Dopamin

02.10.2019 06:55

Dopamin je chemická látka v mozku, která ovlivňuje vaše emoce, pohyby a vaše pocity radosti i bolesti.

Činnost mozku výrazně ovlivňují neurotransmitery, látky tvořící se v nervové soustavě. Přenášejí nervové vzruchy mezi řídícími buňkami CNS a řízenými buňkami svalů, žláz a tkání. Žádný neurotransmiter nepůsobí sám. Všichni pracují společně ve vašem mozku a těle a vytvářejí komplexní síť aktivit, kterou vědci teprve začínají chápat. Nerovnováha neurotransmiterů je považována za hlavní příčinu mnoha příznaků fibromyalgického syndromu. Pacienti s FM mají nízké hladiny serotoninu, melatoninu, dopaminu, noradrenalinu. A naopak vysoké hladiny glutamátu vedou k nízké hladině GABA. Neurotransmitery doslova ovládají každý systém v těle buď přímo nebo nepřímo. Mohou za zvýšené vnímání bolesti, únavu, poruchy spánku, depresi a úzkost. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dysbalance-neurotransmit…/

K nejdůležitějším neurotransmiterům patří dopamin, který je zdrojem mozkové energie. Jedná se o chemickou látku uvolňovanou nervovými buňkami (neurony), která má v mozku řadu důležitých funkcí. Dopaminový systém hraje ústřední roli v několika významných zdravotních stavech, včetně Parkinsonovy choroby, poruchy pozornosti s hyperaktivitou, Tourettova syndromu, schizofrenie, bipolární poruchy a závislosti. https://en.wikipedia.org/wiki/Dopamine

 

Jelikož je u FM dokumentován familiární výskyt, zaměřilo se výzkumné úsilí posledního desetiletí na genetickou predispozici k rozvoji FM a byla odhalena řada asociací se specifickými genovými polymorfismy pro serotoninergní, dopaminergní a katecholaminergní systémy, jež hrají roli při regulaci bolesti. V CNS byla u FM zjištěna řada biochemických a metabolických změn, které mají souvislost se systémy zapojenými do regulace a zpracování bolesti. Jsou prokázány genové abnormality na bázi polymorfismů, týkající se serotoninergního, dopaminergního a katecholaminergního systému. 

https://www.fibromyalgia2019.com/is-it-all-in-your-genes---…

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgie-soucasna-ko…/

 

Dopamin hraje roli při zpracování bolesti ve více úrovních centrálního nervového systému. Abnormality v dopaminergní neurotransmisi přispívají k bolestivým symptomům nejen u FM, ale i u syndromu pálivých úst, syndromu neklidných nohou, Parkinsonově nemoci, syndromu chronické regionální bolesti a bolestivé diabetické neuropatii.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4842344/ https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejic…/neklidne-nohy/

U FM dochází k přerušení dopaminergní neurotransmise. Dopamin a noradrenalin regulují vaši náladu a chování. Noradrenalin je produkován z dopaminu, hraje ústřední roli v řízení bdělosti, odpočinku, pozornosti a paměti. Rovněž hraje klíčovou roli při reakci ,,bojuj nebo uteč", reakce na intenzivní stres. https://www.tandfonline.com/d…/abs/10.1586/14737175.8.5.781…

Periferní systémy ve kterých také hraje dopamin důležitou roli, zahrnují imunitní systém, ledviny a pankreas. Dopamin pomáhá mozku vytvářet dostatek energie pro fungování těla. Stimuluje srdce, reguluje tok informací přes náš mozek, ovládá pohyb a umožňuje lidem prožívat pocity vášně a potěšení.

 

Nedostatek dopaminu může vyústit v následující problémy: 

deprese, netečnost, nízká fyzická nebo psychická energie, problémy se soustředěním, nízké libido, zvýšená chuť na sladké, zvýšená potřeba kofeinu, neschopnost zvládat stres, nespavost  https://fibromyalgik.webnode.cz/…/proc-fibromyalgici-maji-…/
Nízká hladina dopaminu lidem s fibromyalgickým syndromem mimo to způsobuje bolesti svalů, třes, svědění kůže, poruchu jemné motoriky, poškození kognitivních funkcí - fibromlha, poruchy rovnováhy a koordinace, změny chůze (často s malými kroky).

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/s…/porucha-jemne-motoriky/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvis…/kognitivni-funkce/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemocn…/kuze/

 

U FM je klíčové ozdravení mikrobiomu:
Lidské střevo nejen, že přijímá signály z centrálního nervového systému (CNS), ale funguje i zpětná vazba, kdy střevo vysílá signály do mozku. Střevní mikrobiota prostřednictvím jejich metabolitů reguluje periferní i centrální nervový systém, ovlivňuje vývoj mozku i jeho funkce. Na vzájemné komunikaci se podílejí různé signální molekuly, jako je např. kyselina gama-aminomáselná (GABA), dopamin, noradrenalin, acetylcholin (Ach) či mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFAs), aktivace imunitního systému pomocí prozánětlivých cytokinů i metabolismus tryptofanu, který je prekurzorem serotoninu, tzv. hormonu štěstí a pohody.
Narušení rovnováhy střevní mikroflóry (mikrobiomu) vede ke vzniku různých onemocnění, včetně neuropsychiatrických (deprese, úzkost, autismus, schizofrenie).

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-nejen-uzkosti-pomo…/

 

Dysbalance neurotransmiterů lze ovlivnit především pohybem, eliminací stresu a potravinovými doplňky.

Pohyb je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro svůj mozek. Může zvýšit hladinu dopaminu, serotoninu a norepinefrinu. Tukové buňky vytvářejí chemikálie, které zvyšují zánět, ten je velmi úzce spojen s vnímáním bolesti u FM. Změny ke kterým dochází v chemii mozku poté co začneme přibývat na váze ztrácejí naši schopnost pohybovat se v důsledku snížení dopaminových receptorů souvisejících s pohybem. Nedostatek pohybu nejen podporuje progresi obezity, ale také zhoršuje zánět kloubů, našeho trávicího traktu a cév. Nadváha bolesti jen zhoršuje a naše svaly musí vynaložit větší úsilí i při drobných úkonech https://fibromyalgik.webnode.cz/news/nadvaha-a-fm/ . 

Krátké procházky nebo provádění jemných cvičení, jako je jóga, tai chi nebo qigong jsou fibromyalgikům velmi doporučovány.

 

Chronický stres je primárním přispěvatelem k nerovnováze neurotransmiterů. 

Pomocí relaxace, meditace a psychoterapie lze zmírnit stres a úzkost. Dostatečný spánek je důležitý, protože nedostatek spánku způsobuje, že neurony ztrácejí citlivost vůči neurotransmiterům. https://www.fibrodaze.com/neurotransmitters-fibromyalgia/

Dopamin konzumovaný v potravě však nemůže působit na mozek, protože nemůže překročit hematoencefalickou bariéru. Ovšem správně zvolený jídelníček může přispět ke snížení zánětu, zlepšení celkového zdravotního stavu a také jako prevence. Potraviny bohaté na tyrosin a fenylalanin podporují vyšší hladinu dopaminu. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/

Doporučované potravinové doplňky:

https://www.healthline.com/nutrition/dopamine-supplements

 

Léky:

Neuroleptické (antipsychotické) léky obvykle snižují hladinu dopaminu. Jestliže užíváte některý z nich, poraďte se se svým lékařem zda by nemohly být zaměněny za jiné.
Běžné léky v této třídě zahrnují:
Clozaril (klozapin)
Haldol (haloperidol)
Risperdal (risperidon)
Seroquel (quetiapin)
Zyprexa (olanzapin)
Více zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Antipsychotika

Léčba nízkých hladin dopaminu může zahrnovat léčbu stimulanty centrálního nervového systému, které obsahují methylfenidát, jako je Ritalin, Concerta nebo Methadate.

https://www.sukl.cz/modules/medication/search.php…

Pokud je dopamin uměle vpraven do organismu, tak působí na vegetativní nervovou soustavu – například povede ke zrychlení tepu nebo zvýšení krevního tlaku. Nicméně dopamin se nemůže vstřebat přímo z krve do mozku, a proto dopamin podaný jako lék neovlivní centrální nervovou soustavu. Ke zvýšení hladiny dopaminu např. v mozku pacientů trpících Parkinsonovou chorobou je možné přispět nepřímo, například podáním prekurzoru dopaminu, například fenylalaninu.

https://www.verywellhealth.com/dopamine-in-fibromyalgia-chr…
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dopamin/
https://www.rehabilitace.info/…/dopamin-v-mozku-na-co-je-a…/
https://www.primulus.cz/8-zpusobu-jak-prirozene-zvysit-hlad…