Hypermobilní syndrom u FM

01.02.2019 18:48

Kloubní hypermobilita je zvýšená pohyblivost kloubů za hranicí běžného rozsahu pohybu, vyskytuje se u 10 až 25% populace. Hypermobilita samotná je pouze stav, ale pokud přináší svému nositeli bolest, stává se nemocí – hypermobilním syndromem.
Nejčastějším příznakem je artralgie - bolest kloubů, myalgie - bolest svalů a úponů šlach, zvláště v odpoledních hodinách, večer a v noci, po zvýšené aktivitě. Častěji dochází k drobným nebo větším úrazům. Ty potřebují ke svému vyléčení mnohem delší dobu, než je tomu u ostatních. Příčina hypermobility není známá, roli zde hraje dědičnost, hypermobilních lidí bývá v rodině často několik.

U hypermobilních jedinců je pravděpodobnější výskyt fibromyalgie, prolapsu mitrální chlopně a úzkostných poruch, jako je panická porucha https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20963520 . 60% lidí s ME/CFS je hypermobilních a u 70% pacientů s hypermobilitou je běžně přítomna dysautonomie https://fibromyalgik.webnode.cz/…/prolaps-mit…/dysautonomie/ a POTS https://fibromyalgik.webnode.cz/…/post-syndrom-posturalni-…/.

Pokud pacienti s fibromyalgickým syndromem jsou také hypermobilní mají díky tomu více bolesti a zdravotních potíží.

Hypermobilita způsobuje mnoho bolestivých diagnóz:
Nestabilitu kloubů, to má za následek časté výrony, tendinitidy - záněty nebo jiné podráždění šlach nebo bursitidy https://cs.wikipedia.org/wiki/Bursitida při běžných činnostech.
Entezopatie - bolestivé syndromy způsobené záněty v úponech šlach, např. tenisový loket, bolestivé rameno https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bolest-ramene-a-omezeny-…/
https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/entezopatie 
Bolesti kloubů, zvláště kolen, kotníků, chodidel, celých nohou.
Bolest zad, prolaps disku https://www.zbynekmlcoch.cz/…/meziobratlova-plotenka-disk-an… nebo spondylolistézu https://www.wikiskripta.eu/w/Spondylolist%C3%A9za .
Osteoartrózu s časným nástupem (již v dospívajících letech) https://www.wikiskripta.eu/w/Osteoartr%C3%B3za .
Subluxace https://www.wikiskripta.eu/w/Subluxace nebo dislokace https://www.stefajir.cz/?q=dislokace, zvláště v rameni.
Zvýšené poruchy nervové komprese (jako je syndrom karpálního tunelu https://fibromyalgik.webnode.cz/…/syndrom-karpalniho-tunelu/ ).
Problém s čelistním kloubem - temporomandibulární kloubní syndrom, známý také jako TMJ https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dysfunkce-celistniho-klo…/
Citlivost na whiplash – poranění krční páteře https://fibromyalgik.webnode.cz/…/whiplash-poraneni-krcni-…/.
Zablokování prstů, lupavý, skákavý či přeskakující palec a ostatní prsty ruky https://www.fyzioklinika.cz/…/lupavy-skakavy-palec-a-prsty-….

Dále způsobuje únavu i po krátkých cvičeních, časté lupání – praskání v kloubech, plochou nohu, špatnou odpověď na anestetikum nebo léčbu bolesti, křehkou, nepružnou kůži, strie, pokles víček, křečové žíly, migréna, krátkozrakost, opakující se záněty močových cest, synovitidy, pseudoradikulární syndromy, skoliozu, plantární fascie - bolest paty, raynaudův fenomén https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvis…/raynauduv-syndrom/, poruchy koordinace, změny neuromuskulárních reflexů, deprese, uvolněnou pojivovou tkáň jenž pak není dostatečnou oporou pro orgány v dutině hrudní, břišní i pánevní. Je přítomno také zvýšené riziko astmatem a alergiemi.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bol…/hypermobilni-syndrom/.

Ženy s hypermobilitou mohou při těhotenství čelit zvláštním potížím. Během těhotenství uvolňuje tělo určité hormony, které mění fyziologii vazů, potřebné pro přizpůsobení růstu plodu i procesu porodu. Dochází k rozestupu spony, díky ní nemůže žena chodit. Bolest často brání v těhotenství nebo chůzi. Těhotná žena může být během těhotenství nucena používat invalidní vozík a může trpět trvalou invaliditou. Zátěž v těhotenství je jistým základem budoucích zdravotních potíží.https://en.wikipedia.org/wiki/Hypermobility_(joints)

Hypermobilita může být příznakem vážného zdravotního stavu např. Ehlers-Danlosův syndrom, Marfanův syndrom https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bol…/hypermobilni-syndrom/, revmatoidní artritida, SLE.

Lidé s hypermobilitou jsou mnohdy nesprávně léčeni.
Pokud lékař či fyzioterapeut doporučí při bolestech například mobilizační techniky a strečink nebo podá léky na uvolnění svalů. Pacienti s hypermobilitou rozhodně nemají být léčeni strečinkem čili protahováním, neboť tato aktivita rozsah kloubů zvětšuje. Jsou potřebná spíše stabilizační cvičení. Ta se provádějí na nějaké nestabilní ploše - kupříkladu na trampolíně nebo na cvičební pomůcce, která má tvar polokoule.
https://www.abecedazdravi.cz/…/zada-mohou-bolet-kvuli-prilis…

Důležitý je odpočinek. Doporučuje se zpevnění pomocí ortéz či elastickým obinadlem. Pokud jde o úraz je vhodné postižené místo chladit, což působí proti bolesti a zmírňuje případný otok, dát kloub do zvýšené polohy. Jestliže příčinou bolesti není úraz, dělá kloubu dobře spíše teplo (elektrická dečka, teplá koupel).

S výběrem ortézy či ortopedických vložek do bot v případě plochých nohou by vám měl pomoci lékař či fyzioterapeut. Hypermobilní lidé by neměly příliš často používat berle, hole a chodítka jinak u nich dojde k onemocnění ramene - Impingement syndromu. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bolest-ramene-a-omezeny-…/

Léky, které snižují svalový tonus jsou obecně kontraindikovány, a to zejména myorelaxantia, která jsou u bolestivých stavů hybného systému předepisována nejčastěji. S opatrností se musí podávat antidepresiva, která také snižují svalový tonus. Nesteroidní antirevmatika snižují svalový tonus méně, ale i tak mohou nepříznivě ovlivnit celkový stav hypermobilního jedince (JANDA, 2001).

Při výběru povolání je dobré se vyhnout takovému, kde je nutné dlouho setrvat v jedné poloze.To proto, že lidé s hypermobilním syndromem obecně hůře snášejí tzv. statickou zátěž. Vhodnější jsou proto práce nestereotypní s možností často měnit polohu. Jako příklad nevhodného zaměstnání můžeme uvést například povolání řidiče, rýsování u horizontálních stolů nebo zubní lékařství.
Pro jedince s hypermobilním syndromem považujeme za nevhodné sporty ty, při kterých dochází k náhlým změnám směru pohybu, rotacím nebo zvětšování rozsahu pohybu v kloubech. Mezi takové sporty řadíme např. tenis, fotbal, házenou, volejbal, gymnastiku, balet a tanec. Pro toho, kdo má hypermobilní loketní klouby, může být nevhodný například také hod oštěpem. K problému může dojít i u gymnastů při stoji na rukou. Kromě těchto sportů existuje ještě celá řada sportovních aktivit, u kterých je třeba individuálně vyzkoušet, zda vám nebudou zhoršovat obtíže. Pokud máte hypermobilní syndrom a sportujete, je potřeba se vždy před plnou zátěží postupně pomalu rozcvičit. Vyvarujte se intenzivního a nekontrolovaného posilování ve fitcentrech. Problémem může být i základní tělesná výchova u školních dětí. Bylo by jistě chybou osvobozovat děti s hypermobilním syndromem z hodin tělocviku. Je však vhodné po dohodě s pedagogem neprovádět nevhodné protahovací cviky a naopak zařadit cviky posilující svalstvo v okolí hypermobilního kloubu. I při mimosportovní činnosti je dobré vyhnout se některým nevhodným polohám. Takovými jsou často turecký sed, sed mezi patami nebo dlouhodobé klečení. Výčet fyzických aktivit není jistě úplný a další konkrétní otázky stran sportu je vhodné probrat se svým ošetřujícím lékařem. 
https://pardubice.nempk.cz/pro-rodice-deti-hypermobilni-synd…

 

K tomu, aby člověk zjistil, jestli je hypermobilní, slouží kromě vlastního pozorování i jednoduché testy. Zde si uvedeme příklady některých z nich:
Maximální předklon s nataženýma nohama: při normální pohyblivosti by se měly špičky prstů dotknout podlahy, hypermobilní člověk bez problémů položí na zem celé dlaně.
Abdukce nohy v lehu na zemi: pokud nohy unožená a neunožená svírají úhel do 90°, je to normální rozsah; pakliže svírají úhel nad 100°, jedná se o hypermobilitu
Ohnutí palce ruky: pokud se palec za pomoci druhé ruky ohne až k zápěstí, je kloub hypermobilní
Oddálení palce od ostatních prstů: pokud je vzniklý úhel do 100°, jedná se normu; nad 100° již hovoříme o hypermobilitě
Obejmutí šíje jednou rukou: když si obejmete vlastní šíji jednou paží a dosáhnete špičkami prstů na trny krční páteře, je to v normě; o hypermobilitu se jedná tehdy, pokud prsty přesáhnou střed zad o délku celé dlaně
https://medicina.ronnie.cz/c-10542-hypermobilita-i-jste-hyp…