Datum vzniku invalidity

02.02.2020 13:43


Při sepisování žádosti o invalidní důchod na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) stanoví žadatel datum vzniku invalidity. V žádosti může zvolit zda chce přiznat důchod ode dne jenž určí lékař nebo ode dne podání žádosti (datum vzniku invalidity je podstatné pro určení doby pojištění).

Jestliže později změníte názor, kdy vaše invalidita vznikla můžete požádat o zapsání jiného data např. při osobním setkání s posudkovým lékařem. Datum vzniku invalidity rozhoduje o tom zda vám bude přiznán a vyplácen invalidní důchod zpětně. Také v případě, že pokud dnes nemáte splněné podmínky pro výplatu invalidního důchodu a byl by vám přiznám zpětně může nastat situace, že důchod vyplácen bude (dříve jste splněné podmínky měly). To vše pouze za předpokladu, že jste to v žádosti o důchod nevyloučili.

Datum vzniku invalidity neurčuje jen to, kdy nemoc vznikla, ale kdy vás zásadně začala omezovat v pracovním uplatnění. V případě, že jste nikdy pracovat nemohli žádá se o invaliditu z mládí.

Datum vzniku invalidity má být stanoveno ke dni, kdy u žadatele došlo ke vzniku zdravotního postižení způsobujícího dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, který měl za následek pokles pracovní schopnosti. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dlouhodobe-nepriznivy-zd…/
Podle ustálené judikatury Nejvyššího správního soudu je vznik invalidity objektivně existujícím stavem a nelze ho stanovit na základě nahodilých skutečností, jako je např. počátek hospitalizace, datum lékařského vyšetření apod. Pokud nelze datum vzniku invalidity stanovit alespoň s vysokou pravděpodobností, např. vznikla-li invalidita postupně, je třeba tuto skutečnost blíže zdůvodnit a uvést den, kdy již byla její existence nepochybná. https://www.ochrance.cz/…/invalidni-duchod-i-v-pripade-chy…/

Stanovení data vzniku invalidity je plně v kompetenci posudkového lékaře, tj. když je v žádosti uvedeno datum přiznání “od vzniku nároku”, může tento “nárok” stanovit posudkový lékař zpětně. I když tedy v žádosti není uvedeno žádné zpětné datum, může vám být vznik invalidity a v návaznosti na to i invalidní důchod zpětně přiznán. Nárok na důchod nezaniká uplynutím času. Stejně tak posudkový lékař není omezen v možnosti stanovit datum vzniku invalidity do minulosti – klidně i desítky let (zdravotní stav však musí být zpětně doložen). Důchod je pak možné doplatit 5 let zpětně od uplatnění žádosti o důchod. Pouze pokud by nedoplatek důchodu vznikl vinou ČSSZ, je možné důchod doplatit až od 1. 1. 2006.
To se však netýká předčasného starobního důchodu, o ten není možné žádat zpětně.

Pokud vám byl přiznán invalidní důchod, ale ne ke dni o který jste žádali může nastat situace, že kvůli nesplnění podmínek vám nebude vyplácen https://fibromyalgik.webnode.cz/…/podminky-naroku-na-inval…/. V případě, že podáte námitku a budete trvat na dřívějším datu vzniku invalidity a nové datum vám uznají může dojít situaci, že vám důchod nakonec vyplácen bude. Na pacientovi je prokázat, kdy došlo ke zhoršení zdravotního stavu.

S konkrétními dotazy vám může pomoci Důchodová poradna https://www.naseduchody.cz.

Zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění
§ 55 Nárok na důchod nezaniká uplynutím času.
Nárok na výplatu důchodu nebo jeho části zaniká, není-li dále uvedeno jinak, uplynutím pěti let ode dne, za který důchod nebo jeho část náleží. Lhůta podle předchozí věty neplyne po dobu řízení o důchodu, po dobu řízení o prohlášení osoby za nezvěstnou anebo za mrtvou, jde-li o nárok na výplatu vdovského, vdoveckého nebo sirotčího důchodu po této osobě, a po dobu, po kterou osobě, která musela mít opatrovníka, nebyl opatrovník ustanoven. Lhůta podle věty první neplyne rovněž po dobu, po kterou trvalo řízení o neplatnosti skončení právního vztahu zakládajícího účast na pojištění (§ 11 odst. 2 věta třetí).
§ 56 b) důchod byl přiznán nebo je vyplácen v nižší částce, než v jaké náleží, nebo byl neprávem odepřen, anebo byl přiznán od pozdějšího data, než od jakého náleží, důchod se zvýší nebo přizná, a to ode dne, od něhož důchod nebo jeho zvýšení náleží. Důchod nebo jeho zvýšení se přitom doplatí nejvýše pět let nazpět ode dne zjištění nebo uplatnění nároku na důchod nebo jeho zvýšení; pro běh této lhůty platí § 55 odst. 2 věta druhá a třetí obdobně. Důchod nebo jeho zvýšení se však doplatí ode dne, od něhož důchod nebo jeho zvýšení náleží, v případě, že důchod nebyl přiznán nebo byl vyplácen v nižší částce, než v jaké náleží, nebo byl neprávem odepřen, anebo byl přiznán od pozdějšího data, než od jakého náleží, v důsledku nesprávného postupu orgánu sociálního zabezpečení, https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-155

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.