Infekční artritida kloubu

03.02.2013 13:33

Má mnoho příčin.

a) Jsou zvýšené zánětlivé markery, je přítomna horečka, třesavka a příznaky celkového schvácení pacienta. V oblasti infikovaného kloubu je výrazná bolestivost, otok a zarudnutí, kloub je naplněn tekutinou, která vede spolu s bolestivostí k omezení pohybů v daném kloubu. 

b) Nejsou zvýšeny zánětlivé hodnoty. Nejasné příznaky (bez teplot, bez zarudnutí kloubu, s minimálním otokem), může dojít k přehlédnutí postižení.

 

V prvé řadě se musí nasadit antibiotika, po té je třeba provést revizi kloubu buď otevřenou, nebo artroskopickou, při které se vypustí z kloubu hnis, kloub se vypláchne a zavede se do něj proplachová laváž. Někdy je třeba odstranit i srůsty v kloubu, vzniklé zánětem.  Při léčení infekční artritidy se podávají antibiotika dlouhodobě většinou několik týdnů i měsíců, dokud nedojde k normalizaci zánětlivých markerů.  V případě pozdní diagnostiky nebo špatné léčby může dojít k destrukci kloubu se ztrátou jeho funkce. https://www.ortopedie-traumatologie.cz/Infekcni-artritida-kloubu-%28arthritis-purulenta-septicka-artritida-kloubu%29