Je bezpečné řídit s FM? NENÍ!

06.05.2019 19:19

 

Řízení dopravního prostředku s FM

Pacienti s fibromyalgickým syndromem se musí díky nemoci vzdát mnoha věci a jednou z nich je řízení.

1. Léky

Fibromyalgici užívají léčebné konopí a léky na velké množství symptomů, u řady z nich je zákaz řízení dopravních prostředků a obsluha strojů. 
Řada léků na českém trhu zvyšuje riziko zavinění dopravní nehody o desítky procent. Desetina řidičů navíc přiznává, že rizikové léky užívá.
Léky negativně ovlivňují pozornost, schopnost koncentrace, motoriku a koordinaci pohybů, kvalitu zrakového vnímání. Zpomalují reakce, navozují spavost či naopak pocity vnitřního napětí nebo dokonce agresivitu, nejednou i pocity zmatenosti či závrati. Může být zrádná i vzájemná kombinace zdánlivě neškodných preparátů či léků s alkoholem. Lidé si často neuvědomují, že negativní účinek léčiv může přetrvávat mnoho hodin po jejich podání.
Nebezpečné či rizikové léky se podílí na vzniku každé třicáté autonehody. Nebezpečné jsou především medikamenty u nichž užití je nutné konzultovat s lékařem či lékárníkem. 

Spadá sem široká škála skupin: nejzávažněji zvyšují riziko autonehody léky na léčbu nervového systému (včetně léků na léčbu závislosti na alkohol či opiáty) - a to o 46 %. Velmi riziková jsou i antiepileptika, která zvyšují riziko účasti na nehodě o 41 %, léky stimulující nebo naopak tlumící centrální nervový systém - psychoanaleptika a psycholeptika - zvyšují riziko nehody za volantem o 31 a 27 %. Pozorní by řidiči měli být i u běžnějších látek, které užívají. Uškodit na silnicích mohou i látky na léčbu cukrovky (riziko roste o 20 %), léky sloužící k tlumení Parkinsonovy choroby (15 %), léky na vysoký tlak (7 %), na alergii (5 %) a nakonec i běžná analgetika tlumící bolest (4 %).
Další rizikové léky zmiňuje i Světová zdravotnická organizace. Léky na potíže se spánkem mohou zvýšit riziko vzniku smrtelné nehody až o 160 %. Řada přípravků zvyšuje i riziko vzniku nehod spojených se zraněním. Například antiastmatika o 31 %, antidepresiva o 35 % a peniciliny o 12 %.

Pokud je lék na předpis, pacienti by rozhodně měli příslušného lékaře upozornit na to, že usedají za volant. Rizikové mohou být i některé volně prodávané přípravky proti kašli, bolesti či kapky do očí.
https://www.idnes.cz/…/nebezpecne-leky-za-volantem-dopravni…

Povinností pacienta je číst příbalový leták, jelikož slouží jako právní pojistka. Zde se dočtete, zda daný léčivý přípravek neovlivňuje, nebo může ovlivnit, nebo zda má výrazný vliv na řízení motorového vozidla a vykonávání činností vyžadující zvýšenou pozornost. Pokud by řidič prokazatelně způsobil nehodu pod vlivem léku, u něhož je v příbalovém letáku uvedeno upozornění na možné negativní účinky na řízení vozidel, musí počítat s tím, že k tomu bude při vyšetřování nehody přihlédnuto!

U některých léků a to i silných opiátů je upozornění, že může ovlivnit schopnost řídit motorová vozidla a obsluhovat stroje. Toto je zejména pravděpodobné na začátku léčby, při zvýšení dávky nebo změně léku a nebo pokud je lék kombinován s jiným. Pacienti stabilizovaní na určité dávce, nemusí být již nadále omezováni. Pacienti by se proto měli poradit se svým lékařem, zda řízení motorových vozidel či obsluhu strojů povolí.

Jak mohou léčivé látky ovlivňovat proces řízení?
Podle typu látky se může lišit typ ovlivnění:

- Mohou zpomalovat reaktivitu a myšlení.
- Zkreslovat vnímání okolností.
- Způsobovat únavu, ospalost, malátnost, závratě.
- Vést k přeceňování, nadměrnému sebevědomí a riskování.
- Způsobovat svalovou ztuhlost, horší koordinaci, třes, točení hlavy.
- Vést ke zhoršení zraku, rozmazanému či dvojitému vidění, slzení a pálení očí.
Je tedy zřejmé, že řízení může negativně ovlivnit celá řada léčiv.

Na které léčivé přípravky byste si měli dát pozor?
- léky působící tlumivě na centrální nervový systém – jsou to LP určené k léčbě nespavosti, úzkosti, ke zklidnění atd. – všechny tyto léky mohou navodit ospalost, snižují pozornost a reaktivitu. Jedná se například o léky s účinnou látkou zolpidem, benzodiazepiny, hlavně v prvních týdnech léčby,
- psychofarmaka – některá z nich mohou způsobovat nejen útlum, ale narušovat i hybnost (motoriku) těla – např. haloperidol, levomepromazin,
- antidepresiva – některé z nich mohou mít zvýrazněný sedativní účinek – zvláště amitriptylin, trazodon, mirtazapin,
- myorelaxancia neboli léky určené k uvolnění svalstva – mephenoxalon, baklofen,
- léky k léčbě silné bolesti – opiáty a další silná analgetika a to zvláště při zahájení terapie, při zvyšování dávky nebo jsou-li používána v kombinaci s anxiolytiky (léky ke zmírnění úzkosti) – např. fentanyl v náplastech, látky odvozené od morfinu nebo tramadol,
- lokální anestetika aplikovaná při některých ambulantních zákrocích – kvůli možnému následnému útlumu (sedaci) je vhodné neřídit alespoň 24 hodin po zákroku,
- léky se stimulačním působením – vedou k přeceňování, zvýšenému sebevědomí – např. kofein ve velkých dávkách, některá psychostimulancia k léčbě hyperaktivity . Do tét skupiny se řadí i mnohé látky zakázané (ilegální),např. pervitin, kokain, LSD atd.,
- léky k tlumení alergických reakcí – zvláště tzv. antihistaminika starší generace, např. bisulepin, promethazin, dimetinden,
- léky k léčbě cestovní nevolnosti – moxastin,
- léky určené k léčbě kašle – dextrometorfan, levodropropizin, promethazin,
- léky ovlivňující zrak - rozmazané či rozostřené vidění mohou způsobit mnohé oční kapky a masti bezprostředně po aplikaci, ale také léčivé přípravky, které mohou mít některé nežádoucí účinky na zrak – např. amiodaron, hydroxychloroquin, digoxin, isotretinoin, lamotrigin atd.,
- kombinace tlumivě působících látek s alkoholem několikanásobně zvyšuje zmíněná rizika.

Co dělat, když takovýto lék užívám a přesto potřebuji řídit?

  • Sledovat včas signály svého těla – útlum, neostré vidění, problém s koncentrací, zpomalené reakce a to zvláště při zahájení léčby.
  • Neřídit při ospalosti, nejezdit sám, při jízdě na dlouhé tratě plánovat pravidelné pauzy.
  • Nepít při léčbě alkohol.
  • Dodržovat časový odstup po užití rizikových LP a řízení (minimálně 10 hodin při užití hypnotik). https://www.lekarnickekapky.cz/…/pozor-na-leky-za-volantem.h…

Lékař, který zjistí, že žadatel o řidičské oprávnění nebo držitel řidičského oprávnění je zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel s podmínkou nebo není zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel, je povinen o této skutečnosti neprodleně informovat obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle obvyklého bydliště nebo místa studia žadatele o řidičské oprávnění nebo držitele řidičského oprávnění.

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, § 89a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361
Vyhláška MZ ČR č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel v platném znění, příloha 3:
Nemoci, vady, nebo stavy, které vylučují nebo podmiňují zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel
1. Zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel je vyloučena u žadatele nebo řidiče, který
... pravidelně užívá psychoaktivní látky nebo léčiva, jejichž účinek nebo jejich kombinace může snížit schopnost bezpečně řídit motorové vozidlo, a to v takovém množství, které má negativní vliv na jejich řízení. https://zakonyprolidi.cz/cs/2004-277
Na základě této vyhlášky není nutno paušálně zakazovat řídit motorové vozidlo pacientům, kteří užívají psychoaktivní léčiva, jestliže neprokážeme jejich sníženou či znemožněnou schopnost řídit motorové vozidlo.
Aby nebylo nutné všem pacientům s chronicky užívanou opioidní medikací paušálně odebírat řidičské průkazy, vypracovala Společnost pro studium a léčbu bolesti po konzultaci s dopravními psychology a právníky doporučení k provedení krátkého screeningového testu. Po poučení pacient podstoupí jeden ze dvou testů na reakční čas (reakční test CompACT-SR Hogrefe TestSystem). Toto testování je prováděno na počítači, délka trvání nepřesahuje 10 minut. Testy jsou k dispozici na www.testcentrum.cz.Testováni by měli být pouze pacienti léčení stabilními dávkami opioidů, pacienti v době nastavování medikace by měli být poučeni o dočasném zákazu řízení. Pacienti s výsledkem testu v normě nemusí být ohlašováni jako nezpůsobilí pro řízení motorového vozidla, u pacientů s výsledkem mimo povolené rozhraní se doporučuje následné speciální dopravněpsychologické vyšetření (prováděné certifikovaným psychologem). 
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/rizeni-motorovych-vozide…/

 

2. Kognitivní potíže

Pokud vás z řízení automobilu nevyřadily léky, pak fibrofog to dokáže 100%.
Projevy fibromlhy jsou např. ztráta paměti, nevybavení co jsem chtěl-a udělat, zapomnětlivost, problémy s udržením toku myšlenek, neschopnost dělat více než jednu věc, zapomnění původního úkolu, roztržitost, pocit zmatenosti, ohrožení, dezorientace - nerozpoznání důvěrně známého prostředí, ztracení se, potíže se soustředěním, zmatek a obtížné soustředění, snadné rozptýlení - vyrušení z činnosti, problém se zapamatováním nových informací.
https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/786814028320489/…

 

3. Symptomy FM

Toto je individuální - záleží jaké máte symptomy, v jaké míře a přidružené dg. Zda vám řízení nezhoršuje bolesti, napětí a úzkosti. Lidé, kteří už měli záchvat paniky během jízdy mají strach, že se to stane znovu, což zvyšuje pravděpodobnost, že se to opravdu stane by za volant usedat neměli. Třes, závratě, slabost, dechové potíže, omdlévání také za volant nepatří.

 

Nechte se od někoho komu věříte ujistit, že vaše fibromlha, bolest, svalová slabost, potíže se soustředěním, chronická únava, nevyspalost, usínání za jízdy, vyčerpání, oční potíže, úzkosti, deprese, záchvaty paniky, rovnováha, sluchové problémy, paměť, dezorientace, zmatkování, dělání více věcí najednou atd. neohrožuje vaší jízdu.
Varovným signálem by mělo být, že jste jeli někam, kam jezdíte pravidelně a nevíte kde jste. Také pozor pokud ztrácíte pozornost díky telefonu, hovoru, rádiu.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/je-bezpecne-ridit-automo…/
https://www.verywellhealth.com/is-driving-safe-with-fibromy…

 

Mezi nejděsivější historky fibromyalgiků patří ty se řízením automobilu a tak není divu, že se podílejí na více dopravních nehodách
https://torontosun.com/…/711b84be-4810-4033-a041-5d20a6165c….

Nejde jen o bezpečí vaše, ale i vašich blízkých a ostatních účastníků silničního provozu. 
Léky, které snižují schopnost řídit, jsou posuzovány stejně, jako kdyby řidiči užil nějakou drogu. Proto mu hrozí stejné tresty jako při řízení pod vlivem drog, tedy až dva roky zákazu řízení a pokuta až do 50 tisíc korun. Kromě pokuty navíc řidič riskuje tahanice s pojišťovnou. Ta mu totiž nemusí vyplatit při nehodě škodu. Naopak po něm může chtít i odškodnění, protože řídil „pod vlivem.

Kolik nul bude mít vaše pokuta, kolik měsíců až let budete bez ŘP, o kolik přijdete bodů a jelikož se jedná o trestný čin, hrozí odnětí svobody až do tří let a peněžitý trest, jehož výši určí soud. https://zakony.centrum.cz/zakon…/cast-1-hlava-6-paragraf-125chttps://www.garaz.cz/…/alkohol-za-volantem-jake-jsou-sankce…

A to jsou tresty jen za řízení pod vlivem léků, co teprve když spácháte nějakou vážnou nehodu.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči ani právní poradnu.