Diagnostika SIBO

04.05.2021 18:47

Opakovaně byla prokázána souvislost mezi fibromyalgií a narušenou rovnováhou mezi jednotlivými druhy střevních baktérií, především s bakteriálním přerůstáním v tenkém střevě (SIBO). Změny mikrobiomu ovlivňují zdraví mozku a vedou ke generalizované bolesti. Významné zlepšení symptomů fibromyalgie je pozorováno u pacientů, kteří dosáhli vyléčení SIBO. V případě, že se u vás vyskytují trávicí potíže obraťte se na svého gastroenterologa. Nejde jen o fibromyalgii SIBO může být způsobeno vážným zdravotním stavem a mít vážné komplikace. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../drazdivy-tracnik/sibo/


Klinika Mayo sestavila informace, které vám pomohou připravit se na schůzku s lékařem:
  • Zapište si své příznaky, včetně toho, kdy začaly a jak se časem měnily.

  • Přineste lékařské zprávy pokud jste podstoupili operaci břicha, žaludku nebo střev, máte jakékoli střevní onemocnění nebo jste podstoupili ozařování břicha či pánve.

  • Udělejte si seznam všech svých léků, vitamínů a doplňků.

  • Sepište si seznam svých onemocnění s nimiž jste byli diagnostikováni.

  • Poznamenejte si nedávné změny nebo stresové události ve vašem životě. Tyto faktory mohou souviset s trávicími projevy a příznaky.

  • Pokud je to možné, vezměte s sebou člena rodiny nebo přítele. Může být obtížné zapamatovat si všechny informace poskytnuté během schůzky. Někdo, kdo vás doprovází, si může vzpomenout na něco, co jste zapomněli.

  • Sepište si seznam otázek k maximálnímu využití času u lékaře.


Základní otázky, které byste měli lékaři klást:

Jaká je nejpravděpodobnější příčina mého stavu? Jaký přístup k léčbě doporučujete? Existují nějaké vedlejší účinky spojené s léky, které předepisujete? Mám i jiné zdravotní potíže. Jak je mohu léčit? Budu léčba dlouhodobá? Jak často budou kontroly? Mám brát nějaké doplňky výživy? Mám nějaké nedostatky vitamínů? Existují nějaké změny životního stylu nebo stravy, které mohu udělat, abych pomohl zmírnit nebo zvládnout mé příznaky?


Na co se vás lékař pravděpodobně zeptá:

Už jste někdy podstoupili operaci břicha? Jaké jsou vaše příznaky? Kdy jste si poprvé všimli těchto příznaků? Vaše příznaky přicházejí a odcházejí nebo zůstávají přibližně stejné? Je vaše bolest podobná křečím? Vyzařuje vaše bolest do jiných částí břicha nebo do zad? Máte úbytek váhy bez diety? Všimli jste si změny ve stolici? Zvracíte? Máte horečku? Měl někdo z vašich blízkých podobné příznaky nebo příznaky v poslední době? Jaká je vaše typická denní strava? Už vám někdy byla diagnostikována potravinová alergie nebo nesnášenlivost laktózy? Byli jste diagnostikováni s jinými zdravotními problémy? Jaké léky užíváte, včetně léků na předpis a volně prodejných léků, vitamínů, bylin a doplňků? Máte v rodinné anamnéze poruchy střev nebo rakovinu tlustého střeva? Už jste někdy podstoupili radiační terapii do břicha nebo pánve? Už jste někdy měli ledvinové kameny? Už jste někdy měli problémy se slinivkou břišní? Máte Crohnovu chorobu? 

https://www.mayoclinic.org/.../diagnosis.../drc-20370172


Diagnostika a diferenciální diagnostika SIBO je obtížná, pokud se na tuto možnost nepomyslí

Odlišit je třeba funkční trávicí poruchy bez bakteriálního přerůstání a chronické infekce gastrointestinálního traktu (např. lambliózu). Samostatnou problematiku tvoří dráždivý tračník. Esposito et al navrhli k diferenciální diagnostice dráždivého tračníku a SIBO využívat laktulózový dechový test. Parodi et al navrhli odlišovat osoby splňující diagnostická kritéria dráždivého tračníku (IBS-like symptoms) od funkční plynatosti (functional bloating). První skupina v případě průkazu SIBO profituje z antibiotické terapie, zatímco druhá skupina nikoliv.


Mimo dechových testů se k diagnostice SIBO používá vyšetření jejunálního aspirátu

Jedná se o invazivnější a přesnější vyšetření pomocí speciální sondy (aspirační katetr se systémem spirálních otvorů bránícím sekundární kontaminaci aspirátu) zavedené do jejuna (střední části tenkého střeva) nosem nebo při enteroskopii. Vzorek se poté kultivuje a vyhodnotí na přítomnost bakterií. Pro stanovení diagnózy SIBO se považuje za dostačující nález více než 10 na 5 mikroorganismů/ml aspirátu z proximálního jejuna (norma u zdravého dospělého jedince je ≤ 10 na 4 bakterií/ml). Mikrobiologické vyšetření aspirátu klade vysoké nároky na mikrobiologickou laboratoř (určení kvantitativní proporce anaerobiontů) a má řadu úskalí, především nízkou reprodukovatelnost a přítomnost nekultivovatelných bakterií. Distribuce bakteriálního přerůstání může být nerovnoměrná, takže ho jednorázové vyšetření nemusí zachytit. Může být také lokalizováno v místě, které je relativně obtížně dostupné pro aspiraci (např. slepá klička). Může se stát, že lékaři odeberou vzorek z dvanácterníku, první části tenkého střeva, na rozdíl od jejuna. Může dojít k falešně negativní reakci, protože bakteriální nadměrný růst je přítomen v jiné oblasti, než ve které byl odebrán vzorek (například dále v tenkém střevě). Mezi další důvody falešně negativního výsledku testu patří vzorek, který není dostatečně velký nebo že použitá kultura byla taková, ve které určité bakterie nerostou. Může dojít k falešně pozitivnímu výsledku, pokud byl vzorek znečištěn kvůli bakteriím v ústech, na použitých nástrojích nebo špatnou manipulací se vzorkem. Oproti dechovým testům se jedná o nákladnější, časově náročnější vyšetření. A i když je považováno za bezpečné, stále nese více rizik než dechová zkouška.
Před vyšetřením vám lékař zadá pokyny, které jsou velmi podobné jako před dechovým testem. Jejich dodržení hraje zásadní roli pro přesnou diagnostiku. V případě, že máte gastroparézu se navíc doporučuje po dobu tří dnů před testem dodržovat tekutou stravu.

fibromyalgik.webnode.cz/news/dechove-testy/
I když je vyšetření trochu nepříjemné, trvá jen pár minut a díky mírné sedaci a znecitlivění nosu či úst téměř nic neucítíte. Během vyšetření vám lékař může monitorovat dech, srdeční frekvenci a krevní tlak. Po odebrání vzorku tekutiny z tenkého střeva pomocí aspiračního katetru a odeznění sedace můžete jít hned domů.
 

SIBO má negativní vliv nejen na funkci, ale i na strukturu tenkého střeva, které mohou být odhaleny při RTG, CT nebo MRI 

U části pacientů dojde k sekundárním zánětlivým změnám nejen tenkého, ale i tlustého střeva jako reakce na vstřebané bakteriální antigeny. Pravidelně jsou nacházeny mikroskopické zánětlivé změny (především lamina propria) a vilózní atrofie (která musí být odlišena od celiakie). U části pacientů jsou změny patrné také makroskopicky. Hoog et al našli při kapslové endoskopii slizniční změny (mucosal breaks – eroze a/nebo ulcerace) u (89 %) nemocných s chronickými myopatickými nebo neuropatickými poruchami tenkostřevní motility. Zánětlivé změny mohou působit samostatnou symptomatologii. Úspěšná terapie kyselinou 5 aminosalicylovou a glukokortikoidy tuto teorii podporuje.


Podpůrná laboratorní data lze použít k ověření podezření SIBO v případech, kdy diagnostické modality byly neprůkazné

SIBO je klasicky spojován s nutričními nedostatky, přičemž hladiny vitaminu B12 jsou běžně ovlivňovány v důsledku inhibované absorpce a / nebo kompetitivní absorpce bakterií. I když existují určité bakterie produkující B12, většina střevních bakterií jsou konzumenti, což způsobuje nedostatek výživy. Hladiny folátů jsou v SIBO často zvýšeny, protože vitamin je vedlejším produktem bakteriálního metabolismu. Rovněž byly hlášeny nedostatky vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) v důsledku malabsorpce tuků, občas s klinicky významnými důsledky, od snížení hustoty kostí, osteoporózy a neuropatie.

Při důvodném podezření na SIBO a nemožnosti provést žádný diagnostický test je možno výjimečně zvážit empirický diagnostický test rifaximinem (na 7–10 dní). Rychlý ústup symptomů možnost SIBO podporuje, není však jeho důkazem.

Byla navržena řada diagnostických testů SIBO např. sérové nekonjugované žlučové kyseliny, kyselina p-aminobenzoová v moči (po podání colil-PABA) nebo močový indikan. U SIBO může docházet k endogenní syntéze etanolu, za kterou jsou pravděpodobně zodpovědné Candida albicans a Saccharomyces cerevisiae. Etanol je možno stanovit v krvi. Po úspěšné antibiotické léčbě SIBO etanol z krve vymizí.
K překonání nedostatků aktuálně dostupných testovacích modalit se nyní zkoumají nové diagnostické techniky. Při objevování nových bakteriálních druhů se osvědčily přístupy nezávislé na kultuře. Nedávno vyvinuté molekulární techniky umožňují identifikaci různých bakteriálních druhů na základě sekvencí jejich genů 16S ribozomální RNA (16S rRNA) přítomných ve všech mikrobech. Metagenomika může být použita k rekonstrukci bakteriálních genomů a studiu rozmanitosti a dysbiózy střevního mikrobiomu. Dokáže identifikovat mikrobiální dráhy, geny rezistence na antibiotika a určit interakce a koevoluci mezi mikrobií a hostitelem. Kombinace dalších mikrobiomových přístupů, včetně kultivačních metod, se studiem metagenomiky umožňuje přesnější a přesvědčivější zjištění. Nedávné studie úspěšně použily tuto kombinaci k identifikaci nových bakteriálních kmenů. Lidské střevo není obýváno pouze bakteriemi, ale také eukaryotem a viry, které za pomocí metagenomiky již byly studovány.

I když v posledních letech díky novým technologiím došlo k významnému pokroku ve znalostech o této složité diagnóze stále jsme na začátku, ale to se brzy může změnit. Doufejme, že s pomocí aplikace molekulárních technik ke studiu mikrobiomu tenkého střeva ve spojení s inovativními technikami odběru vzorků se podaří v blízké době definovat spektrum SIBO, dojde k odhalení patofyziologických mechanismů a nalezení optimální léčby. Díky vzkvétajícímu výzkumu si gastroenterologové i další klinici budou stále více uvědomovat výskyt SIBO v běžné populaci a poskytovat účinnější léčbu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7386065/
https://www.verywellhealth.com/how-to-get-tested-for-sibo...

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.