Dieta – palivo v nádrži!

02.01.2014 13:10

Naše tělo se vyvinulo v harmonii s životním prostředím

Lidé se vyvíjeli v průběhu milionů let a jejich stravovací návýky se neustále měnili. Neandrtálci byli masožravci a jedli pouze maso, ryby a drůbež. Naši předci z období paleolitu do své stravy zahrnuli i kořenovou zeleninu, ovoce, ořechy a semínka. Před několika tisícovkami let, v období Peršanů, Egypťanů a Římanů, byli lidem v souvislosti s počínajícím zemědělstvím představeny mléčné výrobky a obiloviny. Pár tisíc let je z evolučního hlediska téměř zanedbatelný časový úsek. Spousta lidí se přirozeně nestačila adaptovat na to, aby si byli schopní poradit s obilovinami a mléčnými výrobky a dá se předpokládat, že tato jídla způsobují celou řadu zdravotních problémů u náchylných jedinců.


 

Novodobé studie o starověkých kmenech, které byly na tzv. „Stravě doby kamenné“ (paleolitické), prokázaly, že tito lidé nebyli sužování chorobami jako je např. cukrovka, obezita, srdeční onemocnění a rakovina. Pokud se jim podařilo překonat zničující dopady infekčních onemocnění, porody a válečná zranění, dožili se ve zdraví vysokého věku.

Nabývám stále silnějšího přesvědčení o tom, že ať již trpíme jakoukoliv nemocí nebo si jen chceme uchovat dobré zdraví, měli bychom přejít na stravu z období Doby kamenné, která je založena na zelenině, ořechách, semínkách, mase, rybách a vejcích. Nyní naše západní civilizace příjímá celých 70% z jejich kalorií v pšenici, mléčných výrobcích, cukru a bramborách a není žádným překvapením, že jsou tyto typy potravin příčinami moderních nemocí jako je rakovina, srdeční onemocnění, cukrovka, obezita degenerativní onemocnění.


 

Principy a praktiky stravy Doby kamenné

Existuje 5 aspektů moderní západní stravy, které obvykle stojí za symptomy od syndromu dráždivého tračníku až po únavu. Těmito aspekty jsou:

1)      Vysoký přísun uhlohydrátů-toto je jedna z nejzávažnějších příčin nemocí jako je vysoký tlak, obezita, syndrom X, srdeční onemocnění a rakovina.

2)      Potravinové alergie

3)      Toxiny ve stravě (lektiny přirozeně přítomné v potravinách; umělé přísady, barviva, ochucovadla,..), toxiny vznikající při přepalování olejů při vaření

4)      Kvašení jídla namísto jeho trávení

5)      Nedokonalé trávení jídla zapříčiněné nedostatečným množstvím žaludečních šťáv (hypochlorhydrie) a špatná produkce enzymů slinivky břišní (pankreatická funkce)


 

Strava Doby kamenné se dotýká prvních třech problémů najednou vzhledem k tomu, že se vetšinou objevují pohromadě u jednoho pacienta. Je to typ stravy, kterou dodržuji já sama a doporučuji její dlouhodobé dodržování všem svým pacientům a to z toho důvodu, že se jedná o evolučně správnou stravu a díky jejímu začlenění do našeho života se můžeme vyvarovat dlouhodobým zdravotním problémům a odložit degenerativní obtíže. Dokázala bych žít s vědomím, že dostanu Parkinsonovu chorobu až mi bude 120 let!


 

Je třeba mít na paměti následující:

Uhlohydráty (CHO) – mohou způsobovat únavu i u zdravých jedinců. V průběhu dne bychom měli konzumovat bílkoviny a tuky a nechat si uhlohydráty na večer pokud pozorujeme, že pozitivně přispívají k lepšímu spánku. Západní strava je nyni zcela vzhůru nohama, protože obvykle jíme cereálie nebo chléb k snídani, sendviče k obědu a maso k večeři – to přispívá k vašemu pocitu únavy ve dne a podepisuje se na špátném spánku v noci!

Potravinové alergie jsou běžnou příčinou mnoha symptomů – podrážděného žaludku, astmatu, náladovosti, bolesti hlavy, artritidy, podrážděných svalů a samozřejmě únavy. Nejběžnější neřádi jsou obiloviny, mléčné výrobky, kvasinky a toxiny obsažené ve stravě.

Chemikálie ve stravě zpomalují soustavu enzymů a metabolismus-to se týká umělých léčiv, potravinových přísad, zbytků pesticidů, hormonálních a antibiotických zbytků a dalších. Dá se předpokládat, že pobřežní ryby budou zatížené rtutí. Vyvarujte se přísadám, barvivům, dochucovadel aj. Rovněž se vyhněte plastovým obalům (především pokud je v nich jidlo ohříváno) na potravinách a snažte se vybírat organické potraviny jak jen je to možné.

Střevní dysbioza a špatné trávení potravy, kdy je potrava fermentována (kvašena) místo toho, aby byla trávena, rovněž může způsobit tyto symptomy


 

Tato strava se tedy sestává z potravin, které mají nízký glykemický index (GI) přes den a střední GI index večer, vyvarovává se běžným alergenům, plísnovým potravinám, potravinám s vysokým množstvím kvasících substrátů a je v ní obsaženo co nejméně chemikálií. Vlastně se jedná o dietu, kterou bychom měli dodržovat po celý náš život. Zastávám názor, že bychom měli následovat zásady doby kamenné, protože se z evolučního hlediska jedná o správnou dietu. Jakmile je dieta nastolena, není třeba ji dodržovat přísně, ale měla by i nadále tvořit základní kámen toho, co jíme a potraviny a pokrmy s nálepkou ´zakázané´ bychom si měli dopřávat jen občas.


 

Povolené potraviny ve stravě doby kamenné


 

Následující potraviny jsou povoleny v průbehu dne i večera

  • Jakékoliv maso: vyberte si z kuřete, hovězího, jehněčího, vepřového, krůtího, kachního, zvěřiny (srnec, bažant, husa aj.). Slanina, šunka, salámy, játra, ledviny a ostatní vniřnosti jsou také v pořadků.

  • Vejce jsou úžasným zdrojem lecitinu (jezte měkké žloutky)

  • Jakékoliv ryby-losos, makrela, treska (buďte opatrní s uzenými rybami, protože často obsahují barviva). Konzervované ryby ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji jsou také v pořadku (stejně tak konzervované krevety, slávky, srdcovky aj.)

  • Veškerá zelená zelenina.

  • Avokado, hlávkový salát, rajčata, salátové okurky, řapíkatý celer, papriky, cibule, řeřicha, bambusové výhonky a další

  • Francouzská zálivka-vytvořte si svou vlastní z olivového oleje, citronové šťávy, česneku a hořčice

  • Jakékoliv ovoce s nízkou hladinou cholesterolu: jablka, hrušky, pomeranč, grepfruit (bez cukru!). Maliny, ostružiny a ostatní bobulové plody jsou skvělé.

  • Semínka: slunečnicové, maková, sezamová

  • Ořechy: arašídy, lískové ořechy, kešu, pistácie, vlašské ořechy a jiné. Ořechovo-máslové pomazánky, tahini (pomazánka ze sezamových semínek)

  • Používejte za studena lisované oleje z ořechů a semínek (slunečnicový, olivový, sezamový, řepkový, konopný, lněný)

  • Sojové produkty

  • Oves a ovesné placky (nekonzumujte k snídani, protože si tím můžete přivodit touhu po uhlohydratu)

     
    English (auto-detected) » Hungarian)
     
  • Koření a bylinky: čili, římský kmín, zázvor, koriandr, pepř, česnek a další

  • Sůl (nejlépe SOLO – mořská sůl se snížením obsahem sodíku), olivy

Nápoje povolené v průběhu dne

  • Balená nebo filtrovaná voda

  • Bylinkové čaje: rooibos (druh čaje, který se pije o 11 hodině), šípkový čaj

Večer můžete jíst vše zmíněné výše + malé množství potravin s vyšším glykemickým indexem

  • Rýže a brambory

  • Kořenová zelenina

  • Některé obiloviny: proso, pohanka, merlík čilský

  • Některé ovoce s vysokým obsahem uhlohydrátů: banány, hroznové víno, meloun

  • Sušené ovoce: rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle

  • Luštěniny: čočka, fazole, cizrna a další

  • Směs ořechů, sušeného ovoce a semínek

  • Zředěný ovocný džus: grepový, ananasový, jablečný, rajčatový

Většina potravin, které jsou v obalech a konzervách v sobě mají ukryté přísady, takže se jim snažte vyhýbat. Buďtě opatrní s párky, které obsahují suchary. VŠECHNY OSTATNÍ POTRAVINY JSOU ZAKÁZANÉ!!! –žádná kohoutková voda, čaj, káva, čokoláda, alkohol, pšenice (chléb, sušenky, dorty, těstoviny, koláče), žito, kukuřice, mléčné výrobky (mléko, máslo, sýry, jogurty, sušené mléko), ocet a cukr. Snažte se vyhnout umělým léčivům, z nichž celá řada obsahuje kukuřici, laktózu a barviva atd.


 

Přitížilo se Vám na této dietě

To se dá zpravidla očekávat. Zde jsou některá zdůvodnění:

  • Hypoglykemie-jedná se o nejběžnější příčinu zhoršení vašeho stavu a může trvat až několik týdnů než se vše ustálí. Některé z výživových zásahů velice pomáhají.

  • Kofeinové abstinenční příznaky – opět se jedná o běžný problém. Obvykle je doprovázen bolestí hlavy, která odezní během čtyř dní.

  • Abstinenční příznaky související s vyčlenením potravin, na které máte alergii-mohou se projevovat několika různými symptomy. Někteří lidé si stěžují na příznaky podobající se chřipce. Tyto příznaky obvykle trvají čtyři dny, ale symptomy jako ekzém, artritida, podrážděné svaly a únava přetrvávají delší dobu než odezní. Pacientovi trpícímu prostatismem trvalo zbavení se symptomů čtyři měsíce!

Návrh jídelníčku


 

Snídaně

Slanina, vejce, rajčata

Uzená ryba (makrela s citrónem)

Ořechy a semínka se sojovým jogurtem (přečtěte si o probiotikách-měli bychom je všichni neustále užívat a zdvojnásobit jejich dávku po braní antibiotika gastroenteritidě)


 

Oběd

Studené maso, ryba (konzervované ryby v olivovém oleji jsou v pořádku), krevety, salámy, uzené ryby, párky bez sucharů (se 100% obsahem masa), avokado

Saláty (hlávkový salát, salátová okurka, rajče, řapíkatý celer, papriky), francouzská zálivka

Zelená zelenina s ořechovými/semínkovými oleji

Domácí polévky (s užitím masových vývarů, ne kostek, pouze s povolenou zeleninou)

Ořechy a semínka se sojovým jogurtem

Ovesné placky


 

Večeře

Maso, ryby, vejce, brambory,rýže, jakákoliv zelenina

Ovoce, sojový jogurt

Muesli z rýžových nebo prosových vloček, ořechy, semínka, sušené ovoce, čerstvé ovoce (v některých obchodech můžete sehnat bezlepkové muesli s výše zmíněnými ingrediencemi). K zalití muesli používejte sojové mléko nebo džus. Rýžová kolečka se sojovým margarínem, ořechovým máslem. Ovesné placičky.

Pohankové vločky.

Vždy mějte na paměti: snídejte jako císař, obědvejte jako král a večeřte jako žebrák!

Učiňte vše proto, aby strava doby kamenné tvořila základ toho co jíte a až se vše ustálí a s dietou se blíže seznámíte, můžete uvolnit pravidla.

 

Co podniknout, když se váš stav v průběhu diety nezlepší

Nevzdávejte to! Jedná se o správný způsob stravování z evolučního hlediska a značně snižuje rizika srdečních onemocnění, rakoviny a degenerativních onemocnění! Tři nejčastější příčiny kvůli kterým se váš stav nezlepšuje:

  • Mnohačetné potravinové alergie (v dietě, kterou dodržujete je stále něco, na co vaše tělo přehnaně reaguje). V tomto případě vyzkoušejte tzv. rotační dietu nebo začněte s desenzibilizací (snížení citlivosti)-kvasinková infekce

  • Z důvodu střevní disbiózy (ve vniřnostech se nachazí nesprávné organismy). Zvažte provedení testu na kvašení (=fermentace v žaludku) nebo komplexní analýzu stolice za účelem nalezení parazitů, přebytku bakterií nebo kvasinek

  • Špatné trávení potravin (hypochlorhydrie, funkce slinivky břišní)

  • Kvůli tomu, že byla spuštěna detoxifikační reakce.

 

Doporučená četba

  • The Complete Guide to Food Allergy and Intolerance, Brostoff and Gramlin, 9.99£

  • Not All In The Mind-Richard Mackarness

  • The Food Intolerance Diet Book, Wokman Hunter and Alun Jones

  • Dr Atkins Diet Revolution – Dr Robert C Atkins

  • The Detox Diet – Dr Paula Baillie-Hamilton z www.penguin.com

V případě, že se rovněž snažíte zhubnout

Obecně nerada vidím, když se moji pacienti snaží o úbytek na váze, protože snížení množství denního příjmu kalorií s sebou nese pocit únavy, chladu a deprese! Pokud jste na sebe příliš přísní co se týká uhlohydrátů, tělo přepne do stavu ketózy. Proces spalování tuků v těle má dvě fáze-v první fázi se odehrává přeměna tuků na ketony. Ve druhé fázi přecházejí ketony na oxid uhličitý a vodu. V průběhu obou těchto fází je uvolňována energie, se kterou tělo může disponovat. Při druhé fázi jsou však potřeba uhlohydráty – pokud nejsou žádné k dispozici, ketony jsou vzloučeny dechem a v moči – prakticky vyčůráte kalorie. Abyste dietu správně zavedli, je třeba si přečíst knihu Dr Atkins Diet Revolution, ve které se blíže seznámíte s potravinami, které vaše tělo potřebuje. Mimo jiné vám mohu poskytnout tzv.ketostix, kterou se změříte hladinu ketonů v moči a napoví vám, jestli dodržujete dietu správně. Atkins povoluje mléčné výrobky, ale já doporučuji se jim vyhnout. Rovněž doporučuje užívání umělých sladidel, kterých byste se rovněž měli vyvarovat. Ja doporučuji používat cukr s názvem Stevia, což je extrakt z jihoamerické rostliny.


 

Rotační diety

Rotační dieta se odvíjí od faktu, že reagujeme na jídlo, které je v našich vnitřnostech po dobu zhruba třech dnů. První den jíme jidlo, které máme povolené a následující 3 dny jíme ostatní skupiny potravin před tím než opět zopakujeme celý cyklus. Na webových stránkách můžete najít příklad čtyřdenní rotační diety (existují však i sedmidenní rotační diety! Pokud je právě středa, je čas na pastiňák!!!), nebo zavolejte do kanceláře pro tištěnou verzi. Samozřejmě se vyhněte všem potravinám, na které jste alergičtí.


 

Velmi striktní diety-např. jehněčí, hrušková a rýžová

V minulosti jsem svým pacientům předepisovala velice omezující diety, abychom vyřešili jejich potravinové alergie, s čímž jsem již skončila ze dvou důvodů. Jedním z nich bylo to, že někteří pacienti nevybočili z jedné z těchto striktních diet a nebyli schopni je rozšířit o další potraviny. Nyní praktikuji občasné striktní diety na krátké období (několik týdnů). Za druhé nyní používám techniku s názvem EPD=enzyme potentiated desensitisation, která vymezí alergie bez toho, že bychom věděli, na co jsme ve skutečnosti alergičtí. Funguje to tak, že vakcína obsahuje různé potravinové antigeny. Já osoně používám EPD, když jsem přesvědčená, že je pacient na něco alergický, ale nereaguje na eliminační a rotační diety.

Supermarkety v současné době nabízejí potraviny bez obsahu mléka, obilovin a kvasinek a je o dost širší výběr než kdy dříve.


 

Problém závislosti

V poslední době o dost častěji zabředám do diskuzí o závislostech než o alergiích a je bez pochyb, že hlavní příčinou únavy jsou uhlohydráty. To má za následek hypoglykemii a je možné, že se ztotožníte s následujícím popisem.


 

Odhaduji, že přes 90% všech těch, kteří za mnou přicházejí na konzultaci trpí závislostí. Nejčastěji si lidé nejprve vytvářejí závislost na cukru a posléze se jejich závislost rozšiřuje na uhlohydráty, čokoládu, kofein, nikotin, alkohol a někteří propadnou i těžkým drogám. Pokud příjem uhlohydrátů překročí 4%, aktivuje se uhlohydrátový gen, který je přítomen v našem těle. Tento mechanismus stojí za naší neustálou touhou po uhlohydrátech kdykoliv se ocitneme v jejich blízkosti. K pochopení toho, proč se tak děje nám pomůže nahlédnutí do hluboké minulosti v souvislosti s vývojem člověka. Potrava bohatá na proteiny jako je maso, ryby, měkýši a korýši byly k dispozici po celý rok. Jednou za čas se však naskytla příležitost obohatit jídelníček v období, kdy například zrály banány. Jedinou možností, jak je uskladnit bylo uložit je v podobě tukových zásob. Pokaždé, když se tedy našim předkům naskytla možnost dopřát si uhlohydráty, byl při jejich konzumaci aktivován uhlohydrátový hormon, aby se tím zvýšila jejich touha po nich, najedli se k prasknutí, nabrali na váze a byly připraveni čelit obdobím bez přísunu uhlohydrátů. Dnes však již toto dávno neplatí-uhlohydráty jsou volně dostupné po celý rok, naše závislost na nich v průběhu roku nepolevuje a kvůli tomu neustále přibíráme na váze. Tento příbytek se podepíše na našich hladinách energie. Pokud si přejete snížit svou váhu, je potřeba přejít na stravu s nízkým obsahem uhlohydrátů jako je například Atkinsonova dieta, díky které zaznamenáte okamžité zlepšení ve vaší psychické i fyzické energii.


 

Za naší závislostí hledejme konzumaci návykových potravin, které přímo působí na mozkové neurotransmitery, což způsobuje uvolňování hormonů jako je serotonin, adrenalin, noradrenalin, endogenní opiáty a další, které mají vliv na poskytování energie (fyzické i psychické) stejně tak jako uklidňující účinky (každý z nás dobře zná pokrmy, které jsou jednoduché na přípravu a dobijí nás energií-pokrmy ´za odměnu´). Krátkodobě jsou tyto pokrmy vhodné, ale zanedlouho po jejich konzumaci, kdy se sníží hladiny těchto ´hormonů štěstí´, se dostaví abstinenční příznaky. Tyto symptomy není těžké rozpoznat, začneme mít neodvratnou chuť na další přísun uhlohydrátů a točíme se v začarovaném kruhu. Někdy pozměňujeme své zásvislosti.


 

Dlouhodobé chronické závislosti vedou k chronické únavě!