Fibromyalgici mají sníženou svalovou funkci a tloušťku krčních vzpřimovačů

01.05.2023 22:09

S bolestí v oblasti krční páteře se potýká mnoho pacientů s fibromyalgií (FM)

V nedávné studii se vědci zkoumali vztah mezi tloušťkou krčních extenzorových svalů a bolestí, kvalitou života a postižením. Pomocí ultrazvuku měřili a porovnávali tloušťky krčních extenzorových svalů (multifidus, semispinalis capitis, semispinalis cervicis, splenius capitis a trapézový sval) u fibromyalgiků s chronickou bolestí šíje a u asymptomatické kontrolní skupiny. Závažnost FM byla hodnocena pomocí dotazníku Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), postižení šíje pomocí Neck Disability Index (NDI) a intenzita bolesti pomocí numerické hodnotící škály (NRS).

  • Sonografické měření ukázalo, že fibromyalgici s chronickou bolestí šíje mají významně sníženou tloušťku všech extenzorových svalů šíje ve srovnání s kontrolní skupinou.

  • Byly zjištěny negativní korelace mezi FIQ (dopad onemocnění na běžné denní aktivity pacienta, různorodost symptomů onemocnění a jejich kvantifikace) a hodnotami tloušťky multifidus, splenius capitis a trapéz.

  • Dotazník pro osoby s bolestmi v oblasti krční páteře (NDI) významně negativně koreloval s tloušťkou multifidů a trapézů.

  • Nebyla zjištěna významná korelace mezi tloušťkou extenzorových svalů šíje a věkem, délkou trvání FM a skóre bolesti.

Tato průřezová studie prokázala snížení tloušťky krčních extenzorových svalů u pacientů s FM s chronickou bolestí šíje s negativním dopadem na kvalitu života. Morfologii krčních extenzorových svalů by měl lékař zohlednit při plánování léčby u pacientů s FM s bolestmi šíje.

https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S2468781222000406


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Děkujeme za sdílení. Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.