Invalidní vozík

07.06.2020 18:26

Bolest, únava, nízká výkonnost, zhoršení po námaze, závratě, ranní ztuhnutí, křeče, ortostatická intolerance a mnoho dalších zdravotních potíží pacientům s fibromyalgickým syndromem někdy či často znemožňují chůzi. Pokud nemají poblíž fyzicky zdatného člověka, který pomůže je pro ně velmi náročné či nemožné dostat se např. na toaletu či k lékaři. Jestliže se to děje často je třeba začít uvažovat o invalidním vozíku. Pro mnohé osoby se sníženou mobilitou je invalidní vozík téměř nutností. Může být využit jen při dočasných zdravotních problémech nebo stále při problémech dlouhodobého charakteru.

I když by se mohlo zdát, že na trhu existuje pouze jeden typ invalidního vozíku, není tomu tak. Invalidní vozíky lze obecně rozdělit na: standardní mechanické, odlehčené mechanické, multifunkční a polohovací mechanické, aktivní mechanické, elektrické.

Základními kritérii při výběru mimo zdravotního stavu, zdatnosti, věku, šíře sedu, tělesné hmotnosti je prostředí, kde se na něm budete pohybovat. Šíře futer u vás doma. Terén, který by měl vozík zvládnout. Bude jen na doma, kolem domu, na nákupy, k lékaři nebo i na výlety, do lesa, na sport? Vejde se do vašeho auta? Zvládnete jej samy složit a vložit do auta, unesete jej? Dokážete se samy odstrkovat, pomocí obou rukou či jedné, samy zabrzdit? Vejdete se na něj i v zimní bundě?
Je třeba vybírat velmi pečlivě, protože vozík může ovlivňovat zdravotní stav uživatele a měl by plně reflektovat jeho individuální potřeby. S výběrem invalidního vozíku by vám měl pomoci ergoterapeut, fyzioterapeut nebo specialista dodavatele. Než si vozík vyberete měli byste jich několik vyzkoušet od různých výrobců na prodejně nebo za vámi přijedou domů.
Po té co si vyberete vozík a jeho příslušenství odborník, který vám s výběrem pomáhal vám napíše kódy pojišťovny. Abyste mohli získat invalidní vozík od pojišťovny, musí vám váš ošetřující lékař (rehabilitační, neurolog, internista či ortoped) tyto kódy vepsat do poukazu na léčebnou a ortopedickou pomůcku, který je stejně jako klasický recept na léky oficiálním tiskopisem sloužícím pro komunikaci mezi lékařem, pacientem a zdravotní pojišťovnou. Jelikož tento zdravotnický prostředek musí schválit revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny je zásadní jak váš ošetřující lékař obhájí výběr vozíků a příslušenství, které jste si vybrali. Na nový vozík máte nárok jednou za 5 let u mechanického a 7 let u elektrického.

Kategorizované zdravotnické prostředky jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění v rozsahu stanoveném zákonem, a to plně nebo částečně. Podrobnosti o úhradách jednotlivých invalidních vozíků jsou k nalezení na webových stránkách distributorů těchto pomůcek nebo na https://www.sukl.cz/…/seznam-zdravotnickych-prostredku-hraze….

Více informací k výběru vozíku:
https://www.meyra.cz/jak-vybrat-mechanicky-invalidni-vozik.…
https://www.medicco.cz/blog/nakup-invalidniho-voziku
https://www.pomuckyzdravotnicke.cz/…/mechanicky-invali…/370/
https://www.distrimedpomucky.cz/jak-spravne-vybrat-vhodny-…/

Ukázka mechanického invalidního vozíku https://www.dmapraha.cz/primeo-plus_z28031/
https://www.dmapraha.cz/…/invalidni-voziky…/polohovaci_k108/

Elektrické invalidní vozíky
https://www.dmapraha.cz/prodej-kompenzacnich-pomucek_k500/…/
https://www.meyra.cz/elektricke-voziky.html
https://eshop.pride.cz
https://ortoservis.cz/16-eletricke-voziky

V případě, že vám vozík nebude schválen nebo o něj nechcete žádat vaší pojišťovnu můžete si jej zakoupit samy, nový či starší v ZTP bazarech. Není výjimkou, že lidé dávají starší zdravotní pomůcky za odvoz. U staršího vozíku dbejte především na to, aby byl funkční a bezpečný. Největším rizikem starších elektrických invalidních vozíků jsou baterie, které jsou velice drahé a někdy je prodejci starších vozíků nahrazují levnými nevhodnými variantami https://vozejkov.cz/…/kompenzacni-…/vybirate-invalidni-vozik.
Pokud máte vozík od pojišťovny, náhradní díly a opravy hradí pojišťovna, je to její majetek. Když si zdravotní pomůcku koupíte samy je vaše a náhradní díly a opravy hradíte vy.

Možná jste ještě nedospěli do stavu, kdy vám vozík bude pomáhat s mobilitou, s pohybem po bytě, možností z něj vařit či dělat jiné domácí práce, ale rádi byste jej jednorázově využili na výlet, na slavnost apod. Pak si jej lze zapůjčit. Půjčovnu má každý dobrý prodejce zdravotních pomůcek např. https://ortoservis.cz/850-pujcovna-pomucek.

K dopravě invalidními vozíky jsou nutné zvláštní podmínky, zejména rovný povrch komunikací, bezbariérové nájezdy, výtahy, zvedací plošiny, nízkopodlažní vozidla, dostatečný průjezdní profil a manipulační prostor v místech, kde je třeba se otáčet, vystupovat, nastupovat apod., na WC, parkovištích atd. Zařízení určená pro osoby na invalidním vozíku musí být umístěna v přiměřené výšce/vzdálenosti. 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Invalidní_vozík

Na trhu jsou také elektrické skútry. Jejich nevýhodou je, že musíte po celou dobu udržet ruce na řidítkách, větší rozměry a u některých horší stabilita. Vzhledem k tomu, že se nejedná o zdravotnický prostředek, nepřispívá na ně pojišťovna a nemusí vám být s ním umožněn vstup do obchodů, ordinací, kulturních zařízení, dopravních prostředků apod.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.