Detekce fibromyalgie na základě vzorců EEG konektivity

04.03.2024 09:52

Fibromyalgie (FM) je velmi rozšířené bolestivé a vyčerpávající onemocnění, jak po fyzické, tak po psychické stránce. Současná diagnostická kritéria nehodnotí ani periferní, ani centrální funkční nedostatky spojené s klinickými příznaky, což komplikuje jak identifikaci fyziopatologie onemocnění, tak hledání adekvátní léčby.

Obecně lze říci, že FM představuje pro zdravotní, sociální a ekonomický systém obrovské výdaje, a to jak přímé (zdravotní péče a léky), tak nepřímé (např. ztráta pracovních míst a využívání pomoci státu). Průměrné roční náklady na jednoho pacienta v západních zemích se pohybují od 2274 do 9573 amerických dolarů a často ještě více, v závislosti na závažnosti příznaků. Jelikož rychlé stanovení diagnózy a nasměrování na odpovídající léčbu by snížily zátěž pacientů, příbuzných i společnosti existuje tedy potřeba najít rozlišovací doplňkovou metodu, která by spolu s popisem klinických příznaků pomohla při diagnostikování FM.

Pocit bolesti je generován spíše široce rozloženou mozkovou sítí než přímým smyslovým vstupem vyvolaným lézí nebo jinou patologií. Existují jasné a podstatné rozdíly mezi (i) akutní bolestí, která je vyvolána specifickými škodlivými vstupy a jejíž mechanismy smyslového přenosu jsou dobře popsány, a (ii) syndromy chronické bolesti, které jsou často charakterizovány silnou bolestí spojenou s málo zřetelným poraněním nebo patologií nebo bez nich a které stále nejsou dobře pochopeny. V posledních letech studie vrhly světlo na mozkové mechanismy modulace chronické bolesti a ukázaly, že subjektivní prožívání bolesti odpovídá definovanému vzorci mozkové aktivity v tzv. matrici bolesti.

Takové prožívání bolesti má další důsledky než jen dočasné nepříjemné pocity. Bolest zanechává stopu: prožívání chronické bolesti může způsobit anatomickou a funkční reorganizaci mozku, jak se ukázalo u několika poruch, jako je fantomová bolest, chronická bolest zad, syndrom dráždivého tračníku a FM (May, 2008). Morfologické změny zahrnují úbytek objemu šedé hmoty, zatímco funkční změny zahrnují aberantní funkční aktivitu. Následkem dlouhodobých účinků chronické bolesti vzniká "mozkový podpis". Neuronální dynamika prožívání bolesti sleduje specifické procesy související s koherencí, aktivací a deaktivací "jádrových struktur" v síti výchozího režimu, které nejsou lineárně spojeny s intenzitou podnětu. Tyto oscilace a synchronní charakteristiky bolesti lze měřit pomocí EEG (elektroencefalografie) a studovat je, a to i v klinických podmínkách. Například Jensen a kol. (2013) uvedli, že přítomnost specifických vzorců EEG může s 83% přesností předpovídat náchylnost pacientů s poraněním míchy k pocitům chronické bolesti, a Vuckovic a kol. (2018) v jiných studiích uvádí až 85% přesnost. K podobnému jevu dochází i u zdravých osob.

V případě FM jsou generalizovaná bolest, alodynie a další neurologické příznaky centrálního původu důsledkem hlubokých tkání, jako jsou klouby nebo svaly, v kombinaci s mechanismy centrální senzibilizace. Nociceptivní vstup může začínat v periferní tkáni (např. infekcí), čímž vzniká alodynie nebo centrální senzibilizace. Tyto poruchy mechanismů bolesti mohou pramenit z dlouhodobé neuroplastické nerovnováhy, kterou antinociceptivní schopnosti pacientů nezvládají a která vede ke stále se zvyšující citlivosti na bolest a dysfunkci.

Pro vysvětlení: Mozek generuje elektrické signály, které jsou měřitelné pomocí EEG. Tato bioelektrická aktivita mozku se liší v různých frekvenčních pásmech, které jsou označovány jako Delta, Theta, Alfa, Beta a Gama.

Frekvenční pásma:
   - Delta (0,5–4 Hz): Obvykle jsou spojována s hlubokým spánkem a regenerací těla.
   - Theta (4–8 Hz): Asociace s meditací, kreativitou a snovým stavem.
   - Alfa (8–13 Hz): Přítomná při uvolněném bdění, například při zavřených očích.
   - Beta (13–30 Hz): Aktivita spojená s bdělým stavem, myšlením a pozorností.
   - Gama (30–100 Hz): Vyšší frekvence spojené s kognitivními procesy a soustředěním.

Fyziopatologie fibromyalgie popsaná v literatuře je slučitelná s centrálním stavem zvýšené dráždivosti nociceptivního systému, konkrétně s přetrvávající nadměrnou aktivací pásem Theta a Beta.

Výzkumy potvrdili, že mezi pacienty s FM a zdravými osobami stejného věku existují rozdíly jak ve výkonových pásmech, tak v hustotě výkonu. Například hustota výkonu Delta v temporálních oblastech se zdá být snížena u pacientů ve srovnání s kontrolami, zatímco Beta výkon dosahuje vyšších hodnot v frontálních a cingulárních oblastech u pacientů s fibromyalgií (Gonzalez-Roldan). Jiné typy analýz založené na EEG datech jako zdrojová analýza rovněž poukázaly na rozdíly v cingulární kůře. Zejména Vanneste a kol. se zaměřili jak na stupeň aktivace, tak na stupeň integrace a dospěli k závěru, že pacienti s FM vykazují sníženou konektivitu v přední cingulární kůře, což může ovlivňovat inhibiční dráhu bolesti, která zprostředkovává pocit bolesti. Prožívání bolesti koreluje se sníženou hladinou alfa-2 (11-12 Hz) v zadní kůře a sníženou konektivitou insulární kůry v rámci sítě výchozího režimu. Další neurozobrazovací techniky, jako je magnetoencefalografie (MEG), rovněž prokázaly narušenou konektivitu na frekvenci Theta u pacientů s FM ve srovnání s kontrolami v síti výchozího režimu a se sekvencemi klidového stavu.

Předpokládá se, že pacienti s fibromyalgií vykazují v aktivitě EEG významné rozdíly oproti zdravým osobám a že tato rozdílná aktivita souvisí se snížením mozkové konektivity, jak se děje u jiných onemocnění souvisejících s chronickou bolestí.

Tým španělských vědců porovnal EEG osob s fibromyalgií a zdravých jedinců, aby poukázal na charakteristické neurofyziologické rysy u pacientů s FM, které dávají do souvislosti funkci a strukturu. 

Tyto údaje mohou být základem reprodukovatelné a bezpečné diagnostické metody FM, jak již dříve naznačily jiné studie.

Podle jejich výsledků vykazují pacienti s FM nižší hodnoty než lidé bez fibromyalgie ve všech frekvencích s výjimkou pásma Delta.

⦁ Frekvenční mapy skupiny s FM ukazují větší aktivitu v parietálních oblastech než ve zbytku skalpu.

⦁ Následná analýza zdrojů ukázala anomální aktivitu v bilaterálním precuneu s převahou vpravo, na pravé dolní parietální kůře, bilaterální prefrontální mediální kůře a pravé přední cingulární kůře u skupiny s FM.

⦁ Koherenční analýza mozkového signálu ukázala jasné rozdíly mezi skupinami, zejména v bilaterální frontotemporální oblasti.

⦁ Diskriminační analýza ukázala významný rozdíl ve vzorcích propojení mezi pacienty a kontrolami.

⦁ Frekvenční výkon byl ve skupině FM dramaticky nižší než v kontrolní skupině.

Tato zjištění jsou v souladu s morfologickými nálezy, které uvádí více autorů využívajících neurozobrazovací techniky.

Hmotnost mozku může být u pacientů s chronickou bolestí až 3,3 krát nižší než u zdravých osob. Tento úbytek neuronů postihuje zejména bílou hmotu, jak se hodnotí pomocí technik frakční anizotropie. Co se týče lokalizace, studie Kuchinada a kol. (2007) ukázaly, že nejvíce postiženými strukturami jsou thalamus, mediální zadní cingulární kůra, insula, prefrontální kůra, parahipokampus, hipokampus, přední cingulární kůra a příčně pruhovaná jádra. Úbytek neuronů by mohl vysvětlovat snížení pracovní synchronizace neuronů v důsledku poruch komunikace způsobených jak difuzním úbytkem neuronů, tak i vláken bílé hmoty.

Hlubší analýza postižených pásem ukázala, že k nejzávažnějšímu poklesu došlo ve frekvenčních pásmech Alfa, Theta a Beta a u pásma Delta pokles nebyl významný.

Jiné studie zaznamenaly podobné rozdíly mezi pacienty s FM a zdravými kontrolami při řešení problémů různého typu. Při analýze globálního výkonu pole vykazují pacienti s FM nižší modulaci Alfa a Theta, menší synchronizaci a nižší spektrální hustotu, což svědčí o přítomnosti nadměrného neuronálního šumu.

Podle výzkumu pomocí fMRI (funkční magnetická rezonance) musí pacienti s FM mobilizovat více korových extenzí (určitých částí mozku) než zdravé osoby, a to i mladší pacienti ve věku 25 až 40 let. Tento proces může vysvětlovat přítomnost kognitivních poruch. Tato reakce se velmi podobá reakci u zdravých starších lidí, a proto někteří autoři přirovnávají důsledky fibromyalgie ke zrychlenému procesu stárnutí mozku.

Analýza zdroje pomocí systému sLORETA ukázala na bilaterální precuneus, pravou dolní parietální kůru, bilaterální mediální prefrontální kůru a pravou přední cingulární kůru. Tyto korové struktury jsou součástí sítě výchozího režimu, s výjimkou inzuly, kterou nepozorovali. Nejvíce aktivovanou strukturou byla přední cingulární kůra, první struktura postižená u FM, u níž byl pozorován nejzřetelnější nadbytek kyseliny glutamové, snížení kyseliny gama-aminomáselné a úbytek neuronů. Tato skutečnost může pomoci vysvětlit, proč někteří autoři tvrdí, že zhoršení bolesti u FM je důsledkem existence hypersenzitivních neuronálních sítí, které svou explozivní reakcí na jakýkoli podnět způsobují synchronizaci nejcitlivějších sítí. Dále zjistili pozitivní vztah mezi intenzitou bolesti vyvolané jakýmkoli běžným podnětem a stupněm explozivní synchronizace EEG u těchto pacientů. Přítomnost hrotů EEG může být příkladem těchto explozivních jevů, i když je může také pouze usnadňovat.

Pokud jde o vzorce konektivity, u pacientů s FM byla hojnější vzájemná komunikace na frekvencích Alfa a Theta, ale v bilaterální frontotemporální oblasti převažují krátká asociační vlákna mezi sousedními oblastmi, což naznačuje lepší zachování U-vláken než dlouhých vláken v celé bílé látce. To je v kontrastu s nedávnými nálezy, kdy se dlouhá vlákna jevila jako více propojená než krátká v pásmu Alfa. Další studie podporují zjištění o výrazně nižší úrovni signálu konektivity u skupiny FM než u kontrol v klidovém stavu, zejména v pásmu Theta. Tyto rozdíly ve funkční konektivitě souvisejí s rozdíly v intenzitě bolesti mezi pacienty s FM a zdravými osobami.

 

Bylo zjištěno, že tyto vzorce změněné konektivity souvisejí se změněnou integrací smyslových informací. Jiné studie funkční konektivity prokázaly snížený vzorec konektivity u FM a bylo navrženo, že funkční konektivita by mohla mít klinické důsledky, pokud by se použila jako objektivní měřítko dysregulace bolesti.

Výsledné vzorce prokázaly vysokou rozlišovací schopnost mezi pacienty a zdravými osobami, převážně v pásmu Theta a v pravé frontotemporální oblasti, což souhlasí s Ichescem.

Existuje několik metod, které doplňují diagnostiku fibromyalgie (FM) a dosahují vysokých hodnot přesnosti:

⦁ 73% přesnost dotazníků pro symptomatologii FM, které pomáhají identifikovat příznaky FM.

 

⦁ 79% přesnost neurofyziologického reflexního vyšetření míšního nociceptivního flexního reflexu svědčícího o centrální senzibilizaci.

 

⦁ 95% přesnost qEEG (kvantitativní elektroencefalografie) při polysomnografii.

 

⦁ 85% přesnost s různými alternativními kritérii pro FM (Salaffi a kol., 2020).

 

⦁ 65% - 71% přesnost založená na fyzikálním vyšetření a laboratorních testech k identifikaci pacientů s FM.

 

⦁ 93% přesnost rozlišení pomocí kombinace fMRI neurologického podpisu bolesti, reakce související s bolestí a multisenzorické nebolestivé senzorické stimulace.

 

Tato různorodá sada metod pomáhá přesněji diagnostikovat a identifikovat pacienty s fibromyalgií.

Změny funkční konektivity jsou u pacientů s FM časté (Hargrove a kol., 2010), zejména změny frontotemporální konektivity, a jsou často spojeny s menším objemem bílé hmoty ve frontálních oblastech než u kontrol. I když funkční konektivita EEG nebyla dosud použita k rozlišení syndromů chronické bolesti je teoreticky možné, že syndromy chronické bolesti mají společné mozkové podpisy. Například pomocí vyšetření fMRI lze FM rozlišit od revmatoidní artritidy se 79% mírou přesnosti. Celkově lze říci, že vzhledem k trvale vyšším výsledkům přesnosti oproti jiným metodám rozlišení FM by neurovědecké metody mohly pomoci zlepšit diagnostiku FM. Zejména EEG se zdá být slibným nástrojem k včasné identifikaci pacientů s rizikem vzniku chronického bolestivého stavu.

Co si z článku odnést:

U pacientů s fibromyalgií se nacházejí významné rozdíly v bioelektrické aktivitě mozku během klidového stavu ve všech analyzovaných frekvenčních pásmech, s výjimkou pásma Delta. Následná analýza zdrojů ukázala, jak různé oblasti mozku komunikují mezi sebou. Hodnoty konektivity byly odlišné mezi pacienty s fibromyalgií (FM) a kontrolními jedinci, s vysokou rozlišovací schopností (91,3-100 %). Fibromyalgici vykazují odlišný neurofyziologický vzorec, který odpovídá klinickým rysům tohoto onemocnění.

 

https://www.mdpi.com/2077-0383/10/15/3277

 

Zvyšte povědomí o fibromyalgii - originál textu předejte vašemu praktickému lékaři a/nebo neurologovi.

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Děkujeme za sdílení. Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.