Doplňky stravy v boji proti chronické bolesti

02.10.2023 16:16

Fibromyalgie (FM) je charakterizována primární chronickou rozšířenou bolestí, výraznou únavou, poruchami spánku a mnoha dalšími příznaky včetně kognitivních poruch, poruch nálady a funkčních příznaků, jako jsou bolesti hlavy, gastrointestinální a genitourinární poruchy. Zvláště časté jsou regionální idiopatické bolestivé syndromy. Autonomní poruchy mohou doprovázet a projevovat se ve všech tělesných oblastech, včetně úst (xerostomie) a očí (xeroftalmie, rozmazané vidění a světloplachost); může se vyskytnout ortostatická hypotenze a Raynaudův fenomén. Poruchy nálady se mohou projevovat jako celkové negativní rozpoložení nebo jako plnohodnotná psychiatrická porucha (především úzkost, deprese a posttraumatická stresová porucha) a kognitivní poruchy, jako jsou poruchy paměti, nepozornost, potíže s učením, pomalé tempo při zpracování informací a problémy s exekutivními funkcemi, jsou poměrně časté a mohou zhoršovat vnímání nemoci, celkové duševní zdraví a zachování běžných každodenních sociálních a pracovních aktivit. Bolest nejenže snižuje celkovou kvalitu života, ale má také významný dopad na základní funkce, jako je spánek a poznávání, které zhoršují závažnost bolesti, a vede tak k začarovanému kruhu příznaků a problémů s duševním zdravím.

I když dle mezinárodních směrnic má být léčba fibromyalgie založena na multimodálních rehabilitačních programech, psychologické a farmakologické léčbě žádný z léků u kterých by se očekával přínos neposkytuje významné zlepšení bolesti, přidružených příznaků a kvality života (QoL). V pokynech NICE pro léčbu chronické primární bolesti (fibromyalgie) je doporučeno kvůli nedostatečné účinnosti a nežádoucím účinkům pacientům nepodávat tyto léky: antiepileptika včetně gabapentinoidů, antipsychotik, benzodiazepinů, kortikosteroidy, ketamin, anestetika, nesteroidní protizánětlivé léky, opioidy, paracetamol. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../lecba-fibromyalgie-nice/

Existuje silná potřeba nalezení nových účinných a bezpečnějších látek, zejména pro dlouhodobou léčbu

Nedávné důkazy zdůraznily roli mikroglie a žírných buněk při vzniku a udržování bolesti u FM. Kromě toho je za součást patofyziologického obrazu u pacientů s FM považován také oxidační stres s nerovnováhou mezi systémovými hladinami oxidantů a antioxidační schopností. A navíc u některých fibromyalgiků se vyskytují souběžné psychické poruchy, jako je depresivní nálada, úzkost, bipolární porucha, zneužívání drog a další.

Kromě farmakologické léčby je stále větší zájem o využití molekul s lepší snášenlivostí a bezpečnostním profilem. Jednou z těchto molekul je palmitoylethanolamid (PEA), amid mastných kyselin patřící do skupiny N-acyletha-nolaminů, který je považován za endogenní regulátor reaktivity tkání. Přirozeně se vytváří v těle a ve velké míře se nachází v několika zdrojích potravin. Jeho obsah se pohybuje od 950 000 ng-g-1 v sójovém lecitinu po 0,25 ng-g-1 v hovězím mléce. https://www.mdpi.com/1424-8247/14/4/336 U FM byl hojně studován pro své analgetické a protizánětlivé vlastnosti. Úspěšně potlačuje nadměrnou aktivaci astrocytů a gliových buněk, a kontroluje neuropatickou bolest způsobenou lézemi periferního a centrálního nervového systému. https://www.clinexprheumatol.org/abstract.asp?a=19342

V Centru pro léčbu bolesti Univerzitní nemocnice ve Veroně 407 pacientům s diagnózou fibromyalgie byly v letech 2013-2016 předepsány perorálně ultramikronizované tablety palmitoylethanolamidu (Normast® Epitech Group SpA, Saccolongo, Itálie) jako doplňková léčba běžné farmakologické léčby. Po 15 měsících užívání um-PEA u 359 z nich byla pozorována středně dlouhotrvající a statisticky významná úleva od bolesti s významným zlepšením kvality života. Pouze 36 pacientů hlásilo nežádoucí účinky převážně gastrointestinálního typu (průjem, dyspepsie, nadýmání, zácpa, zvracení). 58% pacientů ukončilo léčbu z důvodu neúčinnosti. I tak výsledky léčby ultramikronizovaným palmitoylethanolamidem (um-PEA) představují důležitý krok pro vývoj nové a dobře tolerované léčby fibromyalgie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30827269/

Při léčbě nociplastické bolesti, která se vyskytuje u fibromyalgie PEA dobře integruje s Acetyl-L-karnitinem (ALC), který má široké spektrum léčebných účinků, především nervového systému. Ochraňuje jej, podporuje růst nervové tkáně, moduluje produkci a aktivitu neurotransmiterů, reguluje funkci neuronů, chrání před volnými radikály, zvyšuje antioxidační kapacitu, nahrazuje buňky a obnovuje a stabilizuje mitochondriální aktivitu, a to vše při správném dávkování s minimálními vedlejšími účinky. Analgetický účinek ALC přetrvává ještě několik dní nebo týdnů po ukončení léčby. V některých zemích je povolen pouze jako doplněk stravy, zatímco jiné země schválily jeho použití jako léčiva (především k léčbě periferních neuropatií). ALC může pomoci zvrátit mechanismy, které udržují neuropatickou a nociplastickou bolest. Díky jeho komplexnímu mechanismu účinku působí okamžitě (rychleji než běžná antidepresiva) a i po ukončení léčby. V současné době je považován za slibný v léčbě neurodegenerativních onemocnění, toxických encefalopatií a neuropatických forem bolesti a poruch nálady.

S ohledem na všechny tyto skutečnosti může být podávání ALC pro pacienty s fibromyalgií přínosné v různých oblastech:

1) Nervové senzibilizace se mohou zlepšit díky epigenetickým mechanismům ALC, které vedou ke zvýšení hustoty mGlu2R na nervových zakončeních, což zajišťuje dlouhodobý účinek;
2) ALC může chránit pacienty s FM před oxidativním stresem a produkcí zánětlivých markerů;
3) pacienti s FM, zejména ti s výraznými depresivními příznaky a změnami nálady, mohou mít prospěch z neuroprotektivních a antidepresivních účinků ALC;
4) Kognitivní dysfunkce u osob s FM mohou být zlepšeny podáváním doplňků ALC;
5) ALC může zlepšit příznaky a hustotu nervových vláken u pacientů s FM s neuropatií malých vláken.
6) Nedávné kontrolované klinické studie navíc prokázaly, že ALC zlepšuje únavu u pacientů s různými zdravotními poruchami.
https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S1043661821004588

Otázkou je jaké dávkování. Tak např. ve dvojitě zaslepené studii pacientům s fibromyalgií ze sedmi italských revmatologických ambulancí podávali mezi lety 2002 - 2004 po dobu 2 týdnů Acetyl-L-karnitin (2 kapsle 500 mg + 1 injekci 500 mg) denně. Následujících 8 týdnů 3 kapsle 500 mg/denně. Léčba byla dobře snášena a došlo ke zlepšení bolesti i celkového a duševního zdraví.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17543140/

PEA + ALC lze kombinovat s léky

Léčba fibromyalgie je náročná, pregabalin údajně zlepšuje bolest, problémy se spánkem a únavu u pacientů s FM. Duloxetin byl schválen pro řadu indikací včetně léčby neuropatické bolesti, generalizované úzkostné poruchy, osteoartrózy a stresové inkontinence. Tyto léky však ulevují od bolesti jen málo, a je některým lidem s fibromyalgií. Když se však zkombinují s 600 mg PEA a 500 mg ALC lidé hlásí méně bolesti. Mezi omezení této studie patří absence mužských účastníků a užívání této kombinace pouze po dobu 12 týdnů.
https://www.clinexprheumatol.org/abstract.asp?a=19342

Při porovnání zda je pro fibromyalgiky přínosnější duloxetin 60 mg/den nebo ALC 1500 mg/den p.o. (rozděleného do tří dávek po 500 mg) bylo zjištěno, že oba léky vedou k celkovému klinickému zlepšení bolesti a depresivních příznaků, ale ani jeden z nich významně nesnížil úzkosti. Oba léky měly pozitivní vliv na fyzickou složku kvality života, ale pouze duloxetin zlepšil psychickou složku.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25786048/

Dle zkušeností lékařů E. Polati, A. Martini, M. Nizzero a V. Schweigera z Univerzity Verona v Itálii vykazují PEA a LAC mírné, ale významné zlepšení bolesti a kvality života u pacientů s fibromyalgií.
https://www.clinexprheumatol.org/abstract.asp?a=19808

Na trhu je široký výběr doplňků s acetyl-L-carnitinem (ALC), ovšem s palmitoylethanolamidem (PEA) je to trochu obtížnější. Na této webové stránce najdete nějaké tipy:
https://www.healthrising.org/.../palmitoylethanolamide.../

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.