COVID-19 a užívání opioidů

01.03.2021 20:10

Mezi faktory ovlivňující průběh onemocnění COVID-19 patří i užívání léků

K lékům, které ovlivňují běžné fungování imunitního systému a mohou mít významné důsledky pro pacienty s COVID-19 patří opioidy. 
Je známo, že uživatelé opioidů trpí častěji závažnými bakteriálními infekcemi a výskyt pneumonie u těchto skupin je zhruba 10 x vyšší než průměr.

Opioidy modulují imunitní systém, potlačují nebo zvyšují proliferaci B a T lymfocytů, což způsobuje, že tyto a další buňky podléhají apoptóze, nebo snižují aktivitu leukocytů, v závislosti na konkrétním léčivu.

Imunitní suprese způsobená užíváním opioidů může usnadnit počáteční infekci těžkým akutním respiračním syndromem koronavirem 2 (SARS-CoV-2). Mnoho pacientů trpících těžkou infekcí SARS-CoV-2 má zánětlivé kaskády a cytokinovou bouři, nadměrnou reakci imunitního systému, která významně přispívá k úmrtnosti v pozdních stádiích progrese onemocnění.

Potlačený imunitní systém by proto ve skutečnosti mohl hrát ochrannou roli proti extrémní imunitní odpovědi. Ve skutečnosti se v průběhu počáteční infekce SARS-CoV-2 ukázalo, že antivirová činidla, která pomáhají snižovat proliferaci, jsou velmi účinná, zatímco v pozdním stadiu se začnou objevovat závažné příznaky vyvolané cytokinovou bouří a používají se imunosupresivní léky a prokázali úspěch. Proto je potlačování imunity zpočátku nevýhodné a v pozdějších fázích by mohlo být potenciálně výhodou.

Fibromyalgie patří k onemocněním které mění sérové hladiny cytokinů

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../pri-covid-19-maji.../

Ne každý pacient užívající opiáty je ohrožen

Účinek opioidů na imunitní systém je vysoce závislý na konkrétním léčivu (např. morfin potlačuje buněčný imunitní systém proti bakteriální infekci, zatímco kodein ne), velikosti aplikované dávky a délce užívání. Také se jednotlivci s chronickým onemocněním liší výskytem dalších onemocnění (komorbidit), které ovlivňují průběh progrese nemoci. https://fibromyalgik.webnode.cz/covid-19-a-fm/

Dalším nebezpečím užívání opioidů je předávkování

Sociální izolace, stres a omezený přístup k zdravotní péčí během celé pandemie může vést k nadměrnému užití těchto léků. CDC uvádí, že zaznamenaná úmrtí na předávkování vzrostla o téměř 40% za 12 měsíční období léta 2019 až 2020 ve srovnání s předchozím rokem. Analýza elektronických zdravotních záznamů v USA provedená Wangem a kol. (2020) zjistila, že u osob, u nichž byla nedávno diagnostikována porucha zneužívání návykových látek (jakýkoli lék, včetně opioidů), byla přibližně 8 x vyšší pravděpodobnost výskytu COVID-19, zatímco u uživatelů opioidů byla 10 x vyšší pravděpodobnost. Míra hospitalizace a úmrtí u pacientů s poruchou návykových látek byla 10%, to je o 3% vyšší než průměr u všech pacientů s COVID-19.

https://www.news-medical.net/.../COVID-19-and-Opioids.aspx

I další léky mohou mít na průběh COVIDu vliv např. metformin či léky na osteoporózu riziko snižují oproti některým antidepresivům či antikonvulsivům

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../prubeh-covid-19.../

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči.Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.