Glutamát

03.01.2020 17:18

U pacientů s fibromyalgickým syndromem jsou přítomny rozdíly ve složení mikrobiomu. Je významně snížen výskyt rodů Bifidobacterium a Eubacterium (bakterií podílejících se na metabolismu neurotransmiterů v hostiteli). Změněné hladiny se týkají glutamátu, oxid dusnatého a serinu.
https://www.ebiomedicine.com/…/S2352-3964(19)30473…/fulltext
https://insights.ovid.com/crossref…
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bude-se-fm-diagnostikova…/
https://content.sciendo.com/…/journals$002fjomb$002fahead-o…
https://www.researchgate.net/…/335014412_D-serin_Od_kuriozn…
https://www.researchgate.net/…/329540228_GABA-modulating_ba…

Glutamát je nejrozšířenější neurotransmiter v mozku. Ve vhodném množství je nezbytný pro rozvoj a fungování mozku, stimuluje neurony (mozkové buňky) ke komunikaci. Proto se nazývá „excitační neurotransmiter“. Nerovnováha mezi glutamátem a GABA (zklidňující neurotransmiter, který působí proti účinkům glutamátu) je stále více zájmem výzkumů. GABA je spojena s uvolněním a uklidňujícím pocitem, její hladiny jsou nejvyšší během noci. Glutamát oproti tomu povzbuzuje a udržuje nás vzhůru. Během nočního spánku má být hladina GABA maximální a hladiny glutamátu snížené. Ti, co nemohou spát většinou nemohou tzv. „vypnout“ mysl. Způsobují to vyšší hladiny glutamátu a nižší hladiny GABA. Poruchy spánku jsou často spojeny s pocity stresu, úzkosti nebo jiných stavů souvisejících s náladou. Čím déle tyto problémy související se spánkem trvají, tím větší riziko pro vaše celkové zdraví (zejména na emoční úrovni). https://www.blog.elanatura.cz/gaba/ Teorie je, že mozek, který je neustále zapojen (příliš mnoho glutamátu / příliš málo GABA), nemůže účinně zpracovávat informace. Výsledkem je v průběhu času trvalé poškození jemné mozkové tkáně. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/gaba-kyselina-gama-amino…/

Zvýšené hladiny glutamátu způsobují dysregulaci zpracování bolesti v centrálním nervovém systému a souvisí s příznaky fibromyalgie.

Normálně může glutamát vstupovat do mozku pouze prostřednictvím hematoencefalické bariéry (BBB). Úkolem této bariéry je bránit volnému pohybu látek mezi mozkem a krví. Řadu diagnóz, včetně fibromyalgie způsobuje chronický nízký stupeň zánětu. Prozánětlivé látky se díky propustnosti střev dostanou do krevního oběhu a mozku. Následkem poškození BBB nedochází ke kontrole kolik glutamátu vstupuje do mozku. V našich buňkách je substance P (pain), která funguje jako modulátor a neurotransmiter spojený s vnímáním bolesti. Fibromyalgici mají asi 3x více substance P než ostatní lidé což dělá BBB propustnější, takže může bariérou prostupovat vše co by normálně nemohlo. Bylo prokázáno, že substance P se během noci uvolňuje spolu s glutamátem zvyšuje propustnost BBB. Ta normálně chrání mozek před vysokými plazmatickými koncentracemi glutamátu v potravě. Zvýšené koncentrace P pozorované během centrální senzibilizace https://fibromyalgik.webnode.cz/…/centralni-senzibilizace-…/ tedy mohou vést ke zvýšené propustnosti BBB, což by mohlo zase umožnit snadnější vstup glutamátu ze stravy do mozku a ovlivnit výskyt příznaků FM. Proto se fibromyalgikům nedoporučují potraviny s glutamátem monosodným (MSG). https://www.futuremedicine.com/d…/full/10.2217/pmt-2016-0019
https://www.verywellhealth.com/fibromyalgia-diet-monosodium…
Zvýšené koncentrace glutamátu spouští migrény. Přecitlivělost na glutamát přispívá k Huntingtonově chorobě, poruchám autistického spektra a ADHD, a také i k fibromyalgii. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/melatonin2/
https://www.jacobsladdercenter.com/…/How-to-Increase-GABA-a…
https://www.verywellhealth.com/gaba-glutamate-fibromyalgia-…

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM

Výzkum prokázal, že pacienti s fibromyalgií mají vyšší koncentrace v mozku receptoru nervových buněk, zvaného GABAA, který se podílí na přenosu nervových impulzů. Tato vyšší koncentrace je spojena s příznaky bolesti a zhoršenou funkcí. Regulace není omezena na typické oblasti mozku, kde dochází ke zpracování bolesti, ale na rozsáhlou část mozku. fibromyalgik.webnode.cz/news/nerovnovaha-mezi-excitacni-a-inhibicni-neurotransmisi-je-spojena-s-fibromyalgii

Vzhledem k úzkému vztahu mezi GABA a glutamátem se příznaky nedostatku GABA překrývají s nadbytkem glutamátu v části mozku, které jsou zapojeny do bolesti, emocí, smyslového vnímání, pohybových schopností, úzkosti, deprese, neklidu, příznaků podobných ADHD, poruch příjmu potravy a závislosti. 

Jak snížit hladiny glutamátu a zvýšit GABA: 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/jak-snizit-hladiny-glutamatu/