Bude se primární chronická rozšířená bolest diagnostikovat dle složení mikrobiomu nebo koncentrace žlučových kyselin v séru?

02.07.2019 01:10

Chronická bolest je významným problémem veřejného zdraví a fibromyalgie (FM) je považována v klinické medicíně za nejrozšířenější onemocnění chronické rozšířené bolesti. Vinou nedostatečného přijetí a povědomí dosáhla znepokojivých rozměrů z hlediska postižení, spotřeby zdravotních a sociálních zdrojů a dopadu na systémy primární a specializované péče. Největší diagnostickou výzvou u FM je neexistence spolehlivého objektivního měřítka aktivity onemocnění. Bez specifických diagnostických testů zůstává problémem, který je třeba řešit, nedostatečná diagnostika a zpoždění v diagnostice. Chybná diagnóza se dále promítá do neúspěšných léčebných režimů a vysoké finanční zátěže pro jednotlivce i systém. Budoucnost diagnostiky FM tedy závisí na nalezení platného biomarkeru. Lidé s fibromyalgií trpí nejen symptomy své nemoci, ale také s nepochopením rodinami, přáteli a lékaři. (Yoram Shir, ředitel Alan Edwards Pain Management Unit v MUHC a Associate Investigator z programu BRaiN programu RI-MUHC). Lékaři z Center bolesti jsou frustrováni, že zatím nemohou fibromyalgikům dostatečně pomoci a tato frustrace je dobrým palivem pro výzkum.

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/diagnostika/

https://neurosciencenews.com/mirobiome-fibromyalgia-14286/

 

Červen 2019 - u fibromyalgiků se nalézají významné změny ve složení a předpokládané funkci střevního mikrobiomu 

Výzkumný tým z Montrealu zjistil, že v bakteriích v gastrointestinálním traktu lidí s FM dochází ke změnám. Jedná se přibližně o 20 různých druhů bakterií, které jsou buď ve větším nebo menším množství než je obvyklé. Při výzkumu použili celou řadu technik včetně umělé inteligence, aby potvrdili, že změny v mikrobiomech fibromyalgiků nebyly způsobeny faktory jako je dieta, léky, fyzická aktivita, věk atd. o nichž je známo, že FM ovlivňují. 


Fibromyalgie a symptomy fibromyalgie - bolest, únava a kognitivní potíže přispívají více než kterýkoli z dalších faktorů k variacím, které se nalézají v mikrobiomech fibromyalgiků. Závažnost symptomů přímo koreluje se zvýšeným výskytem či výraznou nepřítomností některých bakterií - něco, co nikdy předtím nebylo objeveno.
 

Počítač byl schopen diagnostikovat fibromyalgii dle složení mikrobiomu s přesností 87%


Mikrobiom 77 žen s FM a mikrobiom 79 kontrolních účastníků byly porovnán s použitím amplifikace genu 16S rRNA a sekvenování celého genomu. Při porovnání fibromyalgiků s nesouvisejícími kontrolami pomocí analýzy diferenciální abundance byly zjištěny významné rozdíly v několika bakteriálních taxonech. Odchylky ve složení mikrobiomů byly vysvětleny proměnnými souvisejícími s FM více než jakoukoli jinou přirozenou nebo environmentální proměnnou a korelovaly s klinickými indexy FM. V souladu s pozorovanou změnou metabolických druhů butyrátu, cílená analýza metabolitů v séru ověřila rozdíly v sérových hladinách butyrátu a propionátu u pacientů s FM. Použitím algoritmů strojového učení umožnilo samotné složení mikrobiomu klasifikaci pacientů a kontrol (ROC AUC 87,8%). 

Účastníci studie byli dotazováni a poskytli vzorky stolice, krve, slin a moči, které byly poté porovnány se vzorky zdravých kontrolních subjektů z nichž někteří žili ve stejném domě jako pacienti s FM nebo byli jejich rodiče, potomci či sourozenci. 

Dalšími kroky výzkumníků bude zjistit zda mají podobné výsledky v jiné kohortě, v jiné části světa a provést studie na zvířatech, aby zjistili, zda změny v bakteriích hrají roli ve vývoji onemocnění.

Tento významný objev se netýká jen FM, je to první ukázka změny střevní mikroflóry u neviscerální bolesti. Zatím není jasné zda změny ve střevních bakteriích pozorované u pacientů s FM jsou pouze markery onemocnění nebo zda hrají roli v jeho vzplanutí. Vzhledem k tomu, že onemocnění zahrnuje shluk symptomů a nikoli pouze bolest, dalším krokem výzkumu bude zjištění zda existují podobné změny ve střevním mikrobiomu u jiných stavů zahrnujících chronickou bolest, jako jsou bolesti zad, bolesti hlavy či neuropatická bolest. 

 

Na obrázku vidíme druhy bakterií, které byly nalezeny ve větším množství u jedinců s fibromyalgií (vlevo) versus druhy, které byly nalezeny ve větších množstvích u zdravých jedinců (vpravo).

Výzkumníci se také zajímají o to, zda bakterie hrají kauzální roli ve vývoji bolesti u FM. A zda by jejich přítomnost mohla nakonec pomoci při hledání léku, stejně jako urychlit proces diagnózy.

https://insights.ovid.com/crossref?an=00006396-900000000-98647

https://medicalxpress.com/news/2019-06-gut-bacteria-chronic-pain.html

 

Prosinec 2021 - Příjem makro- a mikronutrientů silně koreluje s celkovým složením střevního mikrobiomu, nesouvisí však s množstvím specifických bakteriálních taxonů, o nichž je známo, že jsou u fibromyalgie změněny

Vzhledem k tomu, že strava může ovlivňovat složení střevního mikrobiomu a fibromyalgici kvůli potravinovým intolerancím a rozmanitým gastroenterologickým onemocněním vyřazují nebo omezují určité potraviny následná studie zkoumala zda rozdíly v příjmu potravy by mohly vysvětlovat některé z těchto specifických změn fibromyalgického mikrobiomu.

https://www.mdpi.com/1660-4601/19/6/3254/htm

 

Květen 2022 - změněný profil žlučových kyselin v séru u fibromyalgie je spojen se specifickými změnami střevního mikrobiomu a závažností symptomů

Nedávno byly prokázány změny ve složení a funkci střevního mikrobiomu u žen s fibromyalgií, včetně změn v relativním zastoupení některých bakterií metabolizujících žlučové kyseliny. Žlučové kyseliny mohou ovlivňovat řadu fyziologických procesů, včetně viscerální bolesti, ale jejich souvislost se střevním mikrobiomem fibromyalgie dosud nebyla zkoumána. V této studii bylo sekvenování 16S rRNA a cílené metabolomické přístupy použity k charakterizaci střevního mikrobiomu a cirkulujících žlučových kyselin u kohorty 42 žen s fibromyalgií a 42 zdravých kontrol.

U žen s fibromyalgií byly pozorovány změny v relativním zastoupení několika bakteriálních druhů, o nichž je známo, že metabolizují žlučové kyseliny, doprovázené významnými změnami sérové koncentrace sekundárních žlučových kyselin, včetně výrazného úbytku kyseliny α-muricholové. Algoritmy statistického učení mohly přesně detekovat osoby s fibromyalgií pomocí koncentrace těchto žlučových kyselin v séru.

Sérová kyselina α-muricholová vysoce korelovala se závažností symptomů, včetně intenzity bolesti a únavy. Souhrnně tato zjištění naznačují, že změny žlučových kyselin v séru se podílejí na nociplastické bolesti. Pozorované změny ve složení střevní mikrobioty a koncentraci cirkulujících sekundárních žlučových kyselin se zdají být v souladu s fenotypem zvýšené nocicepce a kvantitativně korelují se závažností symptomů. jedná se o první průkaz změn cirkulujících žlučových kyselin u jedinců s fibromyalgií, které jsou potenciálně sekundární k předcházejícím změnám střevního mikrobiomu. Pokud budou tato pozorování potvrzena v nezávislých studiích, mohou umožnit vývoj molekulárních diagnostických pomůcek pro fibromyalgii a také mechanistický pohled na tento syndrom.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35587528/

Lidé s fibromyalgií mají 5x méně kyseliny alfa-muricholové

Sekundární žlučová kyselina zvaná alfa-muricholová (aMCA) je u pacientů s fibromyalgií přítomna v průměru pětkrát méně než u zdravých účastníků. Její nepřítomnost negativně souvisí s většinou příznaků syndromu, včetně bolesti, únavy, neosvěžujícího spánku a kognitivních obtíží.
"Syndrom dráždivého tračníku a depresivní porucha se mezi fibromyalgiky vyskytuje častěji. Nám se podařilo prokázat, že změny specifických žlučových kyselin spojené s fibromyalgií s těmito stavy nesouvisejí," říká odborník na bioinformatiku Emmanuel Gonzalez.
Protože strava je faktorem, který ovlivňuje složení střevního mikrobiomu, provedli vědci také analýzy zaměřené na příjem potravy jednotlivců a nezjistili žádnou souvislost mezi konzumovanými živinami a symptomy.
muhc.ca/news-and-patient-stories/research/another-secret-fibromyalgia-discovered-microbiome

Mikrobiom je souhrnné označení pro mikrobiální osídlení lidského těla (bakterie, kvasinky, houby, viry) vyskytující se na lidském těle a v něm. Zdravý mikrobiom je zásadní pro naše zdraví a střevní mikrobiom představuje jeho nejvýznamnější část. Kromě trávení se podílí na vývoji imunitního systému a zasahuje do mnoha tělních funkcí. Rozmanitost mikrobiomu hraje roli při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergicích, autoimunitních i kardiovaskulárních onemocnění. 
Mikrobiom se dědí a je ovlivňován řadou faktorů, jako je např. typ porodu, kojení, strava či prostředí. Střevní mikrobiom je snadno narušitelný, nejvýznamnější negativní vliv je u antibiotické léčby, rovnováhu poškozuje nezdravá strava, stres, kouření, přemíra čistoty, chemické látky (herbicidy, pesticidy) a některé léky.
S naším mozkem mikrobiom komunikuje přes tzv. osu střevo–mozek prostřednictvím které ovlivňuje naši náladu a psychické funkce. 
Možností jak změnit svůj mikrobiom je fekální mikrobiální transplantace. https://www.wikiskripta.eu/w/Fekální_transplantace

 

Vyvinutí přístrojového diagnostického testu na FM změní mnoha lidem život a zmizí skepticismus co FM léta provází. Diagnostický test nebo soubor testů musí být běžně dostupný, 100% spolehlivost a lze jim diagnostikovat POUZE fibromyalgii. Dosud toto žádný nesplňuje i když různí podvodníci vám mohou tvrdit opak.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.