Antikoncepční implantát Essure® způsobil stav podobný fibromyalgii

03.08.2021 01:00

Těžké kovy jsou přirozenou součástí přírody, slouží při výrobě celé řady produktů a bez jejich stopových prvků by naše těla nemohla správně fungovat. S malým množstvím těžkých kovů si dokážeme poradit, větší množství se může hromadit v ledvinách, kostech či mozku. Některé kovy se považují za karcinogenní – zvyšují riziko vzniku rakoviny. Jiné zase mohou vést ke snížení tvorby červených nebo bílých krvinek. Plod a malé děti jsou ohroženy nejvíce, expozice již malým koncentracím může ovlivnit tělesný i duševní rozvoj a trvale poškodit orgány včetně mozku. Mnohé kovy mohou přecházet z matky do plodu a vyskytovat se v mateřském mléce.

Nadměrné množství těžkých kovů (toxicita) jako je hliník, olovo, rtuť, kadmium a rtuť může způsobit různé zdravotní potíže, které mohou být omylem považovány za fibromyalgii - bolesti hlavy, svalů a kloubů, noční pocení, zmatenost, nevolnost, bolesti břicha a křeče, zvracení, zácpa, onemocnění psychiky, dechové a kožní potíže.

 

U fibromyalgiků je běžná alergie na nikl, anorganickou rtuť, kadmium, olovo a titan. Menší procento reaguje i na palladium, cín a zlato. Alergie má podobné projevy jako fibromyalgie a po odstranění kovů z těla (šperky, bižuterie, kosmetika, výplně zubů, korunky, kovové sloupky, můstky, kovy používané v chirurgii) a vyhýbáním se známým zdrojům expozice (bydlení ve znečištěné oblasti v blízkosti dálnice, letiště nebo krematoria, expozice cigaretovému kouři, profesní expozice nebo kontakt s profesně exponovaným členem rodiny, vakcíny obsahující thimerosal a léky potažené oxidem titaničitým) dojde ke zlepšení zlepšení zdravotního stavu. Nejedná se o vyléčení z fibromyalgie, ale o snížení alergické reakce.


Mnoha lidem je fibromyalgie mylně diagnostikována a ve skutečnosti mají vyléčitelný nebo alespoň léčitelný stav. To platí i o toxicitě těžkých kovů - v této studii ve skutečnosti mělo fibromyalgii jen 30 % původně diagnostikovaných.

https://melisa.org/.../Metal-induced-inflammation...

33letá žena s anamnézou endometriózy, postižením trávicího traktu a syndromem polycystických vaječníků, který byl příčinou primární neplodnosti prodělala 6 pokusů o otěhotnění in vitro, které byly komplikovány mimoděložním těhotenstvím, ovariálním hyperstimulačním syndromem a 2 x hemoperitoneumem (krev v břiše) po punkcích folikulů. V roce 2015 jí byl do levé vaječníkové trubice voperovaný implantát Essure® k léčbě hydrosalpinxu (nahromadění tekutiny ve vejcovodu) v naději na spontánní otěhotnění. Nakonec se podařilo vyvolat nitroděložní těhotenství po darování embrya ve Španělsku a pacientka porodila v roce 2019 císařským řezem chlapce ve 39. týdnu.
Tři roky po zavedení implantátu se postupně objevila velká chronická astenie a zánětlivé bolesti krční páteře, ramen, loktů, zápěstí, kolen a drobných kloubů rukou. Postižení kloubů bylo oboustranné a symetrické s ranní ztuhlostí bez otoku kloubů nebo daktylitidy. Neudávala žádnou horečku, uveitidu ani zažívací potíže. Vzhledem k normálnímu průběhu zánětlivého revmatismu byla zpočátku stanovena diagnóza fibromyalgie. Nebyla zjištěna žádná infekční ani nádorová příčina. V roce 2020 nahlásila několik ORL infekcí, jako je sinusitida a angína.
Bohužel praxe ukázala, že Essure® způsobuje gynekologické a systémové nežádoucí účinky, mají vliv na některé syndromy chronické bolesti. Výrobek musel být stažen a německý výrobce léků a pesticidů Bayer zaplatil miliardy dolarů za urovnání žalob tohoto antikoncepčního prostředku. https://www.zdravezpravy.cz/.../bayer-zaplati-v-usa.../
Po medializaci možných vedlejších účinků implantátů Essure® v roce 2020 žena nahlásila lékaři možnou otravu těžkými kovy. Náplasťové testy prokázaly přecitlivělost na chrom, nikl a titan. Při stanovení těžkých kovů v moči byly zjištěny zvýšené hodnoty zejména u niklu 4,2 μg/l (norma pod 2 μg/l) a cínu 6,1 μg/l (norma pod 2 μg/l). Po odstranění implantátu došlo k postupnému a úplnému vymizení příznaků v průběhu 3 měsíců. Ano, po 3 měsících nebyla po údajné fibromyalgii ani stopa!
Implantáty Essure® se skládají z kombinace niklu, titanu a polyethylentereftalátu, zatímco svary jsou vyrobeny z cínu. Tubární anatomopatologické analýzy ukázaly, že tyto sváry se během prvních 6 měsíců in vivo velmi rychle poškodí, což vede k uvolňování cínových mikročástic zodpovědných za lokální zánětlivou reakci, která může vysvětlovat gynekologické příznaky (dyspareunii, menoragii a pánevní bolesti).
Parent a kol. nalezli v peritoneální tekutině u nekuřáků a pacientů, kteří nebyli vystaveni profesní expozici stopy niklu a chromu v koncentracích vyšších, než jsou normy, což naznačuje systémovou difúzi anorganických částic, která by mohla představovat patofyziologickou hypotézu pro celkové příznaky.
Chirurgické odstranění implantátů u 90 pacientů vedlo k výraznému zlepšení symptomů po 1 měsíci od operace u 46,7 % pacientů a po 2 letech u 83 % pacientů.
https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S0248866321001740

V případě, že máte v těle implantáty Essure® nebo jste mohly být jinak vystaveny toxicitě kovů požádejte o laboratorní vyšetření svého lékaře či můžete jako samoplátci oslovit přímo laboratoř. Těžké kovy se stanovují z krve a moči. K odběru se používají speciální nádobky pro vyloučení kontaminace těžkými kovy z prostředí. 48 hodin před odběrem nejezte mořské produkty.

Pohybujte se co nejvíce na čerstvém neznečistěném vzduchu. Nekuřte a vyhněte se expozici cigaretového kouře. Zjistěte, které šperky a kosmetika vám opravdu neškodí. Jestliže užíváte léky nebo potravinové doplňky obsahující alergizující složku poraďte se s lékařem či lékárníkem o výměně.

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../otrava-tezkymi-kovy/


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.