Fibromyalgie a léčebné konopí - "Jsem šťastnější, zdravější a lepší máma"

02.09.2022 02:20

Charlottina cesta s fibromyalgií začala v 21 letech během obtížného těhotenství s dcerou v roce 2012. V 10. týdnu těhotenství zjistila, že kvůli Dysfunkci symfýzy pubis (rozestup stydké kosti)* nemůže chodit, což vedlo k tomu, že potřebovala invalidní vozík a většinu času byla upoutána na lůžko. Na bolest začala užívat kodein a v době, kdy se blížila k termínu porodu, musela denně dostávat injekce na ředění krve, aby zabránila srážení krve. Odborníci jí tenkrát tvrdili, že bolesti po porodu dcery ustoupí, což se však nestalo. Po několika měsících vyšetření, magnetické rezonance a nesnesitelných bolestí jí byla diagnostikována fibromyalgie a syndrom hypermobility kloubů. Přechod od zdravé a aktivní mladé ženy k novopečené mamince a zdravotnímu postižení, neschopné pokračovat v životním stylu, který kdysi znala, byl zničující a umocněný dlouholetou diagnózou deprese, kterou trpěla od dospívání.

Fibromyalgie ovlivňuje lidi mnoha různými způsoby.

U Charlotte mezi hlavní příznaky patří rozsáhlé chronické bolesti, bolesti kloubů, kostochondritida, poruchy spánku, únava, mozková mlha, ztuhlost svalů a kloubů, syndrom dráždivého tračníku, nevolnost, migrény, bolesti hlavy, deprese a úzkost.

Než Charlotte našla léčebné konopí, strávila roky střídáním různých léků, z nichž každý přinášel své vedlejší účinky a další komplikace, ve snaze najít něco, co by jí ulevilo od bolesti a psychických problémů a umožnilo jí žít život, který stojí za to. Léky jako např: Sertralin, Amitriptylin, Sumatriptan, Naproxen (Nalgesin S), Pregabalin (lyrika), Kodein, Oxykodon/naloxon, Meloxicam (NSAID), Gabapentin a Paracetamol.

Když žijete s chronickou bolestí, zdají se vám jednoduché věci, jako je otočení se v posteli, vstávání z postele nebo cesta na toaletu, jako nemožné.

"Mnoho let jsem měla problém s tím, abych mohla dceru odvést do školy, nemohla jsem ji vzít do parku a houpat ji na houpačkách, což jsou jednoduché životní radosti, které mi dříve zůstávaly zapovězeny." Charlotte Finn

Poté, co v roce 2020 přišla o práci na částečný úvazek, protože už nebyla schopna fyzicky docházet do zaměstnání, a nervově se zhroutila, Charlotte zoufale hledala jiný způsob, jak zvládat svůj zdravotní stav. Začala zkoumat, učit se a rozvíjet svůj smysl pro alternativní medicínu a terapie. To v Charlotte zažehlo nově objevenou vášeň a vedlo ji k absolvování kurzů celostního zdraví, bylinkářství, endokanabinoidního systému, porozumění autismu, poradenských dovedností a léčebného konopí.

V roce 2021 Charlotte založila PLEA - Patient Lead Engagement for Access, skupinu stejně smýšlejících pacientů, kteří se snaží pomáhat mnoha lidem. S jejich podporou a radami se vydala na cestu za léčebným konopím a obdržela svůj první recept. Po vyzkoušení různých klinik zabývajících se léčebným konopím se Charlotte ocitla na klinice ZERENIA ve Velké Británii, Soucit a pochopení pro její stav ji natolik ohromily, že se rozhodla připojit k týmu jako koordinátorka péče o pacienty a pomáhat ostatním, kteří se cítí bez alternativních možností léčby, najít úlevu, kterou si zaslouží.

"Léčebné konopí mi dalo nový život," říká Charlotte.

"Umožnilo mi vysadit všechny tablety a spoléhat se pouze na léky z léčebného konopí, které mi pomáhají léčit příznaky fibromyalgie i duševní zdraví. Bez dalších vedlejších účinků a nyní s úlevou od bolesti, která mi funguje, jak a kdy potřebuji, mohu chodit s dcerou do školy, mohu uklízet dům, jsem schopna pracovat."

Dodává: "Neexistuje žádný zázračný lék, stále zažívám zhoršení bolesti ve chvílích zátěže a některé dny jsou těžší než jiné, ale jsem teď šťastnější, zdravější a mohu být pro svou dceru tou nejlepší mámou. To pro mě znamená celý svět a díky léčebnému konopí to mohu dělat."

https://cannabishealthnews.co.uk/2022/08/08/fibromyalgia-and-medical-cannabis-i-am-happier-healthier-and-a-better-mum-zerenia/

 

  • V případě, že žijete ve Velké Británii můžete kontaktovat některého z koordinátorů péče o pacienty z zereniaclinic.co.uk a získat lékařský předpis na konopí.

  • Seznam předepisujících lékařů v České republice https://www.sakl.cz/pacienti/seznam-lekaru

  • Pánevní bolesti jsou u fibromyalgiků běžné https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/panevni-bolesti/

  • * Dysfunkce stydké kosti (SPD) je bolest pánevního pletence objevující se až u třetiny těhotných žen. Dochází k ní následkem uvolnění hormonu relaxinu, který změkčuje vazy, umožňuje otevření pánve a přizpůsobení porodu. Ačkoli je mnohem častější v těhotenství a po porodu, může se objevit také v důsledku artritidy nebo poranění pánve. U části žen je přítomna po celou dobu těhotenství, výrazně narušuje pohyblivost a běžné denní aktivity. Silné bolesti pánve se mohou rozšířit do nohou, kyčlí i zad. Chůze, vyjití schodů, otáčení na lůžku, mírné rozkročení nebo stání na jedné noze je velice bolestivé a často bez pomoci nemožné. Jelikož se po porodu hormony nevrací na normální úroveň SPD přetrvává, ke zlepšení dochází u většiny žen přibližně 6-12 měsíců po porodu. https://en.wikipedia.org/wiki/Symphysis_pubis_dysfunction


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.