Dotazník pro pacienta – úvodní formulář pro klasifikaci chronické bolesti dle MKN-11

01.04.2022 18:38

Kódy závažnosti a další rozšiřující kódy pro diagnostiku

 

1. ledna 2022 vstoupila v platnost MKN-11 (Mezinárodní klasifikace nemocí) a primární chronická bolest se stala samostatným onemocněním.

Došlo ke změně kódu i názvu, nově je fibromyalgie uvedena pod názvem primární chronická rozšířená bolest MG30.01 (ID 236601102).

Popis zní: Chronická rozšířená bolest (CWP) je difúzní bolest v nejméně 4 z 5 oblastí těla a je spojena s významným emočním strádáním (úzkost, hněv/frustrace nebo depresivní nálada) nebo funkčním postižením (narušení každodenních životních aktivit a snížená účast na sociálních rolích). CWP je multifaktoriální: na vzniku bolestivého syndromu se podílejí biologické, psychologické a sociální faktory. Diagnóza je na místě, když bolest nelze přímo přičíst nociceptivnímu procesu v těchto oblastech a jsou přítomny rysy odpovídající nociplastické bolesti a identifikované psychologické a sociální faktory, které k ní přispívají.

MKN-11 je koordinována v rámci rodiny mezinárodních klasifikací WHO, která zahrnuje také Mezinárodní kód fungování (ICF) a Mezinárodní kód zdravotních intervencí (ICHI). Každý kód MKN-11 odkazuje na příslušný oddíl MKF jako na "funkční vlastnosti" kódu MKN. Harmonizace MKN s MKF je zvláště důležitá pro stavy chronické bolesti, protože oba systémy se zabývají bolestí a postižením spojeným s bolestí.

Dosavadní MKN-10 ani předchozí verze neobsahovaly systematické zastoupení diagnóz chronické bolesti. Opravdová zátěž chronické bolesti byla dosud neviditelná a pacientům se nedostávalo odpovídající zdravotní péče z důvodu nedostatku vhodných kódů MKN, které jasně definují léčebné postupy pro pacienty s chronickou bolestí.

 

MKN-11 nově obsahuje algoritmus pro klasifikaci chronické bolesti (CAL-CP)

Před jeho použitím musí lékař rozhodnout zda příznaky, které pacient uvádí naznačující základní onemocnění, které bylo již dříve diagnostikováno a mohlo by vysvětlovat bolest nebo se jedná o jiné, dosud nediagnostikované onemocnění. Posouzení by se mělo řídit standardními pokyny a diagnostickými postupy v příslušném oboru. Pokud existuje podezření na základní nediagnostikované onemocnění, měl by lékař podniknout příslušné kroky (např. odeslání k dalšímu vyšetření nebo další diagnostiku) tak, jak to obvykle dělá. Jakmile vyšetření situaci objasní a žádné varovné signály neodůvodňují další lékařskou péči lze pokračovat v algoritmu.

CAL-CP se skládá z dotazníku pro pacienta, strukturovaného lineárního rozhodovacího stromu, podrobného návodu k použití a seznamu vzorových onemocnění, která mohou být spojena s chronickou sekundární bolestí.

 

Dotazník pro pacienta – úvodní formulář pro klasifikaci chronické bolesti dle MKN-11

Dotazník vyplňuje pacient spolu s lékařem, a není to nic složitého. Na obrys postavy (grafu lokalizace bolesti) zakreslí místa bolesti a pro každý druh bolesti uvede jak moc to bolí či jaký dopad tato konkrétní bolest má na jeho život (specifikátory chronické bolesti).

 
Kódy závažnosti a další rozšiřující kódy MKN-11

Specifikátory chronické bolesti (v terminologii WHO nazývané "rozšiřující kódy") umožňují zaznamenat závažnost u všech diagnóz chronické bolesti, její časový průběh a přítomnost psychologických a sociálních faktorů. Tyto kódy lékař nalezne pod příslušnou diagnózou. Za MG30.01 můžete mít až 5 rozšiřujících kódů.

V případě, že lékař usoudí, že psychologické a sociální faktory přispívají ke vzniku, udržování nebo zhoršování bolesti nebo jsou považovány za relevantní důsledky bolesti může je zdokumentovat rozšiřujícím kódem XS7G Přítomné psychosociální faktory (XS8B Nejsou přítomny žádné psychosociální faktory).

  • Kód XS7G zaznamená problematické kognitivní (např. katastrofizace, nadměrné obavy), emocionální (např. strach, hněv), behaviorální (např. vyhýbání se) a/nebo sociální faktory (např. práce, vztahy), které provázejí chronickou bolest. Přiřazení tohoto rozšiřujícího kódu nevyžaduje posouzení příčinných priorit nebo etiologického přínosu. Vzhledem k tomu, že veškerá chronická bolest je považována za multifaktoriální, biopsychosociální jev, je tento rozšiřující kód k dispozici pro všechny diagnózy chronické bolesti.

  • Závažnost chronické bolesti je měřítko složené z intenzity bolesti, utrpení souvisejícího s bolestí a vlivu bolesti na váš život.

 

Vyplňování úvodního formuláře:
  1.  V grafu lokalizace bolesti pacient zvýrazní všechny oblasti těla, kde pociťuje chronickou bolest (to se neliší od grafů se kterými již mají pacienti Center pro léčbu bolesti zkušenost). Str. 7 https://cdn-links.lww.com/permalink/pain/b/pain_2021_06_25_korwisi_pain-d-20-01372_sdc1.pdf V případě, že pacient zvýrazní např. 2 samostatné oblasti těla, lékař na první pohled vidí, že je nutné zohlednit obě lokality. U rozšířené bolesti nelze přisuzovat bolest v určitých lokalitách jen jedné příčině. Bolesti se mohou různě překrývat. Např. fibromyalgik zakreslí celou postavu, ale ještě může zvýraznit bolest hlavy, zad, nohou, které mohou být způsobené jinou příčinou. 

  2. Pokud se u pacienta vyskytuje několik druhů chronické bolesti, lékař posuzujte specifikaci chronické bolesti zvlášť pro každý stav chronické bolesti (vyplňujete dotazníků více, a na každém se pravděpodobně budou údaje lišit). Str. 6 https://cdn-links.lww.com/permalink/pain/b/pain_2021_06_25_korwisi_pain-d-20-01372_sdc1.pdf

a) Jestliže je to možné uvedete vznik (měsíc/rok) chronické bolesti (aby byla bolest považována za chronickou, musí existovat déle než 3 měsíce).

 

b) Na dotaz: "Jak moc to bolí?" řeknete nebo ukážete číslo, které odpovídá průměrné bolesti v posledním týdnu.

Např. rána jsou 3, večery 7 = to je průměr 5. S výběrem odpovídajících čísel vám může pomoci škála bolesti https://fibromyalgik.webnode.cz/news/hodnoceni-bolesti-/

  • Intenzita bolesti označuje sílu subjektivního prožitku bolesti.

Na jedenáctibodové číselné stupnici NRS (v rozsahu od 0 "žádná bolest" do 10 "nejhorší bolest, jakou si lze představit") nebo na vizuální analogové škále VAS ohodnotíte průměrnou intenzitu bolesti za poslední týden:

Kód XS5B: žádná bolest

Kód XS5D: mírná bolest (NRS: 1-3; VAS: <31 mm)

Kód XS9Q: střední bolest (NRS: 4-6; VAS: 31-54 mm)

Kód XS2E: silná bolest (NRS: 7-10; VAS: 55-100 mm)

 

c) Popíšete výskyt jednotlivých bolestí.

Např. hlava mě bolí jen někdy; dotek kůže stále stejně; nohy neustále, ale někdy více.

Časové charakteristiky lze kódovat jako:

Kód XT5G Přerušovaná - opakující se bolest (občas to nebolí)

Kód XT6Z Trvalá - nepřetržitá bolest (bolí to stále s podobnou intenzitou)

Kód XT5T Trvalá s překrývajícími se záchvaty - nepřetržitá bolest se záchvaty bolesti (bolí to stále, někdy je to horší)

 

d) A teď tu máme novinku – něco co ukáže skutečný dopad bolesti. Po dotazu: "Jak moc vás trápí bolest?" ohodnotíte svůj průměrný distres spojený s bolestí za poslední týden. Jak moc vám bolest způsobuje starosti, pocit bezmoci, nízké sebevědomí, hněv apod.

  • Distres je druh "zlého" stresu - nadměrná zátěž, která může jedince poškodit.

Distres spojený s bolestí je multifaktoriální nepříjemný emoční zážitek psychologické (kognitivní, behaviorální a emocionální), sociální nebo duchovní povahy z důvodu přetrvávajícího nebo opakujícího se prožívání bolesti.

Stejně jako u intenzity bolesti hodnocení provedete na jedenáctibodové číselné stupnici nebo na vizuální analogové škále VAS od "0 - žádného distresu spojeného s bolestí" po "10 extrémní distres spojený s bolestí":

Kód XS1J: žádný distres

Kód XS3R: mírný distres (NRS: 1-3; VAS: <31 mm)

Kód XS7C: středně těžké potíže (NRS: 4-6; VAS: 31-54 mm)

Kód XS7N: silná úzkost (NRS: 7-10; VAS: 55-100 mm)

 

e) Nakonec vám lékař položí otázku: "Jak moc vám bolest zasahuje do života?" Něco co dosud nikoho nezajímalo.

  • Interference související s bolestí popisuje do jaké míry bolest zasahuje do každodenních aktivit a účasti na aktivitách.

Ohodnotíte průměrné narušení každodenních činností v souvislosti s bolestí za poslední týden (například když jde o zaměstnání, školu, péči o domácnost, péči o členy rodiny, sport, koníčky nebo spánek) na jedenáctibodové číselné stupnici (NRS: od 0 "žádná interference" do 10 "neschopnost vykonávat činnosti") nebo na vizuální analogové škále VAS (0 mm "žádná interference" až 100 mm "neschopnost vykonávat činnosti"):

Kód XS71: bolest neovlivňuje aktivity

Kód XS5R: mírně ovlivňuje (NRS: 1-3; VAS: <31 mm)

Kód XS2L: středně ovlivňuje (NRS: 4-6; VAS: 31-54 mm)

Kód XS2U: silně ovlivňuje (NRS: 7-10; VAS: 55-100 mm)

 

 

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.