Co znamená uzdravení, když trpíte nevyléčitelnou nemocí?

01.05.2022 13:25


Vzpomínám si, jak jsem seděla v ordinaci lékaře, když mi řekl: "Myslím, že trpíte fibromyalgií." Na vteřinu sklopil zrak a pak se na mě znovu podíval: "Vím, že se to těžko poslouchá, když je vám teprve 25 let, ale na tuto diagnózu nemáme lék, jen strategie, které vám pomohou ji zvládnout." "A co je to?" zeptala jsem se. Je těžké se smířit s myšlenkou, že vaši nemoc nikdo nevyléčí.
 

Určitě tedy nemůžeme mluvit o léčení nevyléčitelného syndromu? Abychom na tuto otázku odpověděli, musíme rozlišovat mezi vyléčením a uzdravením.

  • Cambridgeský slovník angličtiny definuje vyléčení jako "učinit někoho s nemocí opět zdravým" a "vyřešit problém". Slovo pochází z latiny a původně znamenalo "péče, starost, problém" a začalo se používat pro léčbu za účelem odstranění nemoci.

  • Cambridgeský slovník angličtiny definuje léčení jako "proces, při němž se člověk znovu uzdraví, zejména po řezné ráně nebo jiném zranění", a zároveň jako "proces, při němž špatná situace nebo bolestná emoce skončí nebo se zlepší". Původní kořen slova je germánský a znamená "obnovit celistvost".

Odstranění nemoci a obnovení celkového zdraví jsou velmi odlišné cíle, pokud je aplikujete na fibromyalgii. Je pravda, že nemáme k dispozici léčebné postupy, které by dokázaly zcela odstranit fibromyalgii z organismu, a tak není možné toto onemocnění vyléčit. Pokud však místo toho hovoříme o zlepšení pohody nebo obnovení pocitu celistvosti, pak ano, věřím, že uzdravení je možné.

  • Vraťme se na chvíli k definicím. Dnes je zdraví v Cambridgeském slovníku angličtiny definováno jako "stav těla nebo mysli a míra nakolik je bez nemocí". Není divu, že léčit se a zdraví jsou příbuzná slova. Ve staré angličtině znamenalo zdraví "celistvost, být celý, zdravý nebo v pořádku".

V minulosti tedy zdraví znamenalo více než jen absenci zranění nebo nemoci. Zdraví znamenalo pocit úplnosti mysli, těla i duše. Léčení byl proces obnovy tohoto pocitu celistvosti a pohody, pokud byl narušen nemocí nebo zraněním. Pokud se tedy na uzdravení a zdraví podíváme z těchto hledisek, pak si myslím, že je možné se uzdravit, pokud máte fibromyalgii.

Lékařství se odklonilo od léčení jako svého hlavního cíle. "Lékaři, vyškolení jako biomedicínští vědci, se zaměřili na diagnostiku, léčbu a prevenci nemocí. V tomto procesu se hlavním účelem medicíny stalo léčení, nikoliv péče, a role lékaře se stala spíše "léčitelem nemocí" než "léčitelem nemocných" (Egnew).

Nejmodernější věda nám neustále ukazuje, že bolest je emocionální i fyzický zážitek, čímž potvrzuje pradávný holistický smysl pro zdraví. Psycholožka zabývající se bolestí Dr. Beth Darnell říká, že "oblasti našeho mozku, které jsou spojeny se smyslovým vnímáním, sdílejí stejné oblasti mozku, které se podílejí na zpracování emocí" (citováno v Healthline).

Jinými slovy, bolest je v mozku zpracovávána jak centry, která vnímají tělesné pocity, tak centry pro prožívání emocí. Snímky mozku ukazují, že s přechodem od akutní bolesti k chronické "přechází struktura neurologických synapsí od centra akutní bolesti spíše k emočnímu centru spojenému s limbickým systémem", vysvětluje Dr. Hanscom (citováno v Healthline).

Emoce mohou ovlivnit prožívání bolesti. Smích, zamilovanost, pocit vděčnosti, pěstování klidu a mnoho dalších pozitivních emocí může snížit intenzitu bolesti a zvýšit její toleranci. Smutek, hněv, pocit viny a deprese mohou bolest zesílit a snížit odolnost vůči bolesti (Praktická léčba bolesti).

Mezinárodní asociace pro studium bolesti nyní definuje bolest jako "nepříjemný smyslový a emocionální zážitek" (Healthline). Zaměření se na duševní, emocionální a duchovní uzdravení, stejně jako na fyzické uzdravení, je tedy léčba chronické bolesti potvrzená starověkým chápáním zdraví a uzdravování, stejně jako moderní medicínou.

Můžeme popsat "celistvost osobnosti jako zahrnující fyzické, emocionální, intelektuální, sociální a duchovní aspekty lidské zkušenosti". Nemoc tím, že způsobuje ztrátu a izolaci, může odebrat prvky sebe sama, zejména vaše staré já, které dohromady tvoří pocit, že jste jako osoba úplní.

Teorie sebeurčení nabízí jeden ze způsobů, jak porozumět našim duševním a emocionálním potřebám

Vysvětluje, že všichni lidé mají tři základní psychologické potřeby pro emoční pohodu (Very Well Mind):

  1. Autonomie: Lidé potřebují cítit kontrolu nad vlastním chováním a cíli.

  2. Kompetence: Lidé potřebují zvládnout úkoly a učit se různým dovednostem.

  3. Připojení nebo souvislost: Lidé potřebují pocit, že patří k ostatním lidem.

Nalezením nových způsobů uspokojování těchto potřeb se můžeme začít uzdravovat ze ztrát způsobených nemocí. Každý bude mít vlastní definici toho, co pro něj znamená "pocit celistvosti". Zde jsou aspekty "celistvého já", které jsou pro mě nejdůležitější a jejichž rozvíjení bylo součástí mé cesty k uzdravení:

Autonomie:
  • nový příběh: vyprávění nového příběhu o sobě samém, o tom, co jste se naučili, co je pro vás nejdůležitější, jak jste se změnili a kým jste nyní.

  • osobní růst: soucit se sebou samým; rozvíjení vnitřního charakteru a lepší poznání sebe sama, jako například stát se trpělivějším, silnějším, praktikovat vděčnost a být více přítomen (a rozpoznat svůj růst).

  • potěšení jako hodnotný důvod, proč něco dělat; vychutnávání jednoduchých radostí: poslech hudby, hra s domácím mazlíčkem nebo dítětem, posezení na slunci, držení se za ruce

Kompetence:
  • pěstování dovedností a vyhledávání obohacujících zážitků, které vedou ke spokojenosti a radosti, jako je umělecká tvorba, hudba, tvůrčí psaní, řemeslné práce, módní nebo kosmetický styling, zahradničení, zpěv, učení se jazykům, absolvování kurzů, pozorování ptáků.

  • přispívat nad rámec sebe a dávat smysl osobním úsilím: tradičně prací nebo dobrovolnictvím, ale také poskytováním podpory ostatním, kteří se mohou potýkat s nemocí, prostřednictvím blogů a sociálních médií, péče o domácího mazlíčka.

Připojení nebo souvislost:
  • snažit se co nejlépe plnit své životní role manželů/partnerů, rodičů, sourozenců nebo dětí v rodině nebo být spolehlivými přáteli; hlubší propojení prostřednictvím přítomnosti nebo mluvení

  • sebeobhájení nebo stanovování hranic v rámci obtížných vztahů

  • navazování kontaktů v rámci našich komunit, ať už jde o setkávání online, poskytování podpory online, spojení s věřícími kongregacemi, připojení se k setkávání podobně smýšlejících osob, jako je knižní klub nebo skupina filmových nadšenců, nebo chození do podpůrné skupiny.

Jak definujete "celistvost" a jak by bylo obnovení vašeho pocitu celistvosti součástí léčení, když žijete s fibromyalgií?
https://ukfibromyalgia.com/blog/what-does-healing-mean-when-you-have-an-incurable-illness-1

Egnew, Thomas (2005). 'The Meaning Of Healing', Annals of Family Medicine 3 (3) p. 255 – 262.
Doheny, Kathleen. 'The Interactions of Emotions and Chronic Pain', Practical Pain Management.
Radcliffe, Shawn. (2014). 'For Pain Patients the Physical and Emotional are Intertwined', Healthline. Retrieved from www.healthline.com
Very Well Mind. (2017). 'What is Self-Determination Theory?' Retrieved from https://goo.gl/cQ8mzy
https://cs.reoveme.com/co-je-teorie-sebeurceni/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.