Hořčík (Mg)

04.03.2019 02:21


Magnézium pomáhá podpořit více než 300 funkcí v našem těle a tak patří k nejdůležitějším prvkům. Jenže 1/3 Čechů má jeho nedostatek, přestože jej obsahuje celá řada potravin. Poslední dobou je snaha vědců dívat se na hořčík a jeho snížený přívod pod hranicí doporučených denních dávek jako na jeden z mozaiky významných faktorů přispívajících k prevenci chronických chorob.

Pro pacienty s fibromyalgickým syndromem je deficit Mg typický, stojí za mnoha zdravotními potížemi a jeho častá suplementace patří k základním prvkům léčby FM.

Na sníženou hladinu hořčíku v těle má vliv hned několik faktorů:

nedostatek Mg při pěstování v půdě, zpracování potravin, špatná skladba jídelníčku, zdravotní stav, věk, hladina ostatních vitamínů a minerálů, tělesná aktivita, nedostatečný příjem tekutin a především stres.


Z potravy dokážeme vstřebat pouze cca 30 % hořčíku. 
Paradoxem je, že čím méně jíme potraviny bohaté na hořčík, tím více se ho uloží. 
Po příjmu potravy do trávicího traktu je hořčík vstřebáván po celé délce tenkého střeva, důležitou roli hrají i ledviny, střevo a kosti. Přítomnost hormonů glukagonu a inzulinu také významně ovlivňuje koncentrace hořčíku v séru, protože inzulin zvyšuje vstup hořčíku do buňky společně s glukózou. 

  • K úbytku Mg v těle dochází pokud nadměrně konzumujeme potraviny s velkým obsahem kalcia a fosfátů, cukru, bílé mouky, živočišných tuků, bílkovin, nápojů s kofeinem, alkoholu a žijeme ve znečištěném prostředí.
  • Snížený příjem hořčíku se vyskytuje u onemocnění střeva, u chronických průjmů, zvracení, při malabsorpčním syndromu, špatném stravování a alkoholismu.
  • Zvýšenou potřebu hořčíku mají lidé při dlouhodobém stresu, chronicky nemocní, dospívající, těhotné, kojící, starší lidé a sportovci. 
  • Ke zvýšenému vylučování hořčíku ledvinami dochází při jejich onemocnění, nedostatku vitaminu B6 ­-pyridoxin, při užívání různých léků např. antikoncepčních pilulek.
  • Ke zvýšeným ztrátám dochází potem a při menstruaci.

Potíže při nedostatku hořčíku jsou velmi rozmanité. Lze to snadno vysvětlit tím, že hořčík je iont, který je prakticky přítomen ve všech buňkách tělesných tkání. Deficit hořčíku se v buňkách projevuje nejdříve nespecificky. Příznaky jsou většinou nejednoznačné.
Podle převažujícího projevu se symptomatologie rozděluje do čtyř skupin, i když mohou být přítomny tyto skupiny současně v různé intenzitě a kombinacích.

1. Neurologická se vyznačuje tlakovými bolestmi hlavy, slabostí a migrenózními stavy. Dále může být přítomna porucha koncentrace, dezorientace, deprese, nervozita, vnitřní napětí, strach, bolesti hlavy cévního původu, závratě, kolapsovité stavy, dechová tíseň v důsledku bronchospasmů, astmatické potíže, šlachosvalová hyperreflexie. Bývá pozitivní vyšetření EMG a hypoventilační test. Objevuje se Chvostkův (stáhne se ústní koutek) a Troemnerův příznak (porodnická ruka). U chronických alkoholiků dochází k deliriu tremens, třepotu rukou. Také se mohou vyskytovat poruchy vědomí až kóma, křeče mozkového původu, opakované náhlé krátkodobé funkční poruchy mozku.
2. Cévní a kardiologická se projevuje tlakem a bolestmi za hrudní kostí nezávisle na námaze, potíže vyvolané psychikou - napodobující cévní a kardio onemocnění, nízký tlak krve v tepnách, tachykardie a poruchy srdečního rytmu. Také se zhoršuje celková bilance kyslíku, mimo jiné i pro vyšší výskyt koronárních křečí, výrazně se zvyšuje citlivost vůči lékům na srdeční obtíže, vyskytuje se sklon k trombózám.
3. Svalově tetanická forma se vyznačuje především tenzními bolestmi temene hlavy, může být přítomná ztuhlost i křeče šíjových svalů, ramene, mimických svalů na obličeji, žvýkacích svalů, vyskytují se parestézie. Dochází k ztuhlosti prstů, mravenčení a křečím i kolem úst (rybí ústa, křeče vyvolávající obtíže při mluvení, kousání, porodnická ruka). Pacienti mohou mít potíže při polykání, pocit koule v krku. Na horní končetině může být přítomno svědění, parestézie až tetanie, u dolních končetin zejména křeče stehenního a lýtkového svalstva. I zde se vyskytuje mravenčení a křeče svalstva prstů, parestézie.
4. Vnitřní forma se projevuje zvýšeným tonem svěračů zažívacího traktu, bývají přítomny křeče hlasivek, hrtanu, srdce, žaludku. Může docházet k žlučníkovým potížím, průjmům, zvracení, bolestivým křečím v břiše, žaludku, střevech.
5. Gynekologická forma se vyznačuje premenstruálním syndromem, výraznými menstruačními obtížemi, dráždivá děloha, endometrióza a může docházet k trombembolickým příhodám při užívání antikoncepce.


Také veškeré děje vázané na energii ATP (Adenosintrifosfát je přenašeč zásoby energie a fibromyalgici jej mají málo) jsou bezprostředně vázány na hořčík. Z tohoto důvodu problematika nedostatku tohoto iontu v organismu prochází napříč obory, zasahuje do neurologie, kardiologie, sportovního lékařství, gastroenterologie, gynekologie, porodnictví, pediatrie, onkologie, imunologie, hematologie, anesteziologie, resuscitace a rehabilitace. Úzký vztah má i k endokrinologii, obzvláště k diabetologii, ale také k psychiatrii, geriatrii, psychologii.
https://is.muni.cz/th/umcvj/Horcik_a_jeho_vyznam_ve_vyzive.txt


Stavy nedostatku hořčíku mohou vzniknout:

ztrátami zažívacím ústrojím (střevní zánět, nedostatečné trávení, stav po operaci tenkého střeva); ztrátami ledvinami (selhání ledvin, cukrovka); při onemocnění hormonálních žláz (nadměrná činnost příštitných žláz, nadledvin a štítné žlázy); při onemocnění jater a slinivky břišní (cirhóza, alkoholismus); při léčbě některými léky např. močopudná léčiva, srdeční glykosidy, antibiotika (gentamycin, amfotericin B), cisplatina, hormony (liothyronin, levothyroxin, kortikosteroidy, insulin), D-penicilamin, cyklosporin; "umělou výživou" bez přívodu hořčíku; v těhotenství a v období kojení; při nedostatečné nebo nesprávné výživě ("léčebné kúry" s hladověním, strava chudá na bílkoviny); při narušení rovnováhy elektrolytů a pH (hyperkalcémie, hypofosfatémie, acidóza); při chronickém stresu.
 

Klinickými příznaky nedostatku hořčíku mohou být:

zvýšená nervosvalová vzrušivost (zvýšené reflexy, noční křeče lýtek) až ke křečovým stavům; hrubý třes, sluchová přecitlivělost, tiky, vyčerpanost; stavy zmatenosti, halucinace, deprese; zrychlený tep srdce, poruchy srdečního rytmu. 

Nedostatek hořčíku také provází onemocnění srdce a oběhu, jako jsou onemocnění věnčitých tepen (ischemická choroba srdeční, srdeční infarkt) odumření tkáně, které vzniká na základě uzavření přívodné tepny zásobující danou část orgánu krví a vysoký krevní tlakhttps://pribalove-letaky.cz/magnosolv


Hořčík hraje důležitou roli ve vývoji FM

www.fmnetnews.com/latest-news/magnesium-treats-fibromyalgia-pain

 

Nízká hladina hořčíku jenž je u FM běžná může snížit hladinu serotoninu, jehož také mají fibromyalgici málo a i díky tomu. 

Deficit hořčíku spolu se zinkem může u FM povzbudit proces nazvaný excitotoxicita, při němž neurotransmiter glutamát, který stimuluje mozkové buňky, se přenáší a předstihuje tyto buňky do smrti. Nadřazená aktivita glutamátu je považována za důležitou vlastnost tohoto stavu. Fibromyalgici mají vysoké hladiny glutamátu. https://www.verywellhealth.com/magnesium-malate-fibromyalgia-chronic-fatigue-715798 
https://www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/808099956191896/?type=3&theater
https://www.wikiskripta.eu/w/Excitotoxicita_v_patogenezi_poruch_CNS

Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro uvolňování energie z glukózy. Pokud máte nedostatek hořčíku v těle nemáte energii. 
Cvičení je často navrženo pro osoby trpící únavou, ale i nejlehčí aerobní cvičení je vyčerpávající pro lidi s ME/CFS nebo fibromyalgií, kteří nemají žádnou energii, protože jejich energetický systém je poháněný hořčíkem. Bez hořčíku k napájení Krebsova cyklu je ATP vyčerpán. Cvičení vytváří nahromadění kyseliny mléčné, což vede k větší bolesti, pokud není vyloučeno určitým enzymem, který vyžaduje magnézium. Dokonce i metabolizující léky proti bolesti vyčerpává hořčík. Ztráta kyseliny mléčné ve svalech způsobuje bolest a může být léčena 300 mg elementárního hořčíku dvakrát denně. Pokud klouby akumulují toxicitu, může dojít k artritidě; když jsou nervy podrážděny neurotoxiny, začnou ztrácet své myelinové pláště a mohou nastat příznaky MS. Ve skutečnosti může být autoimunitní onemocnění konečným stavem nahromadění toxicity zhoršené nedostatkem živin, jako je hořčík, které jsou určeny k odstranění toxinů z těla. Pacienti s fibromyalgií mají také chronicky nízké hladiny serotoninu, což výrazně zhoršuje jejich bolest. Kvasinkový nadměrný růst ve střevech může také snížit produkci serotoninu ve střevě. Mg je nezbytným stavebním kamenem pro produkci a příjem serotoninu z mozkových buněk.

https://drcarolyndean.com/2018/03/fibromyalgia-linked-to-deficiencies-in-rbc-magnesium/

Deficit hořčíku také ovlivňuje naši energetickou úroveň. Jedná se o jeden z minerálů spolu s koenzym Q10 (CoQ10), který je nezbytný pro výrobu adenosintrifosfátu (ATP) https://fibromyalgik.webnode.cz/news/u-fm-je-nizka-hladina-atp/, který naše buňky potřebují k výrobě energie. Mg je látkou, která spolupůsobením s jinou látkou způsobuje zesílení jeho účinku, tedy ATP. ATP vzniká v mitochondriích, je hlavním zdrojem energie našich buněk. Aby byl biologicky aktivní musí být vázán na hořčíkový iont (MgATP). To je zřejmě nejdůležitější funkce hořčíku, poněvadž ATP se vytváří v každé ze 100 bilionů buněk v našem těle. ATP vzniká z potravy (uhlohydráty, tuky, bílkoviny) v sérii chemických reakcí, která se nazývá Krebsův cyklus. 7 enzymů z celkových 10 v tomto cyklu závisí na magnéziu. 

Hořčík je nejdůležitějším minerálem pro funkci nadledvin, spolu se zinkem a mědí. Únava nadledvinek je u FM častá a může zhoršovat únavu a mlhu mozku.

 https://fibromyalgik.webnode.cz/news/adrenalni-unava/

Pokud máte fibromyalgii a tyto zdravotní potíže měly by jste pravidelně jíst potraviny bohaté na magnézium a užívat léčiva s Mg či potravinové doplňky:
bolesti, únavu, křeče, trávicí potíže, kognitivní potíže, poruchy spánku, parestezie, neuropatie, neklidné nohy, psychické potíže, nedělají vám dobře změny počasí, nedělá vám dobře hluk, bušení srdce, arytmie, bolesti na hrudi, závratě, padají vám vlasy, špatná kvalita zubů, lámou se vám nehty, máte divoké sny, jste agresivní, vysoký krevní tlak, astma
.https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik/

V těhotenství je hořčík prevencí před preeklampsí https://fibromyalgik.webnode.cz/news/a19-tipu-pro-zdrave-tehotenstvi-s-fibromyalgii/.

Hořčík snižuje intenzitu některých drogově vyvolaných závislostí, a proto může být pomocným doplňkem při odvykání kouření.

Přesné stanovení hladiny hořčíku v těle je poměrně problematické. Celková koncentrace hořčíku v séru je nejvíce používaný ukazatel pro zhodnocení stavu Mg v těle, jedná se totiž o jednoduchou a poměrně levnou metodu, stanovení celkové koncentrace hořčíku v séru nepatří však mezi spolehlivé ukazatele celkového stavu Mg v těle. Sledování množství hořčíku vyloučené za 24h. močí je užitečný ukazatel pro diagnózu jeho nedostatku. 

Hořčík můžete najít v potravinách, jako jsou plnotučné mléko, celozrnný chléb, zelenina, slunečnicová semena, mandle, lískové ořechy, pšeničné klíčky, arašídy, pistácie, cizrna, piniové oříšky, hnědá rýže a ořechy, banány, datle, fíky, tofu, kakaový prášek, tmavě zelená listová zelenina, špenát, víno, pivo, čaj, káva, minerální vody. Ačkoli většina celozrnných obilovin patří mezi dobré zdroje, oproti tomu bílá mouka, ovoce, houby a většina rafinovaných olejů a tuků, maso, mléko, mléčné produkty, vejce a ovoce obsahují menší množství hořčíku. Uvádí se, že průměrný příjem Mg v potravě by měl činit asi 300 mg denně.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hořčík

Léčba nedostatku magnézia v organismu je poměrně bezpečná, neškodná a nevyskytují se při ní žádné závažné vedlejší účinky. Do těla dodáváme látku, která je tělu vlastní, pouze je jí nedostatek. Nejprve je nutné, abychom si ověřili, zda jsou klinické projevy opravdu vyvolány nedostatkem Mg. Pokud ano, pak je léčba dodáním hořčíku do organismu úspěšná a minimalizuje četné somatické, ale i psychické projevy. Při parenterálním podání aplikujeme hořčík intravenózně (do žíly) nebo intramuskulárně (do svalu). Tento druh léčby je indikován při závažných projevech deficitu magnézia, které by mohly ohrozit život jedince. Dále se Mg prodává v tabletách, rozpustných přípravkách, hořčíkovém spreji, epsomské solil aj. Existují látky, které usnadňují přechod hořčíku do nitra buňky, nazývají se fixatéři hořčíku. Jedná se o velmi malé dávky vitaminu D a vitaminu B6. Několik studií mělo u FM úspěch s intramuskulárním hořčíkem (injekcí do svalu) a transdermálním hořčíkem (aplikovaným na kůži). https://www.verywellhealth.com/magnesium-malate-fibromyalgia-chronic-fatigue-715798

Pokud máte pocit, že vám hořčík nepomáhá možná neužíváte správnou formu v dostatečné dávce a dostatečně dlouho. Také je třeba, aby vám pomohl eliminovat stres a mít ostatní minerály a vitamíny ve správné hladině.

Hořčík má mnoho forem, které se vyznačují různou mírou vstřebatelnosti do lidského organismu. Důležitá je také forma přijímaného hořčíku, jelikož například oxid hořečnatý, který je přítomen v šumivých kapslích je tělem příjmán pouze z cca. 5 %. Naproti tomu jiné formy hořčíku například hořčík navázaný na aminokyseliny je tělem příjmán mnohem lépe. Některé formy hořčíku jako například laktát jsou však zároveň projímavé, proto se k tomuto účelu také často používají. Ideální formou pro doplnění většího množství hořčíku se zdá být forma navázaná na malát, která je tělem velmi dobře přijímána bez nežádoucích účinků. Zvláštní formou hořčíku je pak forma navázaná na neesenciální aminokyselinu l-threonát, jehož výroba je patentovaná a jako jediná zároveň efektivně proniká i přes mozkovou bariérou a tak může působit i přímo v mozku pro zlepšení kognitivních procesů, zklidnění nervů a zlepšení spánku. Mezi formy suplementace hořčíku, které jsou nejlepší pro svoje působení a vstřebatelnost do lidského těla patří : Hořčík bysglicinát, hořčík malát (magnesium malate), citrát hořčíku ( magnesium citrát ) a hořčík l-threonate. Tyto formy splňují kritéria pro jejich snadné využití bez nepříznivých účinků, jako v jiných formách, např. citrát hořčíku a magnesium laktát( projímavé účinky) nebo jako oxid hořčíku (neefektivita). Ze všech forem magnézia je pouze forma l-threonát schopna dosáhnout mozku a příznivě zde působit (uklidňující a usnadňující spánek, zlepšení učení). Tato forma patří mezi ty nejdražší, zároveň jí ale stačí relativně malé množství (300 mg) pro své působení na mozkovou činnost a kognitivní procesy. Ideální se tedy zdá být kombinace např. hořčíku glukonátu nebo malátu a hořčíku l-threonátu, poskytující dostatečné doplnění většího množství hořčíku v těle a současně i přínosy pro mozek díky unikátní formě l-threonát.
 https://www.nutraday.cz/horcik/?gclid=Cj0KCQiA14TjBRD_ARIsAOCmO9Z94IpXYkQjKeFp8AxzxybVQb4RDEKNH3U3Ze4FVf5MS7Z34MBZrHMaAvsjEALw_wcB

Pokud trpíte onemocněním ledvin, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete hořčík užívat!

Fibromyalgikům při léčbě bolesti pomáhá také užívání hořčíku malátu a vitamínu D
 https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/bolest/

Hořčík malát obsahuje kyselinu jablečnou, ta se účastní již zmiňovaného Krebsova cyklu, v rámci kterého dochází k přeměně živin na energii. V Krebsově cyklu se kyselina jablečná přeměňuje na pyruvát, který je zdrojem svalové energie. Kyselina jablečná tak nejen zvyšuje výkon a snižuje únavu, ale zároveň potlačuje projevy ME/CFS. Navíc kyselina jablečná podporuje efektivnější vstřebávání a využití ostatních doplňků výživy (např. kreatin). Fibromyalgikům ulevuje od bolesti.https://www.efia.cz/polozka/kyselina-jablecna-malic-acid/

V případě, že neužíváte hořčík ve formě malátu je doporučené dávkování:
200 mg 3 krát denně hořčíku, s kyselinou jablečnou 1200 mg 3 krát denně, pro příznaky fibromyalgie. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgici-maji-nutricni-nedostatky1/

Zinek zvyšuje příjem hořčíku. Vitamin D v malých dávkách podporuje vstřebávání hořčíku, ve vysokých dávkách brzdí jeho vstřebávání. Vitamin B6 - pyridoxin podporuje přechod hořčíku do nitra buňky. Hořčík má negativní vliv na vstřebávání železa, proto by se tyto dva ionty neměly podávat současně. 

V kombinaci s vápníkem působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek
.https://www.redorbit.com/fibromyalgia-and-magnesium-treatments/

Pro využití vápníků je důležitý i prvek hořčík, který mimo jiné uvolňuje svaly a zmírňuje křeče. 
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/mnoho-fibromyalgiku-ma-nizkou-hladinu-vitaminu-d/

Důvodem nedostatku vápníku u FM je i deficit vitaminu D a hořčíkuhttps://fibromyalgik.webnode.cz/news/nedostatek-vapniku-muze-fibromyalgikum-zpusobit-ruzne-zdravotni-potize/

Dodnes neexistuje jednotný názor, v jakém poměru by měl být přívod vápníku a hořčíku do organismu. V jednotlivých pramenech se setkáváme s doporučeným poměrem vápník:hořčík od 8:1 až do 2:1.

Vzhledem ke společnému mechanismu vstřebávání je nejlepší konzumovat hořčík a draslík v oddělený čas, jelikož tyto dva minerály sdílejí stejné transportéry k vstřebání a při současném podání si tedy navzájem konkurují.

Na Magnosolv přispívá pojišťovna, doplatek záleží na dg, kterou lékař uvede v receptu.
Přípravek Magnosolv obsahuje 365 mg (15 mmol) ionizovaného (tudíž vstřebatelného) hořčíku a ve srovnání s jinými perorálními preparáty obsahujícími Mg představuje jeho nejúčinnější formu perorální suplementace. Mimo magnesii subcarbonas levis a magnesii oxidum leve obsahuje i draslík a sodík
.https://pribalove-letaky.cz/magnosolv

Transdermální terapie hořčíkem
Pokud vám nedělá dobře užívání hořčíku orálně či jako doplňková léčba je možné hořčík dodávat tělu vstřebáváním přes kůži. Magnéziový olej je nejkoncentrovanější forma transdermálního hořčíku, hořčíkové vločky se přidávají do koupele, gel se používá na masáže, mléko hydratuje vaší pokožku.

https://www.ancient-minerals.com/transdermal-magnesium/

Po 4 týdny si pacientky aplikovaly roztok hořčíku ve spreji na horní i dolní končetiny 2x denně což jim přineslo úlevu. Ovšem nejčastějším nežádoucím účinkem se vyskytlo podráždění kůže.
https://fibromyalgianewstoday.com/2015/10/14/use-transdermal-magnesium-chloride-may-clinically-beneficial-fibromyalgia-patients/
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/leky/

Další velmi doporučovanou léčbou FM jsou koupele v Epsomské soli, která je složena z minerálů hořčíku a síranu. Jen pozor - hořčík může vyvolat uvolnění inzulínu, což by mohlo vést k komplikacím u diabetiků.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/hydroterapie-a-fibromyalgicky-syndrom/

Hořčík tělu dodáte i při Flotační terapií. 
Flotační terapie je v podstatě relaxace ve stavu beztíže. Spočívá ve "vznášení se" v mělké nádrži s vodou obsahující vysokou koncentraci hořké (epsomské) soli. Uši jsou přitom ucpané speciálními vložkami, světlo je zhasnuté a voda má stálou teplotu, stejnou jako teplota kůže. Díky rozpuštěné soli není třeba při "vznášení" vynakládat sebemenší námahu. Všechny rušivé vlivy zvenčí jsou tak odstraněny a většina lidí, i těch, kteří jsou silně stresovaní, se během několika minut výrazně uvolní. Flotační léčba může pomoci při problémech spojených se stresem, při stavech úzkosti, migréně a bolestech hlavy. Příznivě působí i na bolesti v zádech a svalovou únavu. Zmírňuje také bolesti, protože povzbuzuje uvolňování endorfinů, látek podobných hormonům, které vyvolávají pocit uvolnění a někdy vzbuzují až euforii - pocit výborné nálady
https://www.drliptan.com/blog/2016/4/27/why-i-love-magnesium-for-fibromyalgia?fbclid=IwAR1-E4usvMG9qr_uV30y7u3YEgmAwBR78bP8gsKkD-qzDojPzSt3gMhImsQ
https://www.healthglobenews.pw/float-tanks-for-fibromyalgia-can-help-relieve-pain-and-stress/?fbclid=IwAR2anWX1KpBWIlHA-_AXxmhtvJ8Nh7Jy4caC6BJmmTZrLwksQrOeHJVXWmc
Mimo to ulevuje od bolesti, svalového napětí, úzkosti a stresu. Také výrazně zvyšuje svobodu pohybu, energii, náladu a kvalitu spánku. 
https://terapie.as4u.cz/cs/alternativni-terapie/terapie-vodou/flotacni-terapie/princip-a-efekt-floatingu.htmlhttps://fibromyalgiaflotationproject.com/ 

Dále mezi léčiva patří Magnesii lactici medicamenta -Magnesium-laktát, používá se k prevenci a léčbě nedostatku hořčíku v těle. Jedna tableta vyjde na 1Kč.

I Magne B6 forte obsahuje hořčík, který podporuje normální funkci svalů a spolu s vitaminem B6 přispívá ke snížení únavy a vyčerpáni, ale je to pouze potravinový doplněk.

Přiměřené množství hořčíku hraje roli v prevenci chronických onemocnění, podporuje imunitní systém a přispívá ke správnému fungování celého organismu. 

O Hořčíku jsou napsané celé knihy, toto je výběr jen toho nejdůležitějšího a snad po přečtení už žádný fibromyalgik nebude pochybovat o důležitosti pravidelného doplňování.

Hořčík pomáhá od bolesti 

V mozku se hořčík váže na receptory NMDA a zpomaluje signály hyperaktivní bolesti. Viz. červená šipka, která ukazuje na oblast vázající hořčík receptoru NMDA.

www.facebook.com/drliptan/photos/a.757329714400722/1664843620315989/?type=3&theater