Bolest chodidel u fibromyalgie

01.02.2014 06:57

Fibromyalgická bolest může zasáhnout jakoukoliv část těla. Standartní léčebné postupy zabývající se léčbou mohou pomoci i vašim chodidlům, ale kromě toho je vhodné vyhledat specifickou léčbu, která se zaměřuje přímo na chodidla. Rovněž je důležité vzít v potaz, že může být bolest ve vašich chodidlech způsobená i něčím jiným.

 

Studie z roku 2011 publikovaná listem Arthritis Research and Therapy odhalila, že kolem 50% lidí s fibromyalgií udává bolest v jedné nebo v obou chodidlech. Stejná studie informovala o tom, že 91% pociťuje bolest v oblasti krku a 79% v oblasti boku. Bolest v chodidlech se dle tohoto průzkumu objevila u nejmenšího počtu pacientů s fibromyalgií. I přesto je však potřeba věnovat tomuto tématu pozornost, protože bolest v chodidlech může ovlivňovat způsob vaší chůze a to může mít neblahý dopad na vaše záda, boky a kolena.

 

Pokud máte fibromyalgii a bolest v chodidle, udělat jen jediný krok pro vás může být nesmírným utrpením. Nalezení ponožek a bot, které budete schopni nosit delší dobu se může zdát zcela nemožné.

 

Takto někteří čtenáři popsali bolest v chodidlech:

„Spodní část mých chodidel byla jako v ohni. Tento typ bolest přijde a zase odejde, někdy trvá několik měsíců.“

„Když zatlačím na určité body na mých chodidlech je to jako zmáčknout knoflíky bolesti, který vystřelí elektrický šok.“

Mívám záchvaty bolesti chodidel, které pociťuji, i když mám nohy volně položené na zemi. Těsné ponožky to vše jen zhoršují. Tlakové body v botech bolí nejen na plosce nohy, ale i na nártu.

 

Je možné, že bolesti chodidel jsou u některých z nás způsobované pouze fibromylagií. Naše nervy jsou vysoce citlivé. Nicméně bolest chodidel se může pojit s různými onemocněními:

  • Revmatoidní artritida

  • Lupus

  • Raynaudův syndrom

  • Myofasciální bolestivý syndrom

Bolest chodidel může mít zcela jiný původ a nemusí to vůbec s fibromyalgií souviset. Mohli jste dříve jen utrpět zranění nebo některý z těchto problémů:

  • Plantární fasciitis (zánět povázky)

  • Napětí nebo ztuhlost v iliotibiálním pruhu (který se táhne dolů po vnejší straně nohy)

  • Ischias nebo jiný nervový tlak

  1. Pokud vás trápí závažná bolest chodidel, která trvá déle než několik dní, je třeba navšítit lékaře, který vám doporučí správnou léčbu.
  2. Pokud se ukáže, že vaše bolest v chodidlech vychazí z fibromylagie a vaše léčebné postupy nepomáhají, je třeba najít způsoby, jak bolest ovládnout.

Některým lidem s fibromyalgií pomáhá:

Měkké vypolstrované bačkory

Tlusté nebo diabetické ponožky

Boty s měkkou podrážkou

Namáčení chodidel v Epsomových solích

Jemné protahování

Extrémně jemná masáž

Chladící krém

Ortézy

 

https://chronicfatigue.about.com/od/symptoms/fl/Foot-Pain-in-Fibromyalgia.htm