Fibromyalgie je zánětlivé onemocnění

02.11.2019 21:44

Přestože v posledních letech bylo opakovaně dokázáno díky vyvinutí lepších vyšetřovacích nástrojů, včetně zobrazovacích technik, jako je funkční MRI, že FM je zánětlivé onemocnění, stále tento fakt není znám jak odborné veřejnosti, tak samotným pacientům.

Zánět hraje roli v patogenezi fibromyalgického syndromu a stojí za mnoha charakteristickými symptomy https://fibromyalgik.webnode.cz/n…/vyzkum-meni-pohled-na-fm/.

Většina lidí má tendenci považovat zánět za „špatný“. Je spojen s bolestí. K boji proti němu je navržena celá řada protizánětlivých léků, diet, které bojují se záněty a lékaři říkají lidem, aby ledovali zánět způsobený zraněním. Není to však tak jednoduché. Zánět je nezbytnou součástí procesu hojení a je vyvolán reakcí imunitního systému na problém. Tímto způsobem nám zánět pomáhá léčit a je to dobrá věc. Vše záleží na kontextu. Když se však zánět v těle stává chronickým už není užitečný, ale škodlivý. Může způsobit bolest, únavu, nespavost a celou řadu příznaků.

Zánět v mozku nebo neurogenní zánět, je téma, které vědci teprve začínají chápat. Je těžké jej vidět a změřit a až donedávna jsme neměli technologii, aby se dal studovat u žijících lidí. Příznaky neurogenního zánětu se liší v závislosti na tom, v jakém regionu (regionech) mozku je. Chronická bolest, únava a deprese, z nichž všechny jsou příznaky fibromyalgie, byly v některých oblastech mozku spojeny s neurogenním zánětem https://fibromyalgik.webnode.cz/…/neurogenni-a-systemovy-z…/.

Lékaři si dříve mysleli, že fibromyalgie není zánětlivé onemocnění, protože se nejeví jako většina zánětlivých onemocnění. Klouby nevypadají oteklé nebo horké. Typické testy na zánětlivé markery, které odhalují vysoké úrovně nemocí, jako je lupus a artritida, obvykle odhalí normální nebo jen mírně zvýšené hladiny. A protizánětlivé léky - kortikosteroidy i nesteroidní protizánětlivé přípravky (NSAID) – fibromyalgikům nepřináší úlevu.

Teorie neurogenního zánětu u FM je podporována důkazy z PET skenů ukazujících zánětlivé mechanismy v mozcích lidí s fibromyalgií, podle výzkumu publikovaného v roce 2019 vydání časopisu Brain, Behavior and Immunity https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgici-maji-rozsi…/. Jednalo se o hlavní krok vpřed v pochopení základních mechanismů tohoto komplexního, běžného a obtížně léčitelného stavu. Studie také objasňuje kategorii mozkových buněk zvanou glia a jejich roli ve fibromyalgii a navrhuje nové možnosti léčby.

Na jaře 2017 publikoval časopis Journal of Pain Research studii, která zkoumala 92 různých proteinů, o nichž je známo, že souvisejí se zánětem. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší studii zánětlivých profilů pacientů s FM. Byl potvrzeny rozsáhlé důkazy o zánětu v centrální nervové soustavě (mozek a nervy míchy) i systémovém. Zjistili zejména vysoké hladiny chemokinu CSF CX3CL1 (také známý jako fractalkin). Kromě toho byla replikována předchozí zjištění týkající se IL-8 u FM, jak v mozkomíšním moku, tak v plazmě. Je to poprvé, kdy byl u pacientů s FM popsán tak rozsáhlý zánětlivý profil. Tato práce potvrdila dřívější studie naznačující, že určité molekuly z imunitního systému, nazývané cytokiny, jsou vysoké u lidí s fibromyalgií. To podporuje hypotézu, že tento stav zahrnuje imunitní dysregulaci. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5344444/

Na zánětu u fibromyalgie se mohou podílet i mitochondriální dysfunkce https://fibromyalgik.webnode.cz/…/mitochondrialni-dysfunkc…/ a zvýšené hladiny žírných buněk - které uvolňují zánětlivé chemikálie v reakci na různé spouštěče.

 

Žádné krevní testy neurogenní zánět neprokáží a žádný běžný lék jej zatím neléčí. U pacientů s fibromyalgií existují potenciální nové terapeutické možnosti zaměřené na zánětlivé dráhy. Léčba neurozánětu by měla začít v mozku se zaměřením na faktory, které řídí stresovou odpověď. Léčba neurozánětu je nejdůležitější částí léčby fibromyalgického syndromu. Některé běžně dostupné možnosti ke snížení neurozánětu u FM naleznete zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/.

 

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.