Sledování televize neposkytuje skutečný odpočinek

02.12.2021 06:08

Necítíte se dobře po fyzické ani psychické stránce, trápí vás paměť, soustředění. Dělá vám problémy ležet, nic nedělat a na nic nemyslet. Rádi trávíte čas před televizí, s kávou a dobrůtkami. Říkáte si, kde je chyba?

Je možné, že o fibromyalgii a dalších svým zdravotních potížích nemáte dostatek informací. Neumíte nebo nedodržujete doporučené postupy. Věnujete něčemu více času než je zdrávo. Nechcete se vzdát toho co vám neprospívá, ani omezit. A možná jen si nedopřáváte přiměřený a vhodný odpočinek.

  • Za odpočinek se považuje činnost při které se úplně uvolníme a vypneme mysl.
  • Za odpočinek se nepovažuje brouzdání po internetu, nakupování, řízení auta nebo sledování televize, byť je to jen kulisa. I když vám tyto činnosti mohou pomoci odpoutat se od trápení je třeba je prokládat odpočinkem.

Že mnohahodinové sledování televize není dobré pro vývoj dítěte víme, ale proč pro nás? Jak může sledování televize ovlivnit fibromyalgií? Není nic lepšího než si po náročném dni sednout, zapnout televizi a odpojit mozek, že? Možná ne. Ukazuje se, že televize není vhodným odpočinkem pro vaši mysl, jak jste si mysleli.

Jedním z hlavních příznaků fibromyalgie je mozková mlha, která způsobuje problémy se soustředěním a pamětí, takže se cítíte zmatení, dezorientovaní nebo roztěkaní. Je logické, že přestávky na duševní odpočinek mohou lidem s fibromyalgií pomoci snížit jejich kognitivní obtíže. Mentální odpočinek může pomoci zlepšit udržení paměti u zdravých lidí. "Výzkumy naznačují, že malé chvilky odpočinku - pouhých deset vteřin... mohou vést ke čtyřnásobnému zlepšení, než jakého dosáhnete při noční konsolidaci paměti během spánku".

Když si potřebuji odpočinout od myšlenek, často se obracím k televizi

Osobně platí, že čím více jsem psychicky unavený, tím hůře se mi sleduje pořad nebo film se spoustou speciálních efektů, složitých příběhů nebo intenzivních akčních scén. To je podle mého názoru čas na uklidňující pořady zaměřené na kutilství a dekoratérství, jednoduché telenovely nebo kýčovité reality show!

Je pravda, že oblasti mozku zodpovědné za analýzu a uvažování, jako je neokortex se vypínají, když odpočíváme před televizní obrazovkou. Zraková kůra zpracovávající obrazy je však hyperaktivní. Tento rozpor mezi vysoce stimulovanou zrakovou kůrou přijímající velké množství dat a vypnutým neokortexem, který není schopen tyto informace analyzovat uvádí mozek do stavu útlumu. Váš mozek není plně zaměstnán, ale ani neodpočívá.

Co vlastně znamená duševní odpočinek?

Během oddechu může mysl zpracovávat nejnovější informace přicházející ze smyslů, učit se, vytvářet souvislosti a ukládat vzpomínky. Tento stav mysli spojený s mozkovými vlnami alfa nastává, když se cítíte uvolněně, sníte a vaše mysl se může volně ubírat. Naopak mozkové vlny beta souvisejí se soustředěním, bdělostí a řešením problémů.

Nedávná studie prokázala, že sledování televize nevyvolává alfa vlny potřebné pro duševní odpočinek. Místo toho sledování televize vyvolává ve zrakové kůře vlny gama. Vlny gama souvisejí s vizuálním vnímáním, emocemi a opakováním slov. To neznamená, že sledování televize není relaxační způsob trávení večera, pouze bychom neměli očekávat, že zlepší mlhu mozku nebo zajistí duševní odpočinek.


Naopak, posílení alfa vln prostřednictvím činností, jako je poslech uklidňující hudby, hluboké dýchání, meditace nebo řízená vizualizace může vašemu mozku poskytnout skutečný odpočinek


Zkuste si mezi jednotlivými epizodami na chvíli odpočinout, abyste si odpočinuli od očí a mysli a nepřetěžovali tak zrakovou kůru

Bohužel existují i další špatné zprávy o vlivu sledování televize na dlouhodobé kognitivní funkce. Sledování televize po dobu delší než tři hodiny denně může vést k většímu poklesu kognitivního soustředění s tím, jak stárnete ve srovnání s těmi, kdo televizi nesledují. Pravděpodobně proto, že sledování televize je kognitivně pasivní činnost.


Pokud jste jako já, fibromyalgie z vás udělala nedobrovolného gaučového povaleče, takže se tato studie může zpočátku zdát jako bezvýznamná a nepříjemná zpráva, protože není mnoho jiných možností než sledovat televizi, zejména v den, kdy dojde ke zhoršení.

Dobrou zprávou však je, že kognitivně aktivní sedavé činnosti, jako je čtení, hraní stolních her nebo poslech podcastu, jsou přesně ty typy činností, které s přibývajícím věkem podporují zdraví mozku

S radostí jsem zjistila, že poslech audioknih a podcastů je pro mozek stejně prospěšné jako čtení! Často nejsem schopna číst klasickou knihu kvůli bolesti krku nebo únavě očí, ale ležet se zavřenýma očima a poslouchat je něco, co zvládnu!

  • Když potřebujete odpoutat mysl vyměňte sledování televizního pořadu za poslech kapitoly audioknihy nebo podcastu či rozhlasové epizody. Podpoříte tím dlouhodobě zdraví svého mozku a kognitivní funkce, což by mělo být prioritou, když žijete s nemocí spojenou s kognitivními problémy.

  • Mezi jednotlivými poslechy zařaďte chvilky oddechu, jež budou stimulovat alfa vlny, aby vaše mysl měla šanci zpracovat a uložit všechny nové informace.

Ale i když vám sledování televize neumožňuje zcela vypnout mysl, může snížit stres?

Koneckonců často je příjemné se u televizního seriálu zabavit, přinejmenším během jeho sledování. Pocit vzrušení a propojení se sociálním světem postav v seriálu stimuluje mozkový neurotransmiter dopamin, který navozuje dobrý pocit. Když si dopředu stanovíte limity kolik dílů za sebou zhlédnete, ideálně ne více než dva nebo tři, pomůže vám to odolat pokušení zhlédnout seriál celý. Jinak se může stát, že se budete cítit vyčerpaní nebo smutní, protože hladina dopaminu klesne a znovu se dostaví realita.
Přepněte na komedii, poslechněte si dobrou písničku nebo si nalijte šálek čaje, abyste zvýšili hladinu endorfinů a působili proti poklesu dopaminu.

Jestliže prožíváte velký stres může být nejlepším televizním pořadem repríza oblíbeného seriálu

Studie ukazují, že bezpečná předvídatelnost a příjemná známost repríz vám může pomoci snížit hladinu stresu. Není náhodou, že seriály jako Přátelé znovu získaly na popularitě v době pandemie! Nezapomeňte, že pro vaše tělo je napětí stresující, takže sledování psychologických thrillerů, hororů nebo dokonce napínavých soutěží reality show zvýší vaši celkovou stresovou zátěž.
Komedie, odlehčená dramata nebo předvídatelné pořady o tom, jak dostat zlého policistu jsou lepší volbou, pokud se cítíte přetíženi.
Sledování seriálů je vrcholnou formou eskapismu (útěku před realitou do imaginárního světa) a distrakcí (rozptýlením) může být velmi potřebné, když se cítíte přetíženi nebo vás něco hodně bolí.

Distrakce je účinným nástrojem pro zvládání bolesti

Použijte svůj úsudek a vyberte nejlepší typ pořadu, který odpovídá vašemu psychickému a fyzickému stavu.

Od té doby, co se u mě rozvinula fibromyalgie se snadno nechám emocionálně ovlivnit dějem pořadů nebo knih. Jsem poměrně vybíravá, pokud jde o vyhýbání se tragickým koncům, pořadům s řadou nesympatických postav, znepokojivým nebo zvráceným dějovým liniím nebo bezdůvodnému násilí. Jedním z tipů, jak se těmto pořadům vyhnout je přečíst si recenze a hodnocení např. na Česko-Slovenské filmové databázi (obvykle to co je pod 65% nestojí za váš čas a energii).

V dny, kdy se cítíte dobře dopřejte si naopak kvalitní "zábavu". Něco, co máte rádi, co vás bude motivovat, obohatí vás to, naučí nové věci. A nezapomínejte si dopřát každý den spoustu ticha. Je léčbou i prevencí senzorického přetížení.

https://ukfibromyalgia.com/blog/what-should-we-watch-tonight-how-tv-viewing-can-impact-your-mind-and-emotions-when-you-live-with-fibromyalgia
https://fibromyalgik.webnode.cz/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.