Špatné vzorce uvažování a chování mohou mít negativní vliv na vnímání zdravotních potíží

03.11.2021 01:09

Studie z října 2021 zveřejněná v časopise BMC Muskuloskeletální poruchy (stejně jako závěry předchozích studií) ukazuje jak významně ovlivňují jedince s fibromyalgií (či jiným onemocněním) poruchy nálady a špatné vzorce uvažování a chování získaná v dětství a dospívání. Jednoduše se na nich podepsali ti, co je vychovávali. Nedostalo se jim uspokojení raných dětských potřeb, jako např. vřelosti, zájemu, validace, určení reálných hranic, rozvoji k samostatnosti, hravosti, kreativity. Výsledkem mohou být poruchy nálady, osobnosti, traumata, vztahové problémy, poruchy příjmu potravy ad.

U lidí s poruchami nálady, jako je deprese či úzkost je běžná katastrofizace bolesti. Negativněji vnímají své zdravotní potíže, intenzivněji stresové situace a cítí se ohroženi. Udávají vyšší stupeň bolesti a často ji definují jako příšernou a nesnesitelnou.

Jedním z vzorců uvažování a chování získaných v dětství a dospívání je schema-enmeshment (splynutí a nevyvinuté já), které se projevuje nesamostatností a nízkým sebevědomím v individuálních činnostech:

– V dětství se dítě naučilo, že jeho myšlenky, pocity a potřeby jsou méně důležité než myšlenky a potřeby pečovatele nebo, že pro něj nejsou vůbec důležité.

– Dítěti mohlo být bráněno v prosazování vlastních myšlenek a pocitů – důležitější byl názor celku (rodiny, komunity popřípadě pečující osoby samotné)

– Pečující osoby upřednostňovaly dítěti společné před individuálním (my jako rodina před ty)

– Jeden z pečujících (případně oba) měli narcistní rysy - dítěti nebylo umožněno vyjadřovat vlastní emoce a myšlenky - zpravidla reagovali na emoce pečujícího

– Pečující osoba mohla využívat vinu k manipulaci s ostatními členy rodiny („zasloužil by sis lepší maminku“)

– Pečující osoba naučila dítě vnímat a sledovat pocity a potřeby pečující osoby a posilovala jeho kompetence v jejich naplňování (“ tohle tátovi neřeknu, to by mu ublížilo“)

Pokud se ztotožňujete s pěti nebo více z těchto tvrzení, je pravděpodobné, že máte schema-enmeshment:

1. Je pro mě obtížné udržet si hranice s rodiči.

2. Moji rodiče se příliš angažují v mém životě.

3. Emocionální stav mých rodičů nebo partnera mě často velmi ovlivňuje.

4. Pokud jsou moji rodiče nebo partner nešťastní - jsem nešťastný.

5. Je pro mě obtížné uspokojovat své vlastní potřeby, pokud jsou v rozporu s potřebami mých rodičů nebo partnera.

6. Někdy nemám pocit, že můj život je můj vlastní.

7. Jsem tak blízko rodičům nebo partnerovi, že je těžké cítit, že mám vlastní identitu.

8. Cítím se povinen/a říkat rodičům všechny intimní detaily svého života.

9. Mám problém udržet si v intimních vztazích pocit vlastní identity.

10. V přítomnosti rodičů se často cítím přidušeně.

 
Na internetu lze najít testy, který vám mohou pomoci odhalit zda se u vás vyskytují ,,špatné" vzorce z dětství.

 

Ve výše zmíněné studii pomocí snadného a rychle použitelného diagnostického nástroje Pictorial Representation of Illness- and Self-Measure (PRISM) vědci ukázali míru, v jaké chronická bolest a nemoc pronikají do sebepojetí člověka a ovlivňují ho. Doporučují, aby PRISM sloužil jako další cenný diagnostický nástroj v klinickém kontextu při posuzování zátěže utrpení a schema-enmeshment u fibromyalgiků.

 

Důležité:

1) Před diagnostikou fibromyalgie by každý měl být vyšetřen psychologem a psychiatrem.

2) V případě, že má fibromyalgik i onemocnění psychiky intenzivně léčen psychologem a psychiatrem. „Přenastavit“ myšlení a postoje.Ne každý si uvědomuje, že má ,,problém", který je třeba řešit. Léčení schémat je dlouhodobý proces, ale uvědomování si chvil, kdy se schémata spouští, je prvním krokem k jejich změně.

3) Terapie fibromyalgiků a fibromyalgiků s onemocněním psychiky je odlišná. Nelze je chápat jako jednu chorobu, každá vyžaduje jinou léčbu. Psychické potíže často znemožňují léčení ostatních zdravotních problémů. Pacient bez většího efektu navyšuje léky. Má pocit, že mu nic nepomáhá.

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.