Diagnóza říká co nesmím – ergodiagnostika co mohu

01.08.2019 05:00

 

I lidé se zdravotními problémy chtějí pracovat, ale často netuší jaká pracovní pozice je pro ně vhodná, aby se nezhoršil jejich zdravotní stav. Přibližně každý desátý občan České republiky se potýká se zdravotním postižením, které mu v různé míře komplikuje vstup nebo dlouhodobé udržení se na pracovním trhu. Od roku 2004 je zákonem zakotveno právo těchto občanů požádat Úřad práce ČR o pomoc při překonání této bariéry prostřednictvím tzv. „pracovní rehabilitace“ https://fibromyalgik.webnode.cz/news/pracovni-rehabilitace/.

Jedná se o specifický nástroj aktivní politiky zaměstnanosti. Jedna z forem této pomoci nabízí možnost odborného posouzení funkčního pracovního potenciálu prostřednictvím tzv. „ergodiagnostického vyšetření“ (ergodiagnostika - předpracovní vyšetření). Toto vyšetření provádí specializované zdravotnické zařízení, které v součinnosti s ÚP ČR zhodnotí a následně vypracuje doporučení pro pracovní uplatnění.
Zjednodušeně řečeno – klient získá podrobnou informaci o tom, co s ohledem na svůj zdravotní stav dělat může, nikoliv pouze to, co nesmí.

Ergodiagnostika je diagnostika psychosensomotorických funkcí k možnosti zaměstnání.

Tato diagnostika se provádí individuálně interprofesionálním rehabilitačním týmem (lékař, fyzioterapeut, ergoterapeut, psycholog, logoped, zdravotní sestra, speciální pedagog event. protetik). Tým určuje obecné funkční schopnosti k práci a facilitující prostředky k práci. Při ukončení ergodiagnostiky se tvoří závěrečná zpráva na základě rehabilitační konference všech členů týmu. Závěrečná zpráva z ergodiagnostiky se poskytuje např. i úřadu práce, kde v návaznosti na její závěry se poskytuje pracovní rehabilitace. https://www.fnbrno.cz/diagnoza-rika-co-nesmim-ergodia…/t4464

Při vyšetření se zkoumá jemná a funkční motorika ruky, test svalové síly, test fyzického výkonu (ergometrie a spiroergometrie), manipulace s břemeny, vhodné polohy při práci, koncentrace, motivace, psychická a sociální stránka aj.

Může Vám být doporučena vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu úprava pracoviště či využití kompenzačních pomůcek.

Závěrečná zpráva - konsenzus obsahuje konkrétní výsledky jednotlivých úkolů, komplexní shrnutí a závěrečné doporučení pro výkon vhodného zaměstnání včetně doporučené délky pracovní doby. Je vhodné ji také doložit k žádosti o Invalidní důchod https://www.facebook.com/…/pb.76210261745…/869640036704554/….

O Ergodiagnostické vyšetření může požádat ÚP, lékař nebo pacient. Hradí ten, kdo žádá.
Pokud se rozhodnete žádat samy toto vyšetření stojí cca 14.000Kč.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/ergodiagnostika/

Rehabilitační centra, zaměřená na ergodiagnostické hodnocení a předpracovní rehabilitaci: https://www.praceprozp.cz/kontakty-…/rehabilitacni-pracoviste
https://ergoterapie.cz/seznam-zarizeni/.