Toxicita jater a fibromyalgie - měli byste se obávat?

04.03.2024 10:34

Jedním z nebezpečí fibromyalgie je toxicita jater. Ne ze samotné fibromyalgie, ale z léků, které užíváme. Patří sem léky na předpis i volně prodejné léky, vitamíny, bylinné doplňky, hormony, "rekreační drogy" a toxiny z životního prostředí.

Nejdůležitějším úkolem jater je filtrovat toxické látky z těla. Léky a další toxiny představují pro filtrační funkci jater další zátěž.

Mnoho lidí s fibromyalgií a dalšími chronickými onemocněními užívá několik druhů léků. A mnozí také v kombinaci s bylinnými doplňky. Riziko toxicity jater způsobené léky je vyšší u žen, zejména pokud dlouhodobě užívají více léků. Množství léků a delší doba užívání zvyšují riziko poškození jater.

Existuje více než 1000 léků a rostlinných doplňků, které se podílejí na vzniku jaterní toxicity způsobené léky. Tím nejznámějším je paracetamol. Dále nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), některá antidepresiva, léky na snížení cholesterolu a mnoho dalších mohou potenciálně poškodit játra.

Jak léky vyvolávají toxicitu jater

Poškození nebo onemocnění jater způsobené lékem, chemickou látkou nebo jinou látkou se nazývá hepatotoxicita. Toxicita jater se také označuje jako léky vyvolané poškození jater. Léky způsobují poškození jater několika způsoby. Některé léky dodávají toxiny přímo do jater. Jiné léky se v játrech přeměňují na chemické látky, které přímo nebo nepřímo poškozují játra.

Tři typy jaterní toxicity:

⦁ Toxicita závislá na dávce - Předávkování léky. Čím vyšší dávku léku pacient užije, tím pravděpodobnější je poškození jater. Nejznámějším příkladem toxicity závislé na dávce je předávkování paracetamolem.
⦁ Idiosynkratická toxicita - Léky, které způsobují idiosynkratickou toxicitu, způsobují onemocnění pouze u lidí, kteří mají zděděné geny řídící chemickou přeměnu daného typu léku. Přestože riziko vzniku idiosynkratické toxicity léků je nízké, jedná se o nejčastější formu jaterní toxicity způsobené léky. Je to proto, že je obtížné ji odhalit v klinických studiích léků a objeví se až poté, co miliony lidí začnou užívat schválený lék.
⦁ Alergie na léky - Alergie na léky je neobvyklá. Při alergii na léky jsou játra poškozena zánětem, který vzniká, když imunitní systém těla napadne lék protilátkami.

V mnoha případech se játra po vysazení problematického léku zotaví, ale ne vždy. Více než 75 % idiosynkratických reakcí na léky má za následek transplantaci jater nebo smrt.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvádí, že: ve Spojených státech je nyní poškození jater způsobené léky hlavní příčinou akutního selhání jater, která převyšuje všechny ostatní příčiny dohromady. Léky vyvolaná jaterní toxicita představuje 2-5 % případů pacientů hospitalizovaných se žloutenkou a přibližně 10 % všech případů akutní hepatitidy.

Mezi léky a přírodní produkty, které mohou poškodit játra patří:

⦁ Paracetamol, známý také jako Panadol je v předepsané dávce obvykle dobře snášen, ale předávkování je celosvětově nejčastější příčinou onemocnění jater a akutního jaterního selhání způsobeného lékem. Riziko poškození jater je ovlivněno několika faktory, včetně požité dávky, současného příjmu alkoholu nebo jiných drog, intervalu mezi požitím a antidotem atd. Dávka toxická pro játra je u jednotlivých osob značně proměnlivá a často se předpokládá, že u chronických alkoholiků je nižší. Měření hladiny v krvi je důležité pro posouzení prognózy, přičemž vyšší hladiny předpovídají horší prognózu. Osoby, u nichž dojde k akutnímu selhání jater, se mohou ještě spontánně zotavit, ale mohou vyžadovat transplantaci, pokud jsou přítomny špatné prognostické příznaky, jako je encefalopatie nebo koagulopatie.

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) - Ačkoli jednotlivá analgetika vzhledem ke svému širokému použití zřídkakdy vyvolávají poškození jater, NSAID se staly hlavní skupinou léčiv vykazujících hepatotoxicitu. Byly zdokumentovány jak reakce závislé na dávce, tak idiosynkratické reakce. Aspirin a fenylbutazon jsou spojeny s vnitřní hepatotoxicitou; idiosynkratická reakce byla spojena s ibuprofenem, sulindakem, fenylbutazonem, piroxikamem, diklofenakem a indometacinem.

Kvůli obavám z rizika jaterní toxicity byl nimesulid (nimesil, aulin) stažen z trhu v několika zemích (Mexiko, Španělsko, Finsko, Belgie a Irsko). Jaterní problémy vedly k úmrtí i k nutnosti transplantace, která může nastat již tři dny po zahájení léčby. https://en.wikipedia.org/wiki/Nimesulide

⦁ Glukokortikoidy - Glukokortikoidy jsou tak nazývány kvůli svému účinku na sacharidový mechanismus. Podporují ukládání glykogenu v játrech. Zvětšená játra jsou vzácným vedlejším účinkem dlouhodobého užívání steroidů u dětí. Klasickým účinkem dlouhodobého užívání jak u dospělé, tak u dětské populace je steatóza.

⦁ Isoniazid - Isoniazid (INH) je jedním z nejčastěji používaných léků na tuberkulózu; je spojen s mírným zvýšením jaterních enzymů až u 20 % pacientů a se závažnou hepatotoxicitou u 1-2 % pacientů.

Existují případy, kdy je s poškozením jater spojováno i antidepresivum MAOI iproniazid. S abnormálními jaterními testy je spojován fenelzin. Toxické účinky mohou mít i antibiotika. Následující léčivé přípravky byly staženy z trhu především z důvodu hepatotoxicity: Troglitazon, bromfenak, trovafloxacin, ebrotidin, nimesulid, nefazodon, ximelagatran a pemolin.

⦁ Přírodní produkty - Například houby obsahující alfa-manitin, kava a plísně produkující aflatoxin. Pyrrolizidinové alkaloidy, které se vyskytují v některých rostlinách, mohou být toxické. Výtažek ze zeleného čaje je stále častější příčinou jaterního selhání, protože je součástí více výrobků.

⦁ Alternativní léčebné prostředky - Např: Ackee fruit, Bajiaolian, Camphor, Copaltra, Cycasin, Garcinia, Kava leaves, pyrrolizidine alkaloids, Horse chestnut leaves, Valerian, Comfrey. Čínské bylinné léky: Jin Bu Huan, Ephedra, Shou Wu Pian, Bai Xian Pi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hepatotoxicity

Příznaky toxicity jater

Pokud léky poškozují játra a narušují jejich normální funkci, objeví se příznaky jaterního onemocnění. Příznaky jsou podobné příznakům onemocnění jater způsobených jinými příčinami, jako jsou viry a imunologická onemocnění.

Typy onemocnění jater, které mohou způsobit léky:

⦁ Zvýšené jaterní enzymy - Mnoho léků způsobuje mírné zvýšení hladiny jaterních enzymů v krvi bez příznaků nebo známek jaterního onemocnění. Mezi léky, které běžně způsobují zvýšení jaterních enzymů, patří aspirin, statiny (používané při léčbě vysoké hladiny cholesterolu v krvi), některá antibiotika, některá antidepresiva a některé léky používané při léčbě cukrovky. Obvykle se tyto abnormální hladiny normalizují krátce po vysazení léku a obvykle nedochází k dlouhodobému poškození jater.
⦁ Hepatitida - Některé léky mohou způsobit akutní a chronickou hepatitidu (zánět jaterních buněk). Akutní hepatitida vyvolaná léky je nejčastější a je definována jako hepatitida, která trvá méně než 3 měsíce. Chronická hepatitida trvá déle než 3 měsíce. Mezi příznaky léky vyvolané hepatitidy patří ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení, horečka, únava, slabost a bolesti břicha. V závažnějších případech se u pacientů může objevit tmavá moč, horečka, světlá stolice a žloutenka (zežloutnutí kůže a očního bělma). Akutní i chronická hepatitida obvykle odezní po ukončení léčby, ale někdy může být akutní hepatitida natolik závažná, že způsobí akutní selhání jater, a chronická hepatitida může ve vzácných případech vést k trvalému poškození jater.
⦁ Nekróza - Chronická onemocnění jater, jako je hepatitida, ztukovatění jater nebo cholestáza, mohou vést k nekróze (odumírání) jaterních buněk. Často je způsobena závažnějším zánětem jater. K nekróze jater dochází, když v důsledku závažného jaterního onemocnění odumře velká část jater, a obvykle vede k jejich selhání.
⦁ Cholestáza - Při cholestáze je sníženo vylučování a/nebo průtok žluči. Hlavními příznaky jsou svědění a žloutenka. Většina lidí s cholestázou vyvolanou lékem se plně zotaví během několika týdnů po vysazení léku, ale u některých může žloutenka, svědění a abnormální jaterní testy přetrvávat měsíce po vysazení léku.
⦁ Steatóza - Ztukovatění jater je hromadění tuku v játrech. Nejčastějšími příčinami jsou alkoholismus a nealkoholické ztukovatění jater (NAFLD) spojené s obezitou a cukrovkou. Často se nevyskytují žádné příznaky. Obvykle dochází k mírnému až středně vysokému zvýšení hladiny tuku v krvi a játra se mohou zvětšovat. Léky mohou způsobit ztučnění jater s přidruženou hepatitidou nebo bez ní. V závažných případech může ztučnění jater způsobené léky vést k cirhóze a selhání jater.
⦁ Cirhóza - Pokročilé zjizvení jater v důsledku chronické hepatitidy, cholestázy nebo ztukovatění jater. Nejčastějším příkladem cirhózy vyvolané léky je alkoholická cirhóza. Poškození jater způsobené cirhózou nelze vrátit zpět. Pokud je však jaterní cirhóza diagnostikována včas a její příčina je léčena, lze další poškození omezit. S postupující cirhózou se tvoří stále více jizevnaté tkáně. Jizvení ztěžuje funkci jater. Pokročilá cirhóza ohrožuje život.
⦁ Smíšené onemocnění - Kombinace více než jednoho jaterního onemocnění, například hepatitida i nekróza jaterních buněk, hepatitida a ztukovatění jater nebo cholestáza a hepatitida.
⦁ Fulminantní hepatitida - Těžké, život ohrožující selhání jater. Pacient je extrémně nemocný s příznaky akutní hepatitidy s dalšími problémy v podobě zmatenosti nebo kómatu a modřin nebo krvácení. Nejčastější příčinou akutního jaterního selhání je užívání paracetamolu. Na fulminantní hepatitidu umírá 70 až 90 % osob.
⦁ Krevní sraženiny - Některé léky mohou způsobit tvorbu krevních sraženin v jaterních žilách. To může vést ke zvětšení jater, bolestem břicha, hromadění tekutiny v břiše a selhání jater.

Diagnóza onemocnění jater vyvolaných léky může být často přehlédnuta. Příznaky mohou být mírné a nespecifické. Osoba může užívat více léků, což ztěžuje identifikaci léku, který je problematický. Mohou existovat i jiné potenciální příčiny onemocnění jater, jako je nealkoholické ztukovatění jater a alkoholismus.

Co můžete udělat pro ochranu svých jater

Toxicita jater je nejčastějším důvodem, proč léky buď nedostanou schválení FDA, nebo jsou staženy z trhu. Když Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválí lék pro použití širokou veřejností, je známa méně než polovina závažných reakcí na lék.

Poškození jater mohou způsobit také doplňky stravy. Výrobci a distributoři doplňků stravy nemusí před uvedením doplňků stravy na trh získat souhlas úřadu FDA a nevztahují se na ně stejně přísné požadavky na bezpečnost a účinnost jako na léky. FDA proto nezajišťuje účinnost ani čistotu složek doplňků stravy. To je na výrobci.

Nezapomeňte, že droga je droga, ať už jde o lék nebo doplněk stravy

 
Zde je několik tipů, jak se vyhnout toxicitě jater způsobené léky:

⦁ Vždy si veďte seznam všech léků, které užíváte na předpis i bez něj, včetně bylin, vitaminů a doplňků stravy. Tento seznam s sebou noste na každou návštěvu lékaře.

⦁ Informujte svého lékaře o všech lécích (na předpis i volně prodejných), doplňcích stravy a bylinných přípravcích, které užíváte, a zeptejte se na případné interakce. Pokud vám léky předepisuje více lékařů, ujistěte se, že všichni mají aktuální seznam léků.

⦁ Všechny své recepty si vyzvedňete ve stejné lékárně. To může umožnit lékárníkovi identifikovat potenciální interakce, které mohou mezi vašimi léky nastat.

⦁ Pokud se u vás vyskytnou neočekávané nežádoucí účinky léků na předpis nebo volně prodejných léků, okamžitě to oznamte svému lékaři.

⦁ Při předepsání nového léku se zeptejte lékaře nebo lékárníka, zda má lék nějaké potenciální nežádoucí účinky na játra.

⦁ Zvažte užívání jaterního doplňku obsahujícího ostropestřec mariánský, který může pomoci předcházet poškození jater léky a jinými toxiny. Ostropestřec mariánský je bylina, která se již po staletí používá k léčbě jaterních onemocnění. Široce se používá při akutních a chronických jaterních onemocněních. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/ostropestrec-mariansky/

⦁ Proveďte vlastní průzkum. Národní institut zdraví vede databázi léků na předpis i bez předpisu, bylin a doplňků stravy, které jsou spojovány s poškozením jater způsobeným léky. Vyhledejte v databázi LIVERTOX DATABASE a zjistěte, zda něco z toho, co užíváte, nezpůsobuje jaterní toxicitu. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547852/

Někteří odborníci doporučují užívat lék až poté, co je na trhu sedm let.

Užívání léků při onemocněních jater

Léky, o nichž je známo, že jsou toxické pro osoby s onemocněním jater, obvykle nesou varování týkající se jejich užívání pro osoby s jaterními problémy. Ve většině případů mohou lidé, kteří mají mírné onemocnění jater, bezpečně užívat většinu běžných léků na předpis i bez předpisu v doporučené dávce.

Mírné onemocnění jater nezvyšuje riziko, že daný lék bude pro játra toxický. Avšak pokud u osoby s onemocněním jater užívání léků játra poškodí, může být výsledné poškození jater závažnější než u zdravé osoby se stejnou reakcí.

Závěr

Žádný lék není bez rizika. Toxicitu jater mohou způsobit léky na předpis, volně prodejné léky, vitamíny, bylinné doplňky, hormony, "rekreační drogy" a toxiny ze životního prostředí. Riziko toxicity jater způsobené léky je vyšší u žen. Věk, genetika, již existující zdravotní potíže, užívání více léků a konzumace alkoholu mohou tato rizika zvyšovat.

 

Na vzniku toxicity jater způsobené léky se podílí více než 1000 léků a bylinných doplňků. Je důležité vědět, které léky mohou způsobit poškození jater, které zhorší již existující stav jater a které léky je bezpečné užívat.

https://fibrodaze.com/liver-toxicity-fibromyalgia/

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Děkujeme za sdílení. Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.