Hormon štěstí

05.02.2011 14:45

 

Možná ovlivňuje život fibromyalgiků víc než ostatním lidem.

Uvolňuje se do mozku a způsobuje:

dobrou náladu, pocity štěstí, tlumí bolest, ovlivňuje výdej některých hormonů, vyplavuje se při stresu a svalové zátěži. Hraje důležitou roli při regulaci teploty.

Změny v koncentracích endorfinů i dalších neuropeptidů v cerebrospinálním moku jsou u všech neurodegenerativních chorob. Byly zjištěny také u demencí a tou řada fibromyalgických pacientů trpí.

Vyplavit Endorfíny do těla můžeme pomocí smíchu a dobré nálady, relaxací, masáží, poslechem hudby, milováním, konzumací čokolády (čím větší procento kakaa tím více Endorfínů).

 

Jak je to s lidskou náladou:

Opiát a opiátový receptor; zdroj: NIDA naši náladu. Stejně jako morfin současně se snižováním prahu bolesti také člověka uklidňují a vyvolávají pocity euforie. V organismu však samozřejmě nepůsobí osamoceně a princip působení tak zatím nelze zcela přesvědčivě vysvětlit. Lze si však představit, že právě blokované opiátové receptory a současně rozumná hladina přenašeče vzruchů serotoninu způsobuje, že se mozek (a tedy my) cítí šťastně.

Endorfiny mozek vylučuje při různých příležitostech, typicky však jako ochranu proti bolesti a stavy, které s ní souvisejí.

Například při adrenalinových aktivitách (kdy, jak už z názvu vyplývá, se vyplavuje rovněž hormon adrenalin, který tělo připravuje na velkou zátěž) se často vyplavují rovněž endorfiny – zřejmě jako příprava na následky nebezpečí (očekávaného zranění). Pokud ovšem k žádnému negativnímu jevu (zranění) nedojde, zůstávají pouze příjemné pocity způsobené právě endorfiny (případně dalšími látkami).

Vliv látek vyvolávající euforii naopak blokuje látka naloxone, která se používá například při předávkování opiáty.

Lidské tělo představuje složitý systém řízený mimo jiné velkým množstvím chemických látek. Jedna přitom ovlivňuje druhou.

Množství chemických látek ovlivňujících naši náladu lze ovlivnit vůlí.

Stačí zavřít oči a představit si příjemné místo, milovaného člověka nebo třeba nějakou oblíbenou činnost.

Chemii těla lze ovšem rovněž pozitivně ovlivnit fyzickou činností, sexuální aktivitou, pobytem v různých prostředích (například rozumný pravidelný pobyt na slunci/světle má na náladu významný vliv) a samozřejmě stravou.

U stravy je však třeba vzít v úvahu, že ne vše, co pozřeme, se může v organismu dostat na místo, kde bychom to potřebovali.

Například serotonin se do neuronů z krve nepřenáší, takže pokud ho máte nedostatek, je třeba zvýšit hladinu nikoli této látky, ale látek, díky nimž si ho tělo dokáže více vytvořit.

Doporučovanými zdroji těchto látek jsou některé sýry, maso, celozrnné pečivo nebo listová zelenina.

Uvolňování serotoninu lze podpořit také nikotinem nebo alkoholem, to ovšem vzhledem k vedlejším účinkům nejsou právě doporučované způsoby.

Pokud si chcete zvýšit hladinu endorfinů, často se doporučuje pojídání čokolády.

 

Ani obezitologové proti tabulce hořké čokolády denně nic nenamítají :-)