Vyberte si pohyb, který vás baví

04.03.2022 17:01

Součástí léčby primární chronické rozšířené bolesti (fibromyalgie) je přiměřená fyzická aktivita. Někteří lidé o pohybu nechtějí ani slyšet, jiní se snaží jít přes bolest.

Obojí přístup vede k trvalému zhoršení

Kombinace bolesti, únavy a nečinnosti často vede k oslabení a dekondici svalů, což činí běžné denní činnosti náročnými. Výzkum však ukázal, že cvičení může příznaky zmírnit. "Je to jeden z nejosvědčenějších způsobů zlepšení fibromyalgie," říká profesor Geoffrey Littlejohn, revmatolog z lékařské fakulty Monashovy univerzity. Cvičení však vyvolává únavu, je to tak trochu Hlava 22, že jedna z nejúčinnějších léčebných metod může alespoň zpočátku zhoršovat příznaky onemocnění.

Fyzioložka Sarah Comensoli říká, že mnoho lidí s fibromyalgií se obává, že cvičení jejich bolest ještě zhorší. Tato obava je oprávněná - není neobvyklé, že lidé s fibromyalgií pociťují větší bolest a únavu po cvičení, když se cvičením začínají. Cvičení může zhoršit příznaky fibromyalgie - ale může být také jedním z nejúčinnějších způsobů, jak je zmírnit.

Lidé s fibromyalgií mohou pociťovat bolest velmi rychle, protože jejich systém je nadměrně citlivý na bolest a reaguje i na minimální aktivitu. Někteří lidé si mohou vypěstovat vysokou toleranci k bolesti a bolest překonávat. Když se to však stane, jejich systém bolesti se stane ještě citlivějším, takže příště mohou bolest pocítit dříve. Přetlačování bolesti může do mozku vyslat signál "ohrožení" nebo "nebezpečí". Mozek si tento signál vyloží jako "potřebu ochrany" a jeho způsob ochrany těla spočívá ve vyvolání bolesti. Nepokoušejte se o maximální kondici příliš rychle.

"Snažíme se podporovat jemný pohyb, který tělo zvládne, ale postupně se dopracujeme k pokroku." Pravidelné aerobní cvičení, které trochu zrychlí tep srdce může vést k lepší kondici a pomoci při bolestech a únavě. Udržet a zvýšit funkční kapacitu, a pokud se dostanete do správné rutiny zlepšit náladu i kvalitu spánku. Mezi aerobní aktivity patří chůze, plavání, jízda na kole a tanec.

Nejlepší je dělat něco, co vás baví

Chůze je skvělou aktivitou, pokud jste rádi venku. Nenáročná 20 minutová procházka je nejen vhodnou aktivitou pro uvolnění stresu, ale podporuje i jemný, přirozený pohyb našich kloubů. Je dostupná pro většinu a lze ji snadno rozvrhnout podle schopností. Dokáže zvýšit srdeční tep, zlepšit kondici a přerušit sedavé zaměstnání. Může to být také způsob, jak se socializovat - procházka s kamarádem může být skvělá. Více zde: fibromyalgik.webnode.cz/news/nordic-walking/

Další doporučenou aktivitou je hydroterapie. Vodoléčebné procedury patří mezi nejúčinnější nefarmakologické části léčby fibromyalgie a je chyba je nezařadit do svého léčebného programu. Ve vodě můžete provádět více pohybu než na souši, aniž by to příliš rozdmýchávalo bolest. Vztlak vody zmírňuje zátěž kloubů a teplo pomáhá uvolnit napjaté svaly. Jemné cvičení ve vodě v hydroterapeutickém bazénu, obvykle o teplotě 34°C může snížit ztuhlost a zmírnit svalové křeče, což vede k větší pružnosti a rozsahu pohybu. Více zde: fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/rehabilitace/vodolecba/

"Mnoho lidí s fibromyalgií zažívá ztrátu kontroly," říká Littlejohn. "Cvičení jim ji vrací do vlastních rukou." "Jednou z věcí, kterou chceme, aby lidé byli schopni dělat dlouhou dobu, je vstávání ze židle bez rukou," říká Comensoli. "Takto se zvedáte z gauče, ze záchodu, vystupujete z auta. Pokud to dokážete, bude život o něco snazší." Aby si tělo takovou funkci udrželo, navrhuje Comensoli posilovat hýžďové svaly a svaly nohou cvičením ve stylu pilates bridge www.youtube.com/watch?v=WowARnE-p0s Pro začátek několikrát zopakujte tento cvik, aby se nohy rozhýbaly, a pak můžete přejít k silovým cvikům.

Než začnete s jakýmkoli pohybem, nechte si poradit od svého lékaře nebo fyzioterapeuta

Ti vám mohou navrhnout bezpečná cvičení přizpůsobená vašemu stavu a schopnostem. "Mnoho skupinových lekcí trvá 45 až 60 minut a to může být pro některé lidi příliš dlouhé," upozorňuje Comensoli. "Mou filozofií je nezařazovat žádnou aktivitu do kategorie 'vůbec, nikdy'." Podle ní se nelze vyhýbat žádnému konkrétnímu cvičení, ale úroveň aktivity musí být přizpůsobena stavu a schopnostem daného jedince.
www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/mar/03/how-to-move-exercising-with-fibromyalgia

Při cvičení u fibromyalgie je třeba dodržovat tyto pravidla: fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/rehabilitace/cviceni/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.