Diagnostika ortostatické intolerance (OI)

02.10.2019 05:33

Ve skutečnosti mnoho nejčastějších příznaků FM pramení částečně z ortostatické intolerance, její diagnostika je důležitá, protože léčba může často přinést dramatické zlepšení a výrazné zvýšit kvalitu života. Dobrou zprávou je, že OI lze snadno diagnostikovat a je snadno dostupná léčba.

https://www.facebook.com/fibromyalgik/posts/947582255576998

Při diagnostice fibromyalgického syndromu se doporučuje použít nějaký druh kardiovaskulárního stresoru (stoj, naklápěcí stůl, cvičení atd.) k zachycení plného rozsahu dysfunkce.

https://www.healthrising.org/…/fibromyalgia-orthostatic-i…/…

Pokud nebude provedena dostatečně může dojít k mylné diagnostice - POTS je často zaměněna za úzkost, protože jeho příznaky jsou podobné: zvýšená tepová frekvence, nevolnost, závratě, třes atd.

 

Správnou diagnózu je možno založit na pečlivé anamnéze. Měření krevního tlaku vleže, vsedě a vestoje může být užitečné, ale nejvhodnější standardizovanou objektivní metodou je vyšetření na sklopném stole.


Test na vertikalizačním stole (TTT) se používá pro diagnostiku příčin opakovaných ztrát vědomí, takzvaných synkop. Jeho cílem je nasimulovat stav, který u pacienta vyvolá mdloby, a následně díky pečlivému monitorování krevního tlaku, srdeční frekvence a EKG křivky odhalit, proč k opakovaným ztrátám vědomí u pacienta dochází. Na rozdíl od aktivního postoje při TTT pacient neužívá svalovou pumpu svalů dolních končetin, jednoho z mechanizmů žilního návratu. To vede k větší zátěži regulace prostřednictvím ANS než aktivní stoj. Specificita vyšetření je 90 % (s farmakologickou intervencí je menší).
Test na nakloněné rovině se nejčastěji provádí v nemocnici na kardiologii, není bolestivý, je minimálně rizikový a spojený pouze s mírně nepříjemnými pocity během testování. Pacient se položí na speciální polohovací stůl a zdravotnický personál zajistí pomocí popruhů jeho stabilitu. Následně ho položí do vodorovné polohy, ve které zůstane několik minut. Následuje polohování do polohy svislé a nakonec na několik desítek minut naklonění nejčastěji pod úhlem 60 stupňů tak, aby poloha simulovala stav, kdy pacient dlouho stojí. V pravidelných časových intervalech monitoruje lékař EKG, tepovou frekvenci i krevní tlak. Pokud dojde ke zhoršení zdravotního stavu je test okamžitě ukončen. Pacient po absolvování testu a po krátkém odpočinku odchází domů. Přibližně u 44% fibromyalgiků se při testu vyskytnou mdloby.
https://www.wikiskripta.eu/w/Test_na_naklon%C4%9Bn%C3%A9_ro…
https://www.slideshare.net/Bulo…/7-naklonn-rovina-bc-parezov

Lékaři se často zaměří pouze na posturální ortostatický syndrom tachykardie (POTS) - srdeční frekvence se zvyšuje a ignorují nebo nevědí o možnosti neurálně zprostředkované hypotenze (NMH) - krevní tlak (BP) se sníží. Mnoho pacientů s těmito konkrétními chronickými onemocněními však má oba stavy.
Stejně jako jediné měření krevního tlaku a pulsu v ordinaci nemusí jediný test TTT odhalit OI. Jedna studie ukázala, že POTS byl diagnostikován v jediném testu pouze u 46% pacientů, kteří ji měli.

Přibližně u 65% pacientů s FM test nakloněného stolu vyjde pozitivně a pacienti vykazují známky dysautonomie (porucha ANS- autonomního nervového systému). 

Nedávná zjištění, která naznačují, že neuropatie malých vláken (SFN) vede k poškození nebo vymizení autonomních nervů, je přítomna ve značné podskupině pacientů s FM, dále implikuje ANS v FM - a otevírá otázku autoimunity. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souv…/neuropaticka-bolest/
https://www.prohealth.com/…/taking-stand-fibromyalgia-ortho…

Alternativou je test aktivního stání, ten je možné provést v ordinaci vašeho lékaře, napodobuje skutečné životní podmínky a je často přesnější než TTT. Jediné potřebné vybavení je monitor krevního tlaku a hodinky pro monitorování tepové frekvence (monitor srdečního tepu to ještě usnadňuje).
Doba vyšetření trvá pouze asi 20 minut. Prvních 10 min. pacient leží a lékař nebo zdravotní sestra měří a zaznamenává BP a srdeční frekvenci (HR). Pacient se pak postaví a opře se o zeď. Je důležité, aby stál naprosto nehybně. Naše těla se automaticky snaží udržet BP a HR stabilní, aniž si toho všimneme, například pohybem končetin, abychom se pokusili udržet krevní tok. Zatímco pacient stojí minimálně 10 min. lékař nebo zdravotní sestra každé dvě minuty měří hodnoty BP a HR. Kromě toho také zaznamenávají jakékoli pozorování a pacientem hlášené příznaky, jako jsou chodidla zbarvující se do fialova, výrazná bledost, pocity horka. Test může být zastaven ihned pokud jsou splněna kritéria nebo pacient omdlí či mu je jinak špatně.

POTS je zvýšení HR nejméně o 30 tepů za minutu (bpm) u dospělých během 10 minut stání nebo zvýšení o 40 bpm u dětí OR HR, které překročí 120 bpm kdykoli během testu. NMH je definována jako pokles 25 mm Hg v systolickém BP (nejvyšší číslo) při stání; v NMH však může BP často trvat déle než 10 minut (i když příznaky se mohou objevit okamžitě), takže lékař může vyvodit závěry na základě symptomů, jak je BP trendy, nebo dokonce prodloužit test o něco déle, pokud pacient to toleruje. Pokud je NMH podezřelé a neobjeví se při tomto testu, lze vyzkoušet TTT. Nezapomeňte, že jediný test nemusí zachytit OI (výsledky jsou nejlepší ráno). https://www.prohealth.com/…/orthostatic-intolerance-part-1-…

https://www.healthrising.org/…/fibromyalgia-orthostatic-in…/
https://www.verywellhealth.com/orthostatic-intolerance-7159…
https://old.lf.upol.cz/…/I_Inte…/ORTOSTATICKA_INTOLERANCE.pdf