndromu. 
Hyperalgezie je zvýšená vnímavost bolesti, přecitlivělost na bolest, může jít např. o tzv. zvýšenou odpověď na mechanické poranění tkáně nebo může být vyvolána též farmakologicky, resp. přílišnou představivostí https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/hyperalgezie.
Alodynie je nadměrná citlivost a reakce bolestivosti na podněty, které normálně bolest nevyvolávají (např. dotek, mírné teplo), neuropatická bolest https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?cizi_slovo=alodynie&typ_hledani=prefix.

Hyperalgezie indukovaná opioidy (OIH) je jedním z hlavních problémů spojených s dlouhodobým užíváním opioidů pro léčbu chronické bolesti. Jde o paradoxní reakci charakterizovanou zvýšeným vnímáním bolesti související s užíváním těchto léčiv (Gil, A. 2014). V těchto případech je zvýšení citlivosti na bolest přímo spojeno s účinkem těchto látek na úrovni mozku. Tento stav byl pozorován u mnoha pacientů. Vědci si zatím nejsou jisti, co způsobuje OIH a účinná léčba OIH chybí.

Bolest indukovaná opioidy (OIP) může být těžko diagnostikovatelná, zejména u pacientů s bolestivým stavem, který již zahrnuje hyperalgezii a / nebo alodynii. Když začnou opioidy způsobovat nebo zhoršovat vaši bolest, budete je pravděpodobně muset vysadit a hledat alternativní způsoby jak zvládnout úroveň bolesti. 

OIA byla zjištěna nedávno a my o ní víme ještě méně než o OIH. Výzkumníci však zkoumají několik možností. 

Podle přehledu OIH publikovaného v časopise Pain Physician, některé možné mechanismy zahrnují:
  • Abnormality ve způsobu, jakým váš mozek zpracovává signály bolesti.
  • Specializované receptory ve vašem mozku nefungují správně.
  • Zvýšené množství glutamátu neurotransmiteru, který stimuluje mozkové buňky, někdy je nadměrně stimuluje až do okamžiku smrti.
  • Nadměrná aktivita receptorů v míše, která stimuluje speciální senzorické nervy, nazývané nociceptory, v periferním nervovém systému.
  • Snížení zpětného vychytávání určitých neurotransmiterů, které udržuje aktivní hladiny v mozku.
  • Zvýšená citlivost spinálních neuronů na neurotransmitery substance P (který přenáší nociceptive signály bolesti) a glutamát.
  • Některé z těchto mechanismů mohou společně působit a udržovat OIP. Zatímco většina výzkumu se zaměřila na centrální nervový systém, v některých případech může být zapojen periferní nervový systém. Revize Pain Physician uvádí důkazy, že OIP se může vyvíjet i jinak pokud jde o různé druhy bolesti.

Kdo je v ohrožení?
Ne u každého, kdo užívá opioidy se rozvine OIP. Výzkum naznačuje, že genetika může hrát roli. Užívání opioidů pravidelně po dlouhou dobu zvyšuje riziko, stejně jako užívání krátkodobě vysokých dávek. Rychlé zvýšení dávky vás také vystavuje zvýšenému riziku.
Vzhledem k tomu, že mnoho lidí si vyvíjí toleranci k těmto lékům, je normální, že množství, které užíváte pro léčbu chronické bolesti, se časem zvýší což znamená, že se bude stále více a více rozvíjet OIP.

Diagnostika bolesti vyvolané opioidy
OIP je obtížné diagnostikovat. Neexistuje žádný test, takže váš lékař musí zvážit vaše příznaky a hledat další možné příčiny zvýšené nebo nové bolesti. To se nazývá diagnóza vyloučení, protože může být provedeno pouze tehdy, jsou-li vyloučeny jiné možnosti.
Závažnou překážkou diagnózy OIP jsou bolestivé stavy, které se nazývají „centrální bolest“ nebo „centrální senzibilizace“. Tyto stavy zahrnují fibromyalgii, revmatoidní artritidu, migrénu, syndrom dráždivého tračníku, syndrom chronické únavy a posttraumatickou stresovou poruchu.https://www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/864062493928975/?type=3&theater
Lidé s těmito stavy mají často hyperalgezii a / nebo alodynii, která může maskovat OIP. Bez ohledu na příčinu vaší bolesti je důležité dbát na změnu závažnosti nebo povahy vaší bolesti.

Mohou u vás nastat tyto typy změn:
- Rozšířená nebo difúzní bolest, když jste stabilizovaný nebo se zlepšujete.
- Zvýšená bolest navzdory základní příčině zůstává stejná nebo se zlepšuje.
- Po navýšení dávky opioidů se bolest zhoršuje.
- Když užíváte méně léků proti bolesti vaše bolest se snižuje.
Zapisujte si informace do Deníku léčby bolesti, aby jste byli schopni svému lékaři sdělit jak se vaše bolest mění a jak to může souviset s užíváním opioidů. Lékař díky tomu bude mít jasnější představu o tom co způsobuje bolest.

OIP vs. zvýšená tolerance vůči lékům
Komplikací diagnostického procesu je zvýšení tolerance vůči lékům. Je známo, že dlouhodobé užívání léků vede ke zvýšené toleranci, což může vést k nutnosti zvýšení dávky pro dosažení stejného účinku. Jednou z příčin tolerance je zvýšená schopnost odbourávání léku a jeho vylučování z organismu. Někdy se úroveň bolesti zvyšuje ne proto, že ji způsobují opioidy, ale proto, že jste si vyvinuli toleranci k lékům, což znamená, že prostě nefunguje stejně dobře jako dříve. 

Jak poznáte rozdíl?
Není to lehké. Určitě si promluvte se svým lékařem v Centru bolesti o tom co se děje a jak zjistíte co způsobuje vaši bolest. Experimentování s dávkou na vlastní pěst může být velmi nebezpečné a nemusí vám poskytnout užitečné informace.

Bolest vyvolaná léčbou opioidy
Pokud dojde k odstranění bolesti např. operací pak je logické vysadit opioidy. V závislosti na dávce a na délce užívání je nutné postupné vysazování, aby se zabránilo abstinenčním příznakům.
Pokud však příčina bolesti pokračuje, může lékař doporučit snížení dávky, aby zjistil zda se zbaví OIP. Když vysazujete opioidy je možné, že se vaše bolest OIP dočasně zhorší.
Můžete také najít úlevu výměnou typu opioidu, který užíváte. Například hydrokodon, fentanyl a tramadol jsou všechny z různých tříd.
Někdy se lékaři pokusí přidat jiný typ léku proti bolesti - buď inhibitoru COX-2 nebo nesteroidní protizánětlivé (NSAID) - s nízkou dávkou opioidů. Tyto léky mohou pomoci potlačit abnormální působení glutamátu a látky P u kterých se předpokládá, že přispívají k některým případům OIP.

Mezi další léky, které mohou být užitečné při léčbě OIP, patří:
Dextromethorfan, methadon (pokud OIP není spojen s metadonem), buprenorfin, ketamin, dexmedetomidin v kombinaci s flurbiprofen axetilem.

Doplněk kurkumin (substance v koření kurkuma) může zvrátit OIH podle studie z roku 2016 v PLoS One. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26744842

Ve studii z roku 2016 vědci uvedli, že mezenchymální kmenové buňky zvrátily toleranci morfinu a hyperalgesii vyvolanou opioidy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27554341.

Prevence bolesti vyvolané opioidy
Samozřejmě je lepší, když můžete zabránit vzniku OIP. Studie z roku 2017 publikovaná v Current Opinions in Anaesthesiology, doporučuje střídání tříd opioidů, udržení nejnižší možné dávky a kombinování opioidů s léky proti opioidním bolestem. Titrace na vyšší dávky může také pomalu udržovat vývoj OIP. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28590258

Kombinace s nefarmakologickou léčbou bolesti vám pomůže udržet užívání opioidů na nízké úrovni, aniž by byla ohrožena kvalita života.

Nefarmakologická část léčby FM - kombinace psychologického a rehabilitačního přístupu.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/rehabilitace/

Mimo ucelené komplexní rehabilitace se doporučuje biofeedback https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/biofeedback/ či potravinové doplňky. Také jóga, tai chi, qigong.
https://www.verywellhealth.com/opioid-induced-hyperalgesia-and-allodynia-4149530?utm_campaign=list_chronicfatigue&utm_medium=email&utm_source=cn_nl&utm_content=16954319&utm_term

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.
V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.