Bude TNX-102 SL schválen pro léčbu fibromyalgie?

05.10.2023 12:56

Již od roku 2012 jsme svědky klinického vývoje léku TNX-102 SL (obchodní název: Tonmya), hlavního vývojového kandidáta společnosti Tonix v oblasti CNS (centrální nervové soustavy).

Jedná se o sublingvální tabletu (rozpouští se pod jazykem) obsahující 2,8 mg cyklobenzaprinu HCl (hydrochlorid zlepšuje rozpustnost a biologickou dostupnost), která za cíl zlepšit kvalitu spánku a tím snížit bolest u pacientů s fibromyalgií, PTSD, alkoholovou závislostí, agitací u Alzheimerovy choroby a long COVIDem. Dosud nebyl schválen pro žádnou indikaci.

  • Podle společnosti Tonix Pharmaceuticals, která TNX-102 SL vyvíjí, se výsledky poslední 3 fáze testování pro léčbu fibromyalgie očekávají ve čtvrtém čtvrtletí 2023. Pokud bude studie úspěšná, společnost plánuje podat co nejdříve žádost o schválení.

  • U podskupiny pacientů s long COVIDem, jejichž příznaky se překrývají s fibromyalgií - "long COVID typu fibromyalgie" je TNX-102 SL ve 2 fázi testování.  

fibromyalgik.webnode.cz/news/fibrocovid/

ir.tonixpharma.com/news-events/press-releases/detail/1418/tonix-pharmaceuticals-announces-topline-results-from-phase

Cyklobenzaprin je svalový relaxant uvedený na trh v USA v 70. letech 20. století. Obvyklá dávka pro dospělé je mezi 5 a 10 miligramy užívaná třikrát denně. Působí tak, že blokuje nervové impulsy (neboli pocity bolesti), které jsou vysílány do mozku. Používá se k léčbě stavů kosterního svalstva, jako je bolest nebo zranění. V USA je pod obchodními názvy Flexeril, Fexmid a Amrix2. V České republice není dostupný.

Od roku 1981, kdy byla publikována první studie léčby fibromyalgie cyklobenzaprinem bylo uskutečněno ještě několik studií. Jen části pacientů se po jeho užívání zlepšila bolest, ale ne únava, ani bolestivá místa na těle. U 85 % pacientů se vyskytly nežádoucí účinky. K léčbě fibromyalgie nebyl schválen. 
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14872449/
www.verywellhealth.com/cyclobenzaprine-for-fibromyalgia-715768

TNX-102 SL je inovativní, centrálně působící analgetikum, které pomáhá při úlevě od bolesti zlepšením spánku

Působí cíleně na serotoninový receptor typu 2a (5HT2a), alfa-1 adrenergní receptor a histaminový receptor H1 a muskarinový receptor (M1). Je vyvinut na základě technologie, která zahrnuje směs cyklobenzaprinu a lipidů.

Na rozdíl od tablet cyklobenzaprinu, které se polykají má dvě hlavní výhody:

⦁ Rychlá transmukózní absorpce do krve, což je žádoucí vlastnost pro podávání před spaním, kdy se předpokládá, že rychlejší nástup účinku je prospěšný. To znamená, že lék se rychle dostane do krevního oběhu přes sliznici pod jazykem a začne působit během spánku, kdy je potřeba zlepšit kvalitu spánku a snížit bolest.

⦁ Zamezení metabolismu při prvním průchodu játry a snížení tvorby dlouhodobě aktivního metabolitu, norcyklobenzaprinu (nCBP), který je spojen s nepříznivými nežádoucími účinky. To znamená, že lék se vyhne tomu, aby byl rozkládán játry a tím se sníží množství nCBP, který má nežádoucí účinky jako například suchost v ústech, ospalost, zácpa nebo zvýšený krevní tlak. Unikátní patentované složení bylo navrženo tak, aby optimalizovalo podávání a absorpci cyklobenzaprinu pro terapeutický přínos zlepšení kvality spánku a zároveň minimalizovalo potenciální reziduální účinky perorálních přípravků s cyklobenzaprinem.

Ve 3 fázi randomizované kontrolované studie pro léčbu fibromyalgie byla léčba přípravkem TNX-102 SL navýšena z 2,8 mg na 5,6 mg. Po dobu 2 týdnů účastníci studie užívali 1x denně před spaním TNX-102 SL 2,8 mg a následně 5,6 mg po dobu 12 týdnů. Ve 14. týdnu téměř polovina pacientů dosáhla 30% snížení bolesti. Léčba zlepšila spánek, snížila únavu a pozitivně ovlivnila širokou škálu souvisejících symptomů a dysfunkcí u pacientů s FM. 60% pacientů hlásilo nežádoucí účinky spojené s léčbou; nejčastěji se jednalo o sníženou citlivost a brnění v ústech, a nepříjemnou chuť tablety.

 

Závěrem lze říci, že léčba přípravkem TNX-102 SL může zlepšit spánek a snížit únavu, které jsou spolu s bolestí považovány za klíčové příznaky spojené s FM. Společnost oznámila, že 5,6 mg bude pravděpodobně účinnou dávkou pro léčbu fibromyalgie.

 

www.tonixpharma.com/tnx-102-sl/
acrjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/acr.25142
www.practicalpainmanagement.com/pain/myofascial/tonix-pharma-expansion-tnx-102-sl-program-include-fibromyalgia

 
Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
 

Děkujeme za sdílení. Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.