EUROKLÍČ

02.07.2020 19:59

Mnoho zdravotních potíží pacienty izoluje v domácím prostředí. Mají obavu se vzdálit z dosahu toalety nebo kvůli bariérám se nedostanou, tam kam potřebují. Národní rada zdravotně postižených (NRZP) od roku 2007 realizuje v ČR mezinárodní projekt EUROKLÍČ, který už více než dvacet let efektivně pomáhá ve vyspělých evropských zemích i USA. https://cs.wikipedia.org/wiki/Euroklíč

Tento speciální univerzální klíč je určen k veřejným WC, a nejen to. Pomáhá ovládat i některé plošiny a výtahy. Výhodou Euroklíče je, že si s ním lidé se zdravotním postižením můžou tato zařízení odemknout sami a nemusejí žádat o klíč obsluhu.
Bezbariérové toalety jsou obvykle umístěny na úřadech, zdravotnických, sportovních či kulturních zařízeních, obchodních domech, letištích, nádražích, stanicích metra, benzínových pumpách, ve školách, ubytovacích zařízeních a na mnoha dalších místech. Kvůli udržování čistoty, která je pro osoby jež je používají prioritou bývají zpravidla zamčené a osoba, která má k dispozici klíč je obvykle v nedohlednu. Proto je tu možnost mít klíč vlastní.

Euroklíč může získat:
~ Každý člověk se zdravotním postižením, držitel průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetik, stomik, onkologicky nemocný, osoba s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou, močovými dysfunkcemi), který má bydliště v ČR. U těch, kteří nejsou držiteli uvedených průkazů, se do „Evidenční karty Euroklíče“ uvede krátké čestné prohlášení o typu postižení. Distribuční místa Euroklíče v jednotlivých krajích.

~ Rodiče malých dětí do tří let se k Euroklíčům také mohou dostat, a to prostřednictvím Sítě mateřských center v jednotlivých krajích, kde jim mohou být Euroklíče zapůjčeny i na delší období. www.sitprorodinu.cz

~ Také se myslelo na seniory a osoby dočasně a krátkodobě zdravotně indisponované. Ti všichni mohou Euroklíč obdržet a vypůjčit si jej ve veřejně přístupných budovách, tj. u obsluhy, na recepci, vrátnici atp.

Podklady pro vydání Euroklíče:
Občanský průkaz či jiný doklad totožnosti. Průkaz TP, ZTP, ZTP/P nebo čestné prohlášení o typu postižení (např. diabetik, stomik, onkologický pacient apod.).

V případě, že máte o Euroklíč zájem kontaktujte pouze zde uvedené distributory, klíč vám bude vydán zdarma či za poplatek 400 Kč (když nesplňujete podmínky). Nenechte se napálit podvodníky co obchází domácnosti nebo vám budou nabízet tento speciální klíč jiným způsobem. 

Více informací: www.euroklic.cz/euroklic