Jste zdravotně a sociálně pojištění?

01.01.2020 22:02
Zdravotně pojištěný je poživatel jakéhokoliv důchodu z českého důchodového systému, takže i invalidní důchodce pobírající I. nebo II. stupeň invalidního důchodu (pouze pokud mu je vyplácen!).

V případě, že vás posudkový lékař shledal invalidními v některém ze tří stupňů, ale nemáte nárok na výplatu invalidního důchodu (nejčastěji z důvodu nesplnění potřebného počtu let odvodů na sociálním pojištění https://fibromyalgik.webnode.cz/…/podminky-naroku-na-inval…/), je nezbytné dát si pozor na úhrady zdravotního pojištění – ty jsou v České republice povinné a při neplacení vzniká nejen dluh na samotném pojistném, ale také naskakují penále.

Jelikož u I. nebo II. stupně je ještě zachovaná část pracovní schopnosti, tj. schopnost pojištěnce vykonávat práce odpovídající zachovaným tělesným, smyslovým a duševním schopnostem sociální pojištění stát nehradí. Tato invalidita předpokládá výdělečnou činnost, doba pobírání ID pro invaliditu I. a II. stupně se nepočítá jako náhradní doba důchodového pojištění https://fibromyalgik.webnode.cz/n…/nahradni-doby-pojisteni-/ – tzn. jako odpracované roky. Pokud tedy u I. a II. st. ID dlouhodobě nepracujete, nezískáváte potřebnou dobu pojištění pro nárok na starobní důchod!
Je tedy nezbytné buďto si najít zaměstnání, kdy vám z výplaty budou strhávány odvody na zdravotní a sociální pojištění, nebo se stát osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ) a přihlásit se k úhradám na zdravotní pojištění, nebo se přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání (pak za vás bude pojištění platit stát) či se u své zdravotní pojišťovny přihlásit jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a zdravotní pojištění si hradit sám/sama. https://portal.pohoda.cz/…/zalohy-osvc-na-zdravotni-pojist…/

Nestačí jen zaplatit, musíte také splnit svou přihlašovací povinnost. Jestliže nově spadáte do kategorie osob bez zdanitelných příjmů, pak pro přihlášení do této kategorie u zdravotní pojišťovny platí osmidenní lhůta. Za nedodržení lhůty může zdravotní pojišťovna vůči vám uplatnit sankci ve formě pokuty až do výše 10 000 Kč. https://www.mesec.cz/…/zvyseni-minimalni-mzdy-od-1-1-2020-…/

Důchodové a nemocenské pojištění https://www.cssz.cz/web/…/platba-pojistneho-obecne-informace.

U invalidity III. st. za vás hradí zdravotní pojištění stát, a to i tehdy, když nemáte nárok na výplatu invalidního důchodu.
V případě, že jste uznáni invalidní v III. st., ale nemáte nárok na výplatu invalidního důchodu, nezapočítává se vám náhradní doba důchodového pojištění!

Jen tomu, komu byl přiznán ID III.st., splnil potřebný počet let odvodů na sociálním pojištění a ID je mu vypláceno se tato doba počítá jako náhradní doba důchodového pojištění – tzn. jako odpracované roky. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-155

Úhrada zdravotního pojištění státem i započtení náhradní doby důchodového pojištění platí jen pokud nemáte jiný zdroj příjmů (např. zaměstnání či samostatně výdělečnou činnost). Jestliže pracujete, je pojistné odváděno také z vašeho příjmu, neboť osobní platby mají vždy přednost před platbami od státu.

Doba pobírání starobního důchodu (příp. předčasného důchodu) není náhradní dobou pojištění. Zdravotně pojištěni jsou poživatelé všech důchodů a i osoby, které dosáhly důchodového věku, ale nemají nárok na starobní důchod.

V případě, že zaměstnaný důchodce (starobní či invalidní) vykonává výdělečnou činnost zakládající účast na sociálním a zdravotním pojištění, bude toto pojištění zaměstnavatelem odváděno v totožné výši jako u osoby, která žádný důchod nepobírá. Úlevu na platbách zdravotního pojištění (nikoliv však u sociálního pojištění) má pouze zaměstnavatel, který zaměstnává alespoň 50 % osob se zdravotním postižením – § 3 odst. 7 zákona č. 592/1992 Sb.

Práce na dohodu a sociální pojištění
Aby se doba činnosti a výdělky z “dohody” hodnotily při výpočtu důchodu, je třeba, aby tato činnost zakládala účast na sociální pojištění:
Dohoda o provedení práce (DPP) – účast na pojištění vzniká až u výdělku nad 10.000 Kč měsíčně.
Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) – účast na pojištění vzniká u výdělku přesahujícího částku 2.999 Kč měsíčně, příp. pokud je vyšší sjednaná měsíční mzda.

OSVČ a starobní nebo invalidní důchod
Pro povinnost platit sociální pojištění při samostatné výdělečné činnosti je rozhodující, zda OSVČ vykonává svoji činnost jako hlavní nebo jako vedlejší. Jako na “vedlejší” je pohlíženo na činnost osob, které mají nárok na invalidní důchod (jakýkoliv stupeň) nebo kterým byl přiznán starobní důchod (včetně předčasného). U vedlejší samostatné výdělečné činnosti (týká se invalidních a starobních důchodců) není povinnost platit v prvním roce podnikání zálohy na sociální pojištění. Povinnost zaplatit pojištění a dále platit zálohy vzniká následně po podání přehledu o příjmech a výdajích na OSSZ, a to pouze v případě, že je dosažena nebo překročena tzv. rozhodná částka. https://www.jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-vedlejsi-cinn…
https://www.jakpodnikat.cz/zdravotni-pojisteni.php
Více: https://www.naseduchody.cz/socialni-a-zdravotni-pojisteni-d…

Studenti často nevědí, že sociální pojištění za ně stát platí jen po dobu šesti let vysokoškolského studia. Když začnou studovat v 18 a studium se protáhne, od 24 let musejí platit sami. Pokud vznikne dluh musíte jej doplatit. https://www.invarena.cz/?p=21181

Informace zda máte odpracované roky, jste-li pojištění vám poskytne ČSSZ a vaše zdravotní pojišťovna.