Bylinky u FM

02.05.2015 19:26

Některé terapie pro lidi s FM jsou neúčinné, mají krátkodobý účinek a vedlejší účinky. Průzkum v roce 2011 potvrdil, že přibližně 90% artritických pacientů využívají bylinné léky pro revmatická ocenění včetně fibromyalgie. Za normálních okolností bude třeba užívat byliny po dobu 1 až 4 měsíců dokud se symptomy nezlepší. Některé bylinky učinkují okamžitě, jiné až po delším užívání. Pozor některé byliny se nesmí užívat dlouhodbě. U dětí jsou účinky odlišné a není pro ně vše vhodné!
 

Heřmánek
Zlepšuje spánek, snižuje úzkost a dokonce i posiluje imunitní systém. Vědci se domnívají, že sušené květy heřmánku obsahují terpenoids a flavonoidy, mají širokou škálu aplikací např. na svalové křeče, menstruační křeče, revmatické bolesti a fibromyalgii. Je vhodný i pro děti.


Kozlík lékařský
Stejně jako heřmánek, kozlík lékařský je také bylinný relaxans. Výzkumní pracovníci v Německu potvrdily, že koupání ve vodě s obsahem oleje z kozlíku má pozitivní vliv na bolesti, nespavost a bolestivé body, pacientů s generalizovanou fibromyalgií. Zlepšuje pohodu, spánek i spouštěcí bolestivé body.

Třezalka tečkovaná
Žádná specifická studie nepotvrdila úspěch třezalky tečkované v léčbě fibromyalgie, ovšem několik výzkumů ukázalo třezalku účinnější než placebo v léčbě deprese, která běžně doprovází fibromyalgii. Jiné zdroje ukazují, že tato bylina může být stejně účinná jako antidepresiva při zmírňování mírné deprese. Avšak není to vhodné pro každého, protože třezalka tečkovaná má i nežádoucí účinky zvláště v kombinaci s některými léky!

 

Ginko biloba
V roce 2002 britští vědci provedli studii, která měla zhodnotit účinky koenzymu 10 v kombinaci s extraktem Ginko biloby u pacientů s FM. Poté, co účastníci orálně užívaly 200 mg Ginko výtažku každý den po dobu 84 dnů, došlo ke zlepšení kvality života po celou dobu trvání studie.

Chilli papričky Cayenne

Mohou pomoci zmírnit migrénu nebo tenzní bolesti hlavy. Používá se i při bolestech svalů v podobě mastí či balzámu.

 

Červený jetel

Jedno z nejlepších přírodních řešení pro FM. Posiluje imunitu, doplňuje energii, zdroj vitamínů B a C, jenž obvykle postrádají lidé s diagnózou fibromyalgie.
Čaj z červeného jetele s pampeliškou a kořenem lopuchu pomáhá při očistě krevního oběhu. To také pomáhá zmírnit různé příznaky fibromyalgie jako je špatná psychika, střevní problémy, neklidný spánek, ztuhlost a bolest kloubů.

Mučenka
Pomáhá při nespavosti, napětí, nervozitě, únavě, stresu, poruchách spánku a úzkosti.

 
Detect language » Hungarian
 


Ženšen

Zvyšuje energii a zmírňuje stres. Má antibakteriální a antivirové účinky. Pomáhá při očistě těla, stejně jako ve stimulaci fungování orgánů.

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian anti-bakteriální a anti-virových vlastností, které pomáhají lidem, kteří trpí touto podmínkou. To také pomáhá při stimulaci imunitního systému organismu proti virovým a bakteriálním infekcím. [12]
 


Griffonia simplicifolia
Semena africké rostliny Griffonia simplicifolia jsou bohaté na obsah významného 5-hydroxytryptofanu (5-HTP), který se v metabolických procesech lidského organismu podílí na tvorbu serotoninu (je to prekurzor serotoninu). Ten působí na zlepšení nálady, potlačení stavů úzkosti, zmírňuje návaly horka, pomáhá při poruchách pozornosti a podílí se na celkovém zlepšení usínání a spánku. Esenciální aminokyselina 5-HTP je obsažena i v některých potravinách, ovoci či pochutinách a jejich konzumací ji tak získáváme zcela přirozeně do těla. Pokud je náš jídelníček o tyto produkty ochuzen, může dojít k chronickému nedostatku 5-HTP, což může mít za následek právě výše zmiňované příznaky deficitu serotoninu. Stejně tak ale může mít nadměrná konzumace potravin či doplňků s 5-HTP nežádoucí účinky. Jde především o serotoninový syndrom, ke kterému může dojít, pokud je užívání 5-HTP v nadměrných dávkách a kombinováno s jinými bylinnými přípravky, doplňky stravy, některými potravinami nebo léky. Zvláštní opatrnosti je nutné dbát v kombinaci s inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). To jsou převážně léky na deprese druhé generace. Z bylinných produktů by se Griffonia simplicifolia neměla nikdy kombinovat s Třezalkou tečkovanou a Kannou (Sceletium tortuosum).Účinek 5-HTP je často patrný již velmi brzo. Někdy již první den po první aplikaci. V jiných případech se účinek dostavuje až při opakovaných podání. Účinek 5-HTP zvyšuje současné podávání vitamínu B1 (thiaminu) a vitamínu B3 (niacinu). Vhodný je také B-Komplex. www.vinaturae.cz/herbar/griffonia.html

 
Detect language » Hungarian5- HTP, který je považován za účinný přírodní lék proti bolesti. Griffonia simplicifolia pracuje především tím, zmírnění bolesti spojené s fibromyalgie. Také jeho přirozená schopnost bytí relaxaci a klid ke svalům pomoc při jednání s příznaky fibromyalgie. [14]
 

5- HTP, který je považován za účinný přírodní lék proti bolesti u FM a uvolňuje svaly.

 
Detect language » Hungarian
 


Kava Kava

Yangona, vanuatu je bylina z jižního Pacifiku zmírňuje úzkost a nervozitu, zbavuje stresu, svalového napětí, nespavosti a bolesti. Uvolňuje příčně pruhované svaly a tím umožňuje větší průtok krve do mozku.

Echinacea

podporuje imunitní systém a může pomoci zabránit infekcím. Užijte při prvním náznaku nachlazení.

 

Zázvor

Může uklidnit podrážděný žaludek, mít antioxidační a protizánětlivé účinky.

 

Vodilka Kanadská

Zmírňuje zažívací potíže, nevolnost, povzbuzuje játra, proti katarům, na respirační a menstruační potíže. Není vhodná pro dlouhodobé užití, pro těhotné a při vysokém krevním tlaku.

 

Levandule

Zmírňuje nespavost, deprese, může pomoci při bolestech hlavy. Obecně se tato vůně inhaluje - aromaterapie.

 

Lékořice

Podporuje nadledvinky, pomáhá při trávení, a může působit jako sexuální stimulant.

 

Borovicová kůra

Kromě léčby chronické žilní nedostatečnosti pomáhá i s problémy oběhové neboli cévní soustavy, alergiemi, astmatem, erekcí, onemocněním sítnice, stárnutím kůže, záněty a psychikou.

 

Chvojník

Lék na astma, nemoci dýchací soustavy, alergie, jako diuretika a stimulanty.

 

Ostropestřec mariánský

Používají se jako prevence před ztučněním jater a při zdravotních potížích vzniklých následkem zánětu jater.

 

Andělika čínská (dong quai)

Tento přípravek je vyroben pro potřeby ženského těla v průběhu menopauzy a pro mladé ženy s gynekologickými problémy. Obsahuje anděliku čínskou (dong quai), jež je známa jako královna ženských bylin, a sibiřský ženšen, který je skutečným bylinným adaptogenem. Ke zmírňování bolesti v kombinaci s relaxačním účinkem na svaly je Dong Quai nápomocen při takových zdravotních potížích jako jsou například menstruační křeče, bolesti hlavy, záněty kloubů, atd. Má celkový jemný relaxační účinek na svaly. Nejvíce ovlivňuje dělohu. Tento vliv na svalové tkáně může částečně vysvětlit užívání Dong Quai při regulaci krevního tlaku a bronchiálního astmatu. Rozšiřuje krevní cévy a má podobný efekt na krevní systém jako vitamín E. www.zensen-ginseng.cz/clanky-andelika-cinska-dong-quai.html

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 

 

Saw Palmetto

Serenoa plazivá funguje jako expektorans - je tedy účinné i při léčbě bronchitidy. Díky schopnosti regulovat hladiny hormonů dobře působí na pohlavní ústrojí iu mužů iu žen. Zlepšuje celkový zdravotní stav člověka. Asi však nejdůležitější účinky se mu připisují v oblasti léčby benigní hyperplazie prostaty (BHP) a také vypadávání vlasů. www.biome.cz/saw-palmetto

 

Doporučené kombinace:

Ginkgo, borůvky, hloh, vitamín B může zlepšit paměť a schopnost rozhodovat.

Ploštičník hroznatý, l
něné semínko, sójové isoflavony mohou pomoci s příznaky menopauzy, pokud máte nízký estrogen. Může pomoci vyvážit všechny hormony.

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian, lněné semínko, a sójové isoflavony mohou pomoci s příznaky menopauzy, pokud nízký estrogen je váš problém. Může pomoci vyvážit všechny hormony.
 


Saw Palmetto v kombinaci s dýňovým olejem a fytosteroly může být efektivnější v podpoře zdraví prostaty než Saw Palmetto sama o sobě.

Ostropestřec mariánský, kurkuma, pampeliška,  Reishi neboli lesklokorka leská
může podporovat zdraví jater více než samotný ostropestřec.

 

Extrakt Boswellie může pomoci s úlevu od bolesti bez nežádoucích vedlejších účinků. 

 

Echinacea, černé bezinky, modřín a zinek v kombinaci podporují zdravou imunitní odpověď.

Zázvor a lékořice spolu mohou lépe pomoci uklidnit podrážděný žaludek.

Lavandule v kombinaci s vanilkou mohou podporovat hlubší spánek
po aromaterapii.

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarianmůže podporovat zdraví jater více než samotný ostropestřce.
 
 
Detect language » Hungarian
 

 

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 

 

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 

https://www.herbs-info.com/herbs-for-fibromyalgia.html

 
Detect language » Hungarian
 

www.fibromyalgiahope.com/fibromyalgia-herbs.html

 

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian