I přírodní léčba vám může pomoci od zánětu a bolestí

02.02.2020 01:15


Zánět (aktivace imunitního systému) hraje velkou roli při vyvolávání určitých typů bolesti, zejména artritidy a bolesti kloubů. To je důvod, proč se při léčbě používají protizánětlivé léky. Mají však také významné vedlejší účinky včetně žaludečních vředů a krvácení do gastrointestinálního traktu. Existují některé bylinné alternativy, které snižují zánět a bolest: kurkuma, ďábelský dráp, boswellia a vrba bílá. Dr. Ginevra Liptan uvádí největší úspěch při kombinaci všech těchto bylin, ale i jednotlivé byliny jsou užitečné samy o sobě.

Kurkuma (Curcuma longa)
Silný antioxidant, zmírňuje záněty a pozitivně působí na trávení, mozek, paměť, imunitu, prokrvení, srdce, pokožku, cholesterol, srdce, psychiku ad.
Kořeny této rostliny z rodiny zázvorů byly po staletí životně důležitou součástí ajurvédského léčiva, používaného jako protizánětlivý prostředek a prostředek proti bolesti. Vědci zjistili, že kurkumin, aktivní složka v kurkumě, má podobné protizánětlivé účinky jako NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky), což vede některé k tomu, aby se tomu říkalo „bylinný ibuprofen“. Jedna studie zjistila, že kurkumin byl ve skutečnosti účinnější při snižování bolesti a otoku kloubů než NSAID u revmatoidní artritidy.
Používáni kurkumy jako koření chutná dobře, ale neposkytuje mnoho léčivých účinků, pokud nebudete jíst obrovské množství, protože kurkumin se v gastrointestinálním traktu zachytí pouze v malém množství. Pro dosažení co největšího léčebného účinku pro úlevu od bolesti při artritidě nebo fibromyalgii je nejlepší doplnit formy kurkuminu, které byly optimalizovány pro absorpci, jako je kurkumin-fosfolipidový komplex (kurkuma v tabletách). Přestože je kurkumin mnohem bezpečnější než NSAID na předpis, má mírné účinky na ředění krve, proto se před zahájením doplňování poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Důležité je brát kurkumové doplňky s jídlem jelikož jsou „kořeněné“ a mohou způsobit žaludeční nevolnost, když se berou na prázdný žaludek.

Boswellia serrata (Kadidlovník pilovitý)
Mírní záněty, bolest, ztuhlost, otoky, cholesterol. Pomáhá s trávením, krevním oběhem, stavem pokožky. Má antibakteriální a protinádorové účinky.
Boswellia, také známá jako indické kadidlo, je pryskyřice pocházející ze stromu boswellia serrata, který roste v suchých horských oblastech Indie, severní Afriky a Středního východu. Extrakty z pryskyřice boswellia serrata se tradičně používají v lidovém lékařství po staletí k léčbě různých chronických zánětlivých chorob. Moderní výzkum ukazuje, že jeho hlavními farmakologicky aktivními složkami jsou kyseliny α a β boswellová, u nichž bylo prokázáno, že inhibují prozánětlivé procesy.
Jedna studie publikovaná v časopise Phytomedicine uvádí, že boswellia snížila bolest kolene v důsledku osteoartrózy (OA), a subjekty také uváděly zvýšení flexe kolene a to, jak daleko mohou chodit. Další studie zjistila, že boswellia ve srovnání s placebem snížila bolest kolene OA a pomohla snížit hladiny enzymu degradujícího chrupavku. U zdravých jedinců vzala boswellia svou prahovou hodnotu pro bolest a snášenlivost bolesti. Boswellia má dobrý bezpečnostní profil s výjimkou mírných nepříznivých účinků, jako je nevolnost, kyselý reflux a gastrointestinální potíže. Pokud užíváte ibuprofen, ibalgin apod. poraďte se s lékařem o současném užívání.

Ďábelský dráp (Harpagophytum procumbens)
Mírní zánět, bolest a trávicí potíže. Také jej známe pod názvy Čertův spár, Ďáblův dráp či Čertovo kopyto.

Kořen této rostliny, původem z pouští jižní Afriky, má protizánětlivé a analgetické vlastnosti. Používá se jako protizánětlivý přípravek v moderním bylinkářství a k léčbě artritidy a bolesti zad. Je to běžná složka léčiv pro zánět a artritidu. Chutná velmi hořce a ve velkých dávkách může způsobit mírné podráždění žaludku. Nepoužívejte, pokud máte žaludeční vředy. Užívaní by měly konzultovat také diabetici a lidé s onemocněním kardiovaskulárního systému.Ve studii extrakt z ďábelského drápu vykazoval významný protizánětlivý účinek v modelu chronické artritidy potlačením produkce zánětlivých cytokinů.
Randomizovaná, dvojitě slepá kontrolovaná studie zjistila, že ďábelský dráp užívaný po dobu 4 měsíců významně snížil spontánní bolest i funkční postižení u pacientů s osteoartrózou kolene a kyčle. Rovněž se snížila potřeba analgetické a nesteroidní protizánětlivé terapie. V další randomizované studii pacienti s chronickou bolestí zad, kterým byl podáván ďábelský dráp po dobu 4 týdnů, vykazovali větší snížení bolesti než pacienti, kterým bylo podáváno placebo.
Neplést s Čertovým drápem z Evropy, jiná rostlina bez léčivých účinků.

Vrba bílá (Salix alba)
Mírní bolest, zánět, horečku. Používá se při těžkých a neklidných nohou, migréně, zánětu trojklanného nervu a psychické nepohodě.

Mohutný strom z čeledi vrbovitých, jenž se běžně vyskytuje v české krajině. Jméno je odvozeno od zbarvení listů, které jsou světlejší než u jiných druhů vrb. Už v 5. století př. n. l. si řecký lékař Hippokratés povšiml, že odvar z kůry vrby bílé tiší bolest a snižuje horečku. Použití vrbové kůry jako léku je zmíněno i ve starých sumerských a egyptských textech. Stejně tak používali kůru vrby k léčbě horečky a zimnice indiáni v Severní Americe a staří Keltové a Germáni v Evropě. Roku 1828 byla izolována aktivní složka z kůry salicin. V roce 1899 začala společnost Bayer vyrábět a prodávat modifikovanou formu vrbové kůry, kyselinu acetylsalicylovou nebo-li aspirin, který je od té doby hojně používán.Neužívejte pokud jste alergičtí na kyselinu acetylsalicylovou, aspirin. Má také některé stejné vedlejší účinky, ale obvykle mnohem mírnější, včetně žaludeční nevolnosti, závratí a zvonění uší. Nepodávejte při vředových chorobách, dětem nebo adolescentům s virovými infekcemi kvůli možnosti Reyeova syndromu.Studie extraktu z vrbové kůry byla porovnána s placebem u 78 lidí s osteoartrózou. Po dvou týdnech léčby se skóre bolesti snížilo o 14 % ve skupině vrbové kůry ve srovnání se 2 % ve skupině s placebem. Autoři „dospěli k závěru, že extrakt z vrbové kůry vykazuje mírný analgetický účinek na osteoartrózu a zdálo se, že je dobře tolerován.“
V analýze z roku 2016 zveřejněné v časopise Spine vědci vyhodnotili 14 dříve publikovaných studií o bylinných léčbách bolesti dolních částí zad. Mezi jejich nálezy vědci hlásili, že kůra z vrby bílé trvale poskytuje větší úlevu od bolesti než placebo, nicméně některé studie považovali za nekvalitní.

Jak vidíte, svět rostlinné medicíny nabízí řadu možností, které mohou pomoci s fibromyalgií a jinými typy bolesti, s lepší bezpečností a méně vedlejšími účinky než farmaceutické možnosti.

I když jde o rostlinou léčbu děti, těhotné a kojící ženy by je měli užívat pouze po schválení lékaře.

Autor Dr. Ginevra Liptan, zakladatel a lékař Frida centra pro fibromyalgii a autorka knih FibroManual a Fibro Food. https://www.drliptan.com/…/herbal-analgesics-part-3-anti-inf…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.