Intolerance lepku? Za střevní problémy možná může specifický sacharid

01.12.2017 19:16
 

Lepek pravděpodobně není původcem problémů při „citlivosti na lepek“, jak se dosud předpokládalo. Za potíže u neceliaků dost možná může fruktan v pšenici. Asi procento populace trpí celiakií, autoimunitním onemocněním, které způsobuje rozličné potíže včetně těch trávicích. Nejvíce tyto pacienty trápí nadýmání, průjem, zácpa nebo bolest břicha. Dalších asi dvanáct procent lidí ale také trpí podobnými potížemi po požití tradičních lepkových potravin jako chleba nebo těstoviny, přestože celiakií netrpí.

V roce 2013 proběhlo testování neceliaků, kteří se vyhýbali ve stravování lepku, aby ulevili svým střevům od zmíněných projevů. Během testování se ukázalo, že na jejich problémy nemělo vliv, zda strava byla lepková či nikoli. Dva výzkumníci z australské Monash University se následně rozhodli ověřit, zda za problémy neceliaků nestojí jiný viník. Tým výzkumníků si vzal na mušku fruktany. Tyto sacharidy jsou obsažné v pšenici, ječmenu a žitu, dále ale také v cibuli, česneku, cizrně, zelí nebo v artyčocích. Aby se podezření potvrdilo či vyvrátilo, testovali 59 dospělých, kteří trpěli citlivostí střev, a z toho důvodu nejedli lepek. Skupina dobrovolníků dostávala tři typy obilných tyčinek. Ty byly podle chuti a vzhledu od sebe k nerozeznání, jeden typ ale obsahoval lepek, druhý fruktany a třetí typ byl prostý obou látek. Dobrovolníci konzumovali týden vždy jeden z typů tyčinek a měli vyhodnotit, jaký vliv na trávení tyto tyčinky mají. Ukázalo se, že fruktanové tyčinky způsobily o 15 procent více nadýmání a celkově asi 13 procentní nárůst celkových gastrointestinálních symptomů ve srovnání s kontrolní skupinou, tedy u tyčinek bez obou látek. Lepkové tyčinky však žádné problémy nevyvolávaly, stejně jako podávané placebo. Pozorování může vysvětlit, proč lidem s podrážděnými střevy bezlepková dieta často výrazně uleví, ale neodbourá všechny příznaky podráždění. Odstraněním pšenice ze stravy sice eliminují ze stravy velkou část fruktanů, stále ale konzumují jiné vysoko-fruktanové potraviny jako je cibule, česnek nebo cizrna.

„Lepek byl dlouho předjímán jako původce podráždění střev z důvodu jeho podobného vlivu na trávení u celiaků. Protože po vyřazení pšenice ze stravy se lidem výrazně ulevilo, zdál se být předpoklad správný,“ vysvětluje Peter Gibson z výzkumného týmu. „To, že za problémy pacientů stojí dost možná především fruktany, vysvětluje také to, proč se nedařilo prokázat vliv lepku na obtíže pomocí studií kontrolovaných placebem,“ dodává výzkumník.

Je pravděpodobné, že určitá menšina neceliaků skutečně reaguje na lepek a zatím jen neproběhly dostatečně rozsáhle studie, aby je spolehlivě identifikovaly. Výzkumy ale ukazují, že fruktany jsou v této problematice zásadní.

Zdroj: NewScientist.com

bezlepek.cz/2017/11/intolerance-lepku-za-strevni-problemy-mozna-muze-specificky-sacharid/