Důkaz pro zánět a aktivaci buněčné imunity u ME / CFS

01.03.2012 10:32

Výsledky ukazují, že ME / CFS se vyznačuje nízkým stupněm zánětu a aktivaci CMI.  Výsledky naznačují, že typické příznaky ME / CFS, jako jsou únava, vegetativní příznaky jako u chřipky, nevolnost, může být způsobeno zánětlivými mediátory, např. IL-1 a TNF.

Je prokázáno, že zánětlivé cesty a buněčná imunita CMI hrají důležitou roli v patofyziologii myalgické encefalomyelitidy / chronického únavového syndromu.  Aktivace zánětlivých a CMI cest, včetně zvýšené hladiny cytokinů vede k únavě a somatickým symptomům. Vzhledem k širokému spektru zánětlivého stavu u ME / CFS bylo cílem této studie bylo zjistit, zda protizánětlivé a CMI biomarkery se zvyšují u jedinců s ME / CFS.

V této studii jsme se proto naměřené plazmatické interleukin-(IL) 1, tumor nekrotizující faktor (TNF)α a PMN-elastasa a séra neopterin a lysozym u 107 pacientů s ME / CFS, 37 pacientů s chronickou únavou (CF), a 20 běžných kontrol. Závažnost ME / CFS byla měřena s fibromyalgií a chronickým únavovým syndromem (FF) ratingovou stupnicí.

Sérum IL-1, TNF, neopterin a lysozym jsou významně vyšší u pacientů s ME / CFS než u kontrol a CF pacientů. Plasma-PMN elastasa je výrazně vyšší u pacientů s ME / CFS než u kontrol a CF pacienty a vyšší ve druhém než v kontrolní skupině. Zvýšená IL-1 a TNF významně koreluje s únavou, smutkem, vegetativních příznacích, a chřipce, jako nevolnost, neopterin souvisí s únavou, autonomní příznaky a onemocnění podobné chřipce, jako pocity malátnosti a zvýšené PMN-elastasa souvisí s potížemi s koncentrací není-li paměť a subjektivní zkušenosti infekce.
 Výsledky naznačují, že typické příznaky ME / CFS, jako jsou únava, vegetativní příznaky a chřipce, jako je nevolnost, může být způsobeno tím, zánětlivých mediátorů, např. IL-1 a TNFα.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21975140